Jackie en Oopjen win­naar Cine­kid Gouden Leeuw

Hoofdrolspelers Sarah Bannier en Frouke Verheijde nemen de prijs voor Jackie en Oopjen in ontvangst (foto: Cinekid/Melle Meivogel)

Jackie en Oopjen is de winnaar van de Cinekid Gouden Leeuw voor Beste Nederlandse Kinderfilm. De film van Annemarie van de Mond won eerder dit jaar ook de Heart-on Award van het Busan International Kids and Youth Film Festival in Zuid-Korea. In de Cinekid-competitie dongen in totaal elf films mee naar de prijs.

Jackie en Oopjen begint bij een ontmoeting in het Rijksmuseum, waar Oopjen uit het beroemde schilderij van Rembrandt stapt en tot leven komt. Jackie helpt haar bij een speciale zoektocht en er ontwikkelt zich een bijzondere band tussen de twee. De jury noemde de film “een zeer originele, meeslepende, grappige en spannende jeugdfilm….. Het verhaal wordt geloofwaardig neergezet en de vertolkingen van de gehele cast zijn ijzersterk.” Jackie en Oopjen draait nu in de bioscoop.

Cinekid-openingsfilm Calamity van Rémi Chayé werd bekroond met de Cinekid Leeuw voor Beste Kinderfilm. Echte Mannen van Benjamin Parent kreeg de Cinekid Leeuw Jeugdjuryprijs. The Crossing van Johanne Helgeland en de documentaire Amira van Elza Jo Tratlehner zijn door het publiek gekozen tot beste internationale en beste Nederlandse kinderfilm.