It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 9 augustus 2015

  • Datum 09-08-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Still Alice

Parel 2015 voor Still Alice. Nieuwe film Hany Abu-Assad in première in Toronto. Nieuwe distributeur Full Color Entertainment gaat zich richten op ‘zwarte films’. Im Keller van Ulrich Seidl alsnog te zien in Nederland. Opnames voor Fissa gaan toch door ondanks protesten van Amsterdam Zuid-bewoners. Onlinepetitie tegen 3D-brillen. Schokkend Nieuws organiseert fundraiser.

En de Parel van 2015 gaat naar… Still Alice. De film die Julianne Moore al een Oscar, een Golden Globe, een BAFTA en nog zo wat prijzen heeft opgeleverd, is de winnaar van de Parel, de publieksprijs voor de beste boekverfilming van het jaar. Gedurende de hele maand juli kon er via internet gestemd worden. De meerderheid van de 6320 stemmers koos voor Still Alice. De andere genomineerden waren A Most Wanted Man, De Surprise, Gone Girl, Loin des hommes en Wild. De prijs wordt uitgereikt op 18 september tijdens Film by the Sea.

The Idol
, de nieuwe film van Hany Abu-Assad, beleeft zijn wereldpremière tijdens het Toronto Film Festival (10 t/m 20 september). Ook eerdere films van de Nederlands-Palestijnse filmmaker werden gelanceerd op prestigieuze festivals: Omar in 2013 in Cannes en Paradise Now in 2005 in Berlijn. The Idol vertelt het waargebeurde verhaal van de 23-jarige Mohammed Assag, die twee jaar geleden de talentenjacht Arab Idol won. Om zover te komen moest hij nogal wat obstakels overwinnen. De reis van het vluchtelingenkamp in de Gazastrook waar hij woont naar Egypte duurde twee dagen waardoor hij de audities miste. Een spontaan optreden in de hotellobby leverde hem echter alsnog een plaatsje in het programma op.

Nederland is een filmdistributeur rijker. Full Color Entertainment is de naam en het bedrijf richt zich exclusief op het verspreiden van films van zwarte onafhankelijke regisseurs. De eerste twee titels van Full Color Entertainment gaan halverwege augustus in première, tijdens World Cinema Amsterdam. Het gaat om de speelfilm Sensei Redenshon en de documentaire Sombra di Kolo, allebei afkomstig van Curaçao.

IDFA-bezoekers hadden vorig jaar de kans Im Keller te zien maar daarna ging de documentaire van Ulrich Seidl ondergronds. De nieuwste film van de maker van de Paradies-trilogie vond geen distributeur in Nederland. Gelukkig is er dan nog het Previously Unreleased-programma van EYE. Tot en met 12 augustus is Im Keller nog te zien in het Filmmuseum, De Balie en Rialto.

De chaos van Project X in Haren, in 2012, staat nog in het collectieve geheugen gegrift en bewoners van het chique Amsterdam Zuid hadden absoluut geen trek in een herhaling. Dus stapten ze naar de rechter om de opnames voor Fissa te laten verbieden. Maar die vond de angst ongegrond en wees de klacht af. Fissa — straattaal voor feestje — gaat over een spectaculair eindexamenfeest rondom het hoofdstedelijke Vossius Gymnasium. Daarbij rijdt een auto een zwembad in, vliegt een huis in de fik, wordt rondgecrosst op scooters, vuurwerk afgestoken en moet uiteindelijk het leger ingrijpen. Fissa is de nieuwe film van Bobby Boermans, die eerder Nieuwe buren, Claustrofobia en App maakte. De film draait vanaf 4 februari in de bioscoop.

De 3D-bril wordt ons opgedrongen en dat moet gestopt worden. Een aantal bioscoopbezoekers die ‘meer keuzevrijheid tussen 2D en 3D in grote bioscopen’ wil, is een onlinepetitie begonnen om de 3D-bril terug te dringen. De redenen: 3D-films zijn duurder en veel mensen vinden dat zo’n brilletje afbreuk doet aan films. Inmiddels hebben 1362 mensen de petitie ondertekend.

Schokkend Nieuws, het tijdschrift voor horror, sciencefiction, fantasy, anime en cultfilms, lijdt onder teruglopende advertentie-inkomsten en organiseert daarom een eenmalige fundraiser. Met de opbrengsten ervan hoopt het blad de winter door te kunnen komen. Op zaterdag 5 september wordt vanaf 19:30 uur in De Nieuwe Anita in Amsterdam een avond georganiseerd met quiz, filmveiling (met donatie van John Carpenter) en een set van DJ Dirty Shirt.