Jubilerend IDFA weer gegroeid

  • Datum 27-11-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Doof kind

Het zijn geen Chinese groeicijfers maar ook voor haar dertigste editie kon IDFA een klein plusje noteren wat betreft bezoekersaantallen. Het aantal verkochte kaartjes ging van 280.000 in 2016 naar 285.000 dit jaar. Dat is een absoluut record voor het festival dat in 1988 voor het eerst gehouden werd.

Bij die eerste editie van het festival, gehouden in De Balie en de toentertijd ernaast gelegen bioscoop Alfa, stelde Bert Haanstra de eerste Top-10 samen, gaf Ken Loach scenarioworkshops, leerde Johan van der Keuken beginnende collega’s de kneepjes van het productievak en schreef Joris Ivens een steunbetuiging in de catalogus. Het bezoekersaantal lag op 3000, het aantal voorstellingen op tachtig. Een klein begin maar niet zonder effect. De NOS kondigde na de eerste editie van IDFA aan wekelijks een documentaire te gaan uitzenden.

De afgelopen jubileumeditie, die gehouden is onder het interim leiderschap van Barbara Visser, betekende ook een officieel afscheid van Ally Derks, oprichter van IDFA. Derks geeft een festival door dat wereldwijd de grootste is in zijn soort. Gedurende het festival zijn ruim twintig prijzen uitgereikt. De winnaar van de laatste, de publieksprijs, werd afgelopen weekend bekendgemaakt. Het was Alex de Ronde met Doof kind.

Edo Dijksterhuis