Job Gosschalk ontmaskerd als Nederlandse Weinstein
Na #metoo volgt #whosnext. De onthullingen die de val van filmproducent Harvey Weinstein inluidden leidden in de Verenigde Staten tot een waar domino-effect. Tientallen mannen schuldig aan seksuele misbruik moesten eraan geloven. En nu gebeurt hetzelfde in Nederland. Gisteren kwam het grootste schandaal tot nu toe naar buiten: Job Gosschalk heeft zich jarenlang misdragen.
Meerder acteurs doen aangifte tegen de regisseur en voormalig casting director. Hij zou ze tijdens casting sessies, soms bij hem thuis, hebben laten uitkleden en in het kruis hebben gegrepen. Ook zou hij ze hebben gevraagd hem te bevredigen. Onder de slachtoffers zitten jongens van 17 jaar. Onder andere Yorrick van Wageningen en Winston Post kwamen met hun verhaal naar buiten.
De 50-jarige Gosschalk begon in 1994 bij Kemna Casting, het grootste castingbureau van Nederland. Als zodanig was hij betrokken bij vrijwel alle grote film- en tv-producties in de jaren negentig, waaronder Nynke, Lef en All Stars. Directeur Hans Kemna ging in 2000 met pensioen en Gosschalk nam het roer over. Acht jaar later werd zijn neef Janusz directeur maar Gosschalk bleef mede-eigenaar. Inmiddels had de casting director zich ontpopt als regisseur van grote publieksfilms. Met Alles is liefde scoorde hij in 2007 een grote hit. Later volgden nog Alle tijd, De zevende hemel en tv-film Moos. Gosschalk richtte zich met zijn productiehuis ook op musicals, zoals de theaterversie van De marathon en All Stars.
Vooral zijn dominante positie als casting director verschafte Gosschalk een machtige positie in de Nederlandse filmwereld. Hij kon acteurs maken en breken en liet dat ook merken. Yorick van Wageningen zegt in een interview met de Volkskrant dat hij na een seksueel incident met Gosschalk in de ban is gedaan. De acteur noemde de cultuur bij Kemna Casting "ongezond" en stelt dat het onwaarschijnlijk is dat niemand wist van de misstanden.
Gosschalk heeft inmiddels zijn werkzaamheden neergelegd. Hij heeft ook een spijtbetuiging afgelegd in de trant van Kevin Spacey. In een verklaring zegt hij "over grenzen te zijn gegaan in mijn omgang met acteurs". Ook zegt hij dat geen van zijn (oud)collega’s bij Kemna Casting wist van zijn wangedrag.
De regisseur kan ook rekenen op de eerste steunbetuigingen. Katja Schuurman vertelde de NOS dat Gosschalk "het slachtoffer is van een openbare terechtstelling". Schuurman en Gosschalk werkten onder meer aan de serie S1NGLE. Ook Robbert van den Bergh, hoofdrolspeler in musical De marathon, zegt zich "niet te herkennen in de verhalen die nu naar buiten komen".
Edo Dijksterhuis