It’s a wrap: verder nog in het nieuws deze week – 15 november 2013

  • Datum 15-11-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Feuten: Het feestje behaalt de gouden status

Bijna drieduizend bezoekers bij laatste editie van Ciné Premières. Milde opstelling van de Europese Commissie ten opzichte van stimuleringsmaatregelen. Silent Ones uitgeroepen tot beste debuut en weer prijs voor Wolf. Dark Blood eindelijk te koop. Een succesvol Biogala. Sint-film en Feuten halen gouden status en De nieuwe wildernis gaat door half miljoen-grens. Weer geld voor Ultrakortjes en meer geld voor Nederlands-Vlaamse coproducties. En de NPO wil meedoen op de VOD-markt maar daar is de politiek niet zo zeker van.

De zeventiende en tevens laatste editie van Ciné Premières, festival voor de Franse film, werd afgesloten met de verrassingsfilm Casse tête Chinois van Céderic Klapisch. Het festival trok gedurende acht dagen 1879 bezoekers in Groningen, 650 in Amsterdam en 451 in Den Haag. Het programma krijgt nog een vervolg in Den Bosch en de provincies Friesland en Groningen. In de top-10 van best gewaardeerde films, die traditiegetrouw wordt bijgehouden in ForumImages in Groningen, de hoofdlocatie van het festival, staat de kinderfilm Le jour des corneilles bovenaan.

Dat is goed nieuws voor de 20 miljoen euro grote steunmaatregel die Den Haag wil invoeren om de Nederlandse filmsector internationaal competitiever te maken: de Europese Commissie heeft de richtlijnen aangepast zodat lidstaten meer ruimte krijgen om filmproductie te ondersteunen. De sector moet winstgevend en concurrerend blijven, stelde Eurocommissaris Joaquin Almunia. De EU-lidstaten stellen jaarlijks drie miljard euro aan de filmsector ter beschikking in de vorm van subsidies, leningen en fiscale maatregelen.

Silent Ones van Ricky Rijneke is tijdens de achtste editie van het Scenecs International Debut Film Festival in Amersfoort uitgeroepen tot beste fictie debuut. De film over een jonge Hongaarse vrouw die op zoek gaat naar haar verdwenen jongere broertje nam het op tegen 164 andere titels afkomstig uit 35 landen. Silent Ones was dit jaar al genomineerd voor een Tiger Award. Regisseur Rijneke won eerder al de The Dutch Golden Stone Award van Scenecs voor haar eerste korte speelfilm WING, the fish that talked back.

Het heeft twintig jaar geduurd maar de rechten voor Dark Blood, de laatste film met River Phoenix, mogen eindelijk worden verkocht. Op de American Film Market in Los Angeles zoekt het bedrijf Cinemavault naar geschikte distributeurs. Dark Blood van George Sluizer was voor ongeveer tachtig procent af toen de toen 23-jarige Phoenix overleed aan een overdosis voor de deur van The Viper Room, de club van Johnny Depp. Sindsdien is er gedoe over de juridische status van de negatieven. Slechts sporadisch is de film te zien geweest, zoals vorig jaar tijdens het Nederlands Film Festival en onlangs in het Ketelhuis.

Het Biogala van Bio Vakantieoord, het goede doel dat nauw verbonden is met het film- en bioscoopbedrijf en ten goede komt aan kinderen met een complexe handicap, heeft ruim een miljoen euro opgebracht. De opbrengst van de veiling, die geleid werd door Freek de Jonge, werd vooral opgestuwd door de aangeboden lezing door astronaut André Kuipers, de privé-rondleidingen in het Rijksmuseum door directeur Wim Pijbes en de exclusieve voorstellingen in EYE.

Jim Taihattu mag een aparte schoorsteenmantel metselen voor de prijzen die hij krijgt voor Wolf. In Leeuwarden kreeg de Gouden Kalf-winnaar de Award for Special Contribution to Northern Cinema uitgereikt tijdens het Noordelijk Film Festival. De prijs is bedoeld voor mensen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de Noord-Nederlandse cinema.

De Goedheiligman was nog niet eens in het land, toch haalde De club van Sinterklaas & de Pietenschool afgelopen week al de gouden status. De film deed er iets meer dan een maand over om honderdduizend bezoekers te trekken. Iets sneller ging het met Feuten: Het Feestje. De film van Lourens Blok, gebaseerd op de gelijknamige BNN-serie, had een week minder nodig om goud te halen.

Het is vier keer eerder gedaan en met succes — ruim twee miljoen bioscoopbezoekers zagen de Ultrakort-bijdragen — dus waarom niet nog een keer? Vier animatiefilms van maximaal twee minuten lengte zijn geselecteerd voor een realiseringsbijdrage van maximaal 50.000 euro en worden vanaf de zomer van 2014 in roulatie gebracht door bioscoopexploitant Pathé. De geselecteerde titels zijn: A Single Life van Joris Oprins, iDog van Patrick Raats, Haring van Junaid Chundrigar en Davor Bujakovic en Trailer van Mascha Halberstad. De films zijn geselecteerd uit twintig inzendingen.

Er wordt een tandje bijgezet in de samenwerking tussen het Nederlands Filmfonds en Het Vlaams Audiovisueel Fonds. Vanaf volgend jaar verhogen beide fondsen de wederzijdse realiseringsbijdrage voor speelfilms. Voorheen werd er vier keer een bedrag van 150 duizend euro toegekend aan Nederlands-Vlaamse minoritaire en majoritaire coproducties. Vanaf januari ligt dat bedrag een halve ton hoger.

VOD is de groeimarkt waar iedereen actief in wil zijn. Ook de Publieke Omroep dus. Volgend jaar begint de NPO een proef waarin programma’s tegen betaling — hoeveel is nog onbekend — kunnen worden teruggekeken. Het verschil met Uitzending Gemist: meer programma’s, minder reclame en betere beeldkwaliteit. De politiek reageerde meteen op deze poging van de NPO om de strijd aan te gaan met Netflix, Videoland, Voddler, Ximon en al die andere VOD-aanbieders die steeds luidruchtiger vechten om de gunst van de rechtgeaarde binge watcher. D66-kamerlid Kees Verhoeven, die bang is voor marktverstoring, heeft al kamervragen gesteld. VVD-er Matthijs Huizing is ook huiverig voor oneigenlijke concurrentie. En Jasper van Dijk van de SP vindt dat de dienst eigenlijk geheel gratis moet worden aangeboden.

De zegetocht van De nieuwe wildernis gaat maar door. De Gouden en Platina status had de natuurfilm over de Oostvaardersplassen al behaald, maar nu is ook de grens van een half miljoen bezoekers gepasseerd. Dat is dit jaar maar één andere film gelukt: de romantische komedie Verliefd op Ibiza.