It’s a wrap: verder nog in het nieuws deze week – 7 december 2013

  • Datum 07-12-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het Nieuwe Rijksmuseum gaat in première in New York

Nu ook Amerikaanse interesse voor Het Diner. Antoinette Beumer neemt eerste verfilming van Esther Verhoef-thriller voor haar rekening. Mannenharten binnen vier dagen goud en vormt daarmee aanleiding voor vraagtekens bij onderscheidingen. Ierse prijzen voor Chico Kenzai en Hannah Hoekstra. Het Nieuwe Rijksmuseum, de film, beleeft wereldpremière in de VS. En nog meer goud voor sintfilms.

Het Diner
is hard op weg om de onverbiddelijke bestseller van de 21ste eeuw te worden. In papieren vorm ging de roman van Herman Koch sinds 2009 al in 37 landen over de toonbank (in 33 verschillende talen). In Nederland alleen al werd het boek meer dan 650.000 keer verkocht. Er werd een toneelbewerking gemaakt en uiteindelijk ook een film. De bioscoopversie behaalde onlangs al de status van Gouden Film. En in het buitenland bestaat grote interesse voor remakes. Het aantal van 33 talen is nog niet gehaald maar producenten uit Duitsland, Spanje, Zuid-Korea, Frankrijk, Australië, Italië en Canada hebben zich al gemeld. En daar hebben zich deze week de Amerikanen bij aangesloten. Producent Eyeworks zegt in gesprek te zijn met meerdere partijen.

Boekverfilmingen zijn sowieso populair onder Nederlandse filmmakers. Daarom is het op z’n minst opmerkelijk te noemen dat er tot op heden nog geen enkele titel van thrillerkoningin Esther Verhoef is verfilmd. Maar daar komt nu verandering in. Producent Millstreet Films heeft laten weten dat Antoinette Beumer (Loft, De gelukkige huisvrouw) Rendez-vous gaat regisseren. De roman — meer dan 300.000 verkochte exemplaren, vertalingen in het Engels, Duits en Russisch — gaat over een vrouw die zich tijdens de verbouwing van haar Franse landhuis volledig verliest in een affaire met een jonge bouwvakker. De opnames beginnen volgend jaar. Het scenario is van Dorien Goertzen. De acteurs zijn nog niet bekend.

Slechts vier dagen had Mannenharten er voor nodig om het tot Gouden Film (100.000 bezoekers) te schoppen. De film, die gebaseerd is op de Duitse bioscoophit Männerherzen, is geregisseerd door Mark de Cloe. Mannenharten draait nog in 113 bioscopen dus de diamanten status zit er ook nog wel in. Het razendsnelle succes van Mannenharten was voor website filmpjekijken.com overigens aanleiding om vraagtekens te zetten bij de waarde van de onderscheidingen van het Nederlands Film Festival en het Nederlands Fonds voor de Film. Volgens columnist Jochem Geerdink moeten de criteria worden aangepast, met andere woorden: meer bezoekers om goud of platina te worden.

In de Ierse stad Killkenny brouwen ze niet alleen heel veel en goed bier, ze hebben er ook een groot filmfestival. En daar zijn afgelopen week de Nederlandse acteurs Chico Kenzai en Hannah Hoekstra in het zonnetje gezet. Beide kregen een Angela Award voor hun acteerwerk in respectievelijk Wolf en Hemel. Het Subtitle European Film Festival, dat dit jaar voor de tweede keer werd gehouden, focust zich op films en acteurs die op de drempel naar internationale doorbraak staan.

Jarenlang volgde Oeke Hoogendijk de dorpsklucht rondom de verbouwing van het Rijksmuseum Amsterdam: inspraakrondes met verhitte Amsterdam-Zuid types, politiek gehakketak, gefrustreerde architecten, een wijkende Ronald de Leeuw en een geprikkelde Wim Pijbes. Al dat materiaal werd door editor Gys Zevenbergen heel knap versneden tot een uptempo drama met opera-allure. In april dit jaar werd Het Nieuwe Rijksmuseum in vier delen vertoond op televisie. Een Nipkowschijf en een Speciale Juryprijs op het Nederlands Filmfestival volgden. En nu is er Het Nieuwe Rijksmuseum, de bioscoopfilm, die in de Verenigde Staten zijn wereldpremière zal beleven. Op 18 december zal de film eerst in twee delen een kleine release krijgen in New York en daarna wellicht in andere grote steden. Wanneer de film in Nederland in release gaat is nog niet duidelijk.

Dit is waarschijnlijk de laatste keer dat we in een weekoverzicht melding moeten maken van weer een onderscheiden Sinterklaas-film. Martijn van Nellestijn en Kris van de Geer hebben een Gouden DVD Award (50.000 verkochte exemplaren) ontvangen voor Sinterklaas en het raadsel van 5 december en een Gouden Muziek-DVD Award (25.000 verkochte exemplaren) voor Sinterklaas en de pepernoten muziekmix. De producenten lieten weten inmiddels bezig te zijn met hun zesde Sinterklaasfilm, die naar verwachting volgend jaar oktober in de bioscoop draait.