It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 9 februari 2014

  • Datum 09-02-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Toscaanse Bruiloft

Merlinka filmfestival opgeschrikt door gemaskerde potenrammers. La Jaula de Oro opent Movies that Matter. Oer-videokunst uit collective Stedelijk Museum te zien in Andaz Hotel. Food Film Festival verhuist naar Westergasfabriek. Tula The Revolt wint prijzen in San Diego. Toscaanse Bruiloft binnen drie dagen goud.

Filmfestival Merlinka gehouden in Kriterion Sarajevo, een zusteronderneming van het Amsterdamse Kriterion, is overvallen door hooligans. Een groot deel van het festivalprogramma was gewijd aan homoseksualiteit. Tien gemaskerde overvallers drongen de bioscoop binnen, bedreigden en mishandelden bezoekers. Het festival werd een dag lang stil gelegd, maar trok bij heropening volle zalen — vooral LGBT-sympathisanten die een tegengeluid wilden laten horen.

De Mexicaanse speelfilm La Jaula de Oro opent op 20 maart het Movies that Matter Festival in Den Haag. De zestiende editie van het aan mensenrechten gewijde filmfestival vindt plaats tijdens de Nuclear Security Summit (24, 25 maart), waar 58 wereldleiders aan deelnemen. Het programma speelt hier op in door nucleaire veiligheid tot thema te maken. La Jaula de Oro, dat op 3 april in roulatie gaat, vertelt het verhaal van drie tieners die vanuit Guatemala naar de Verenigde Staten trekken op zoek naar een betere toekomst.

Marina Abramovic, Nam June Paik, Vito Acconci, Nan Hoover, Bruce Nauman — allemaal grote namen uit de oertijd van de videokunst. En al in de vroege jaren zeventig bij Sonnabend Gallery en kunsthandelaar Leo Castelli gekocht door de conservatoren van het Stedelijk Museum Amsterdam. Op zaal zijn ze niet vaak te zien, met uitzondering misschien van Paik en Nauman. Maar nu heeft het museum 39 werken in bruikleen gegeven aan het Andaz Hotel aan de Prinsengracht, het eerste en enige hotel ter wereld dat geheel in het teken staat van videokunst. Op flatscreens verspreid over het hotel — van de vrij toegankelijke lobby en restaurant tot de gangen waar alleen gasten toegang toe hebben — draaien klassiekers als Art must be beautiful, artists must be beautiful en Television Gallery.

Na drie, volledig uitverkochte edities is het Food Film Festival definitief uit z’n oude jasje, het Amsterdamse filmhuis Studio K, gegroeid. Het festival verhuist naar de Westergasfabriek en heeft meteen ook de datum veranderd: 9 tot en met 11 mei in plaats van maart. Het Ketelhuis gaat dienst doen als festivallocatie, net als het MC Theater. Naast film is er uiteraard veel aandacht voor voedsel, in de vorm van workshops, een ambachtelijke markt, een debat over visserij en eten. De chef aan het culinaire roer, Joris Bijdendijk van Bridges, kreeg afgelopen jaar een Michelin-ster.

Tula The Revolt van regisseur Jeroen Leinders heeft op het San Diego Black Film Festival twee prijzen in de wacht gesleept. Na eerder al onderscheiden te zijn in Londen, kreeg de film nu de prijs voor beste film en werd hoofdrolspeler Obi Abili bekroond als beste acteur. Tula The Revolt gaat over de grote slavenopstand die in 1795 uitbrak op Curaçao.

Niet meer dan drie dagen heeft Toscaanse Bruiloft van regisseur Johan Nijenhuis er voor nodig gehad om de gouden status te halen. Ook Nijenhuis’ vorige film, Verliefd op Ibiza, haalde binnen drie dagen meer dan honderdduizend bezoekers. Die film, die de best bezochte Nederlandse film van 2013 werd, kreeg later ook een Platina Film. Dat moet met Toscaanse Bruiloft ook lukken. De film draait nog in 98 bioscopen.