It’s a wrap: verder nog in het nieuws deze week – 18 oktober 2013

  • Datum 18-10-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Greencard Warriors

We halen de stofkam door het nieuws van de afgelopen week en komen de nodige wetenswaardigheden tegen. Buitenlands succes is er voor Miriam Kruishoop, Michiel Huisman, Rutger Hauer en — indirect, maar toch — Willem Holleeder. Verder: een lokfilm, een Gouden Film, een bekroonde animatiefilm en film op het kleine scherm.

Miriam Kruishoops korte drama Greencard Warriors ging in première op het Los Angeles Latino International Film Festival en werd meteen bedeeld met de prijs voor de beste regie. De film gaat over de 14-jarige Angel die zonder verblijfsvergunning samen met zijn familie verblijft in de VS. Greencard Warriors is de zesde film van Kruishoop.

Nederlanders met rollen in buitenlandse, liefst Amerikaanse films — dat is toch altijd goed voor een Hollands Glorie-momentje. Vakblad Variety weet te melden dat Michiel Huisman, die eerder ook al speelde in World War Z en The Young Victoria een rol krijgt in Wild. Het scenario voor de film van Jean-Marc Vallé is afkomstig van schrijver Nick Hornby. Reese Witherspoon zal zijn belangrijkste tegenspeler worden.

En ook veteraan Rutger Hauer is weer actief in het buitenland. De 69-jarige acteur speelt in de Britse thriller Kickback naast John Cusack en Sean Young, met wie hij 31 jaar geleden speelde in Blade Runner. Voordat Kickback in de bioscoop komt zal Hauer nog te zien zijn in het nieuwste deel van de Scorpion King-reeks.

Andersom kan natuurlijk ook: buitenlanders die zich een Nederlands tintje aanmeten. Het geldt voor Sam Worthington. De acteur die in 2009 doorbrak in Avatar van James Cameron speelt Willem Holleeder in Kidnapping Freddy Heineken. De opnamen in België gaan eind van dit jaar van start. De rol van Heineken is voor Anthony Hopkins. De enige Nederlander in de cast is Mark van Eeuwen, die in de huid kruipt van Frans Meijer, alias Stekel, een gabber van ‘de Neus’.

Na de lokhomo en de virtuele peuter om groomers in te rekenen is er nu ook de lokfilmproductie. De Somalische piratenkoning Mohamed Abdi Hassan was gevraagd mee te werken aan een film over maritieme piraterij. Met gestreeld ego reisde ‘Afweyme’ (Somalisch voor ‘Grote Mond’) af naar Brussel en werd daar ingerekend door de Belgische recherche. Abdi Hassan wordt verantwoordelijk gehouden voor meerdere kapingen in de Straat van Aden en zou miljoenen hebben verdiend aan losgeld. Nog geen bona fide producent heeft het idee voor een hedendaagse piratenfilm geclaimd.

Een maand geleden ging Netflix van start in Nederland en de algemene teneur was toen dat het aanbod van de VOD-gigant een beetje tegenviel. Afgelopen week sloot het bedrijf een deal met Disney om daar verandering in te brengen. Vanaf 2014 zal Netflix als eerste alle nieuwe speelfilms, na vertoning in theaters, vertonen. Onder de deal vallen ook de producten van Disney-dochterstudio’s als Marvel, Lucas Film en Pixar. De Nederlandse klant kan uitkijken naar onder andere Monsters University, The Avengers, The Jungle Book en The Lone Ranger.

Hoe duur was de suiker
heeft de status van Gouden Film behaald. Sinds de première als openingsfilm van het Nederlands Filmfestival heeft de nieuweling van Jean van de Velde er drie weken voor nodig gehad om honderdduizend bezoekers te trekken.

Tijdens de opening van Cinekid op 16 oktober in Amsterdam is de Cinekidleeuw voor Beste korte Europese animatiefilm bekend gemaakt. De prijs, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt, ging naar de Letse regisseur Evalds Lacis voor zijn tien minuten durende Egel en de Stad. Cinekid, dat opende met het Zweedse Eskil & Trinidad duurt nog tot en met 25 oktober.