Jubileum­ed­itie IFFR trekt 270.898 bezoeken

Foto: Jan de Groen

De vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam heeft in totaal 270.898 bezoeken getrokken. Dat zijn er beduidend minder dan de 340.000 van de 2020-editie die plaatsvond vlak voor het uitbreken van de coronapandemie. Maar met 92% van de verkochte kaartjes voor online vertoningen heeft het festival bewezen ook in hybride vorm overeind te kunnen blijven.

De jubileumeditie van het IFFR was er een zonder enig precedent. Vanwege de coronapandemie was al in een vroeg stadium besloten het festival in twee delen te knippen. Het eerste deel, dat plaatsvond van 1 tot 7 februari, omvatte de competities die volledig online werden gepresenteerd. Tussen 2 en 6 juni vond het tweede deel plaats, maar dit keer waren er naast online premières, filmprogramma’s en Q&A’s ook live vertoningen in Rotterdamse bioscopen.

Het programma omvatte 120 speelfilms, waarvan 44 wereldpremières, en 74 korte en middellange films. De hybride vorm van presenteren ging gepaard met veel extra ‘aankleding’ van de vertoningen. Alles bij elkaar waren er maar liefst 131 live Q&A’s, 153 introducties en 155 vooraf opgenomen interviews met filmmakers.

De nieuwe vorm had geen negatief effect op de persaandacht. Integendeel. Met de online aanwezigheid van 536 journalisten en critici uit 61 landen werd een nieuw record gezet. Ook het professionele deel van het festival verdroeg de digitalisering prima. De IFFR Pro Days, inclusief CineMart en Rotterdam Lab, trokken ruim 2000 gasten uit honderd landen.

Omdat natuurlijk niet helemaal te achterhalen is hoeveel mensen er kijken per gekocht kaartje voor een online vertoning, heeft het festival een enquête gehouden onder ruim 10.000 bezoekers. Daaruit bleek dat gerekend moet worden met een vermenigvuldigingsfactor van 1,7 per huishouden. Zo is het festival uiteindelijk uitgekomen op het getal van 270.898 bezoeken. Slechts 8% van de verkochte kaartjes was voor een vertoning in de bioscoop tijdens het juni-deel. De digitalisering zorgde overigens wel voor een groter aandeel bezoekers van buiten Noord- en Zuid-Holland: 36% tegen 21% in 2020.

De 51ste editie van het IFFR vindt plaats van 26 januari tot 6 februari 2022.