It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 9 maart 2014

  • Datum 09-03-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Pim & Pom op avontuur in Toronto

Stedelijk Museum koopt twee werken van Steve McQueen. Nederlands Filmfonds, EYE en UPC Nederland gelauwerd bij Oscars. Veronica Mars niet in de bioscoop. IDFA-titels tijdens Movies that Matter. Stichting Brein staakt rechtszaken tegen providers. Filmhuis Alkmaar feestelijk geopend. Negen Nederlandse films naar TIFF Kids.

De timing was perfect. Precies een dag nadat Steve McQueen zijn Oscar voor beste film in ontvangst had genomen, maakte het Stedelijk Museum Amsterdam bekend twee werken te hebben aangekocht van de filmmaker/beeldend kunstenaar. Het gaat om Mees, After Evening Dip, New Year’s Day, 2002 uit 2005 en Running Thunder uit 2007. Het eerste werk bestaat uit een foto in een lichtbak met kleurtransparantie. Het toont een bibberend jongetje op het strand, net nadat hij een Nieuwjaarsduik heeft genomen in het eerste nieuwe jaar na 9/11. Running Thunder is een ruim elf minuten durende kleurenfilm zonder geluid en toont een rustend paard in de wei dat bij nader inzien morsdood is.

Het Nederlands Filmfonds is gelauwerd met de International Shorts Award 2014. Die prijs werd uitgereikt gedurende het Oscar-weekend in Los Angeles. Rutger Hauer nam hem namens het Filmfonds in ontvangst. De organisatie van de Short Awards kent de prijs jaarlijks toe aan partijen die zich nationaal en internationaal inspannen voor de korte film. Behalve het Filmfonds werden ook EYE en UPC Nederland onderscheiden. Filmfonds-directeur Doreen Boonekamp: ‘Nederland wordt als filmland met deze prijs extra op de kaart gezet.’

The Veronica Mars Movie Project
is het meest succesvolle crowdfunding filmproject aller tijden. Bijna zes miljoen dollar werd via Kickstarter opgehaald voor de op een tv-serie gebaseerde speelfilm over een cynische tiener die actief is als privédetective. De Veronica Mars-film gaat komende week in een groot aantal landen in roulatie, maar niet in Nederland. Het besluit van distributeur Warner Bros heeft al geleid tot protest. Fans zijn een handtekeningenactie begonnen op Petities24.com. Met een soortgelijke actie is onlangs The World’s End toch in de bioscoop beland. Mocht het deze keer niet lukken dan is Veronica Mars te zien via VOD. Op 7 mei komt de film uit op DVD.

Zoals IDFA een Movies that Matter-dag heeft, zo heeft Movies that Matter, dat plaatsvindt van 20 tot en met 26 maart, een IDFA-dag. Vijftien titels uit de laatste editie van het Amsterdamse documentairefestival zijn te zien in Den Haag. Vertoond worden onder andere Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus, Sound of Torture en Rap is War.

Daags na het nieuws dat Stichting Brein in cassatie is gegaan tegen Ziggo en XS4ALL om torrentsite The Pirate Bay geblokkeerd te krijgen, maakt de stichting bekend de rechtszaken die nog liepen tegen KPN, UPC en Tele2 stop te zetten. Verwacht werd dat de rechter in die zaken het oordeel zou volgen uit de zaak tegen XS4ALL en Ziggo. Brein acht het dan ook zinvoller om te wachten op de uitkomst van de cassatie. Die volgt over een tot anderhalf jaar. In de tussentijd mogen de providers gewoon toegang verlenen tot The Pirate Bay.

Provadja bestaat niet meer, maar Filmhuis Alkmaar heeft dit weekend de deuren geopend. Op exact dezelfde plek waar meer dan veertig jaar Provadja gehuisvest is geweest, voordat het na langdurig getouwtrek met de gemeente moest sluiten. Het oude pand met een 54 stoelen tellende filmzaal is door vrijwilligers opgeknapt. Het filmhuis mag hier blijven opereren totdat er verhuisd wordt naar de nu nog in aanbouw zijnde bioscoop in Overstad, vermoedelijk in 2015.

Kinderfilmfestival TIFF Kids, onderdeel van het prestigieuze Toronto International Film Festival, heeft negen Nederlands jeugd- en familiefilms geselecteerd. Er zijn drie lange speelfilms opgenomen in het programma: Finn van Frans Weisz, Spijt! van Dave Schram en Pim & Pom, Het grote avontuur van Gioia Smid. De korte films van Nederlandse makelij die in Toronto te zien zullen zijn: Alles mag van Steven Wouterlood, Caminandes: Llama Drama van Pablo Vazquez, De maan van Anouar van Michiel Jaarsveld, Moet je horen! van Soulaima El Khaldi, Jamey’s Gevecht van Denise Janzée en Youssef, zeg eens NEE! van Marjolijn Heijnen. TIFF Kids vindt plaats tussen 8 en 21 april.