It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 9 juli 2016

  • Datum 09-07-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

La fille inconnue

Gebroeders Dardenne zetten mes in La fille inconnue na kritiek Cannes. Twee Nederlandse films dingen mee naar studenten-Oscars. Tom Hiddleston wordt niet de volgende 007. Finding Dory heeft beste openingsweekend ooit van animatiefilm in Nederland. Tv-serie Alleen op de wereld in première tijdens Film by the Sea. Amsterdam-Noord heeft er weer een filmtheater bij. Jeroen Krabbés acteerdebuut vandaag in Kolenkitbuurt. Korte films pitchen tijdens Pleinbioscoop.

Ondubbelzinnig applaus is waar Jean-Paul en Luc Dardenne aan gewend zijn geraakt in Cannes. Maar bij de vertoning van La fille inconnue op de afgelopen editie bleef dat uit. De film over een jonge huisarts die een jong meisje de deur wees dat later dood gevonden wordt, kreeg wisselende kritieken. Dat hebben de broers zich aangetrokken en ze hebben hun werk aangepast. Niet minder dan 32 ingrepen hebben La fille inconnue zo’n zeven minuten korter gemaakt. De film gaat op 20 oktober in première.

Twee Nederlandse films dingen mee naar een Student Academy Award. Een recordaantal van 1749 titels werd dit jaar ingezonden voor de Oscars voor studentenfilms. In de categorie beste buitenlandse film is Lazarus van Gonzalo Fernandez genomineerd naast zeventien andere titels. My Silicone Love van Sophie Dros maakt kans op de prijs voor beste buitenlandse documentaire waar zeven films kans op maken. De winnaars worden in september bekend gemaakt.

Wie Daniel Craig gaat opvolgen als James Bond is nog steeds niet duidelijk. Maar Tom Hiddleston wordt het in ieder geval niet. De Britse acteur heeft gesprekken gehad met Bond-producent Barbara Broccoli, maar liet tijdens de paneldiscussie in Philadelphia weten niet meer in de race te zijn voor de rol van 007.

Finding Dory brak al in de VS alle records en nu is dat ook in Nederland gebeurd. Het vervolg op Finding Nemo is de animatiefilm met het beste openingsweekend ooit. De recente van dat weekend kwam op €1,5 miljoen. Het aantal bezoekers stond na de eerste drie dagen op 174.000.

Lemming Film en de VPRO slaan de handen ineen om Alleen op de wereld te bewerken tot hedendaagse televisieserie. Het verhaal over vondeling Remi, opgetekend door Hector Malot in 1878, wordt verfilmd met Julian Ras (Dummie de Mummie) in de hoofdrol. De cast bestaat verder uit onder andere Ricky Koole, Bert Lupper, Georgina Verbaan en Frederik Brom. Op 11 september gaat Alleen op de wereld in première tijdens Film by the Sea, het festival gespecialiseerd in boekverfilmingen.

Het wordt nog eens wat met de film in Amsterdam Noord. Totdat filmmuseum EYE neerstreek op de IJ-oever telde het stadsdeel dat lange tijd bekend stond als ‘het Siberië van Amsterdam’ geen enkele bioscoop. Maar daar komt nu in rap tempo verandering in. Er zijn vergevorderde plannen voor een twaalf zalen tellend theater aan het Buikslotermeerplein. En deze maand al opent er aan de Aambeeldstraat, vlakbij de locatie waar nu gebouwd wordt aan een pand voor de filmacademie, een nieuw theater. FC Hyena heet het initiatief van de horecaondernemers die ook verantwoordelijk zijn voor Hotel de Goudfazant, Café Modern en Jacques Jour. Het mag dan ook geen verrassing zijn dat het restaurant een belangrijk onderdeel is van het nieuwe theater. Op het grote terras kunnen openluchtvertoningen plaatsvinden. De programmering wordt verzorgd door distributeur September Film, het bedrijf van Pim Hermeling, die ook het Rembrandt theater in Arnhem runt.

Wie vandaag door de Amsterdamse Kolenkitbuurt loopt, kan zomaar tegen museumstukken aanlopen. Hier vindt namelijk de jaarlijkse Museumstraat plaats. Ook EYE laat iets uit haar collectie zien: de film Fietsen naar de maan uit 1963. Deze komische film die een leuk inkijkje geeft in de Provo-tijd betekende het debuut van Jeroen Krabbé. De film is nooit uitgebracht op video maar vorig jaar is eindelijk de DVD verschenen.

Crowdfunding van films is inmiddels gemeengoed, maar CineCrowd zoekt telkens nieuwe manieren om geld te mobiliseren voor producties. Nu gaat de organisatie de samenwerking aan met de Rotterdamse Pleinbioscoop. Tijdens de openluchtvoorstellingen mogen aspirerende makers van korte films hun plan publiek presenteren. De winnaars, die op 25 juli bekend worden gemaakt, krijgen een startkapitaal van €1000 om hun crowdfundingcampagne op te starten, een tv-deal van ShortsTV, begeleiding door CineCrowd en vertoning van hun film tijdens Pleinbioscoop 2017.