It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 8 oktober 2016

  • Datum 08-10-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Birth of a Nation

DaBouce Urban Film Festival opent met The Birth of a Nation. The Paradise Suite na winnen Gouden Kalveren weer terug in roulatie. Is publieke omroep wel of niet allergisch voor homoseks? FC Hyena sluit zich aan bij Cineville. Montage centraal op IDFA. Familie Moszkowicz klaagt VPRO aan om De Maatschap. Erik van Empel wint Prix Italia. Christopher Nolan verdient buitensporig veel aan Dunkirk. Dierendagactie bewijst dat goudvissen niet van film houden. Eva Cools wint scenarioprijs. Goedkopere bioscoopkaartjes met Air Miles bij Vue-theaters. Charlie-Chan Dagelet met Houvast succesvol in New York.

The Birth of a Nation was op het Sundance Film Festival goed voor zowel de jury- als de publiekprijs. De film, die hoge ogen gooit voor de Oscars, komt pas volgend jaar in de Nederlandse bioscoop maar bezoekers van DaBounce Urban Film Festival kunnen hem al op 4 november zien. Het festival op het Amsterdamse Westergasfabriek-terrein heeft het slavernijdrama van Nate Parker tot openingsfilm gebombardeerd. In The Birth of a Nation speelt Parker zelf de hoofdrol van een geletterde slaaf die dertig jaar voor de Amerikaanse burgeroorlog een bloedige opstand leidt. DaBounce heeft verder onder andere de nieuwe Will Smith-film Concussion, de Miles David biopic Miles Ahead en een documentaire over de Black Panthers geprogrammeerd.

The Paradise Suite was met drie Gouden Kalveren, waaronder die voor beste film, de winnaar van het afgelopen Nederlands Film Festival. Reden genoeg om de film opnieuw in roulatie te brengen. The Paradise Suite is te zien in zeventien bioscopen verspreid over Nederland.

Heeft de Nederlandse publieke omroep nou wel of geen moeite met homoseks op tv? Scenarioschrijvers Maria Goos en Willem Bosch denken van wel. Goos maakte bekend dat ze scènes moest schrappen uit haar serie La Famiglia omdat er een vrijend mannenpaar in voorkwam, iets wat niet zou passen bij de familiegeoriënteerde NPO1. Penoza-schrijver Bosch reageerde dat het op de twee andere zenders niet veel beter gesteld is. Een woordvoerder van de omroepen heeft het brandje weer geblust door te verwijzen naar de serie Ramses. Homoseks is geen probleem. Nederland is Polen nog niet.

De Cineville-familie blijft maar groeien. Als nieuwste, 41ste deelnemer aan de kaart voor onbeperkt filmkijken is nu FC Hyena aangesloten. Dit relatief nieuwe theater in Amsterdam-Noord afficheert zich als filmclub met bar en restaurant. De volgende parel aan de Cineville-ketting is KINO in Rotterdam.

Montage staat centraal op het aankomende IDFA. Verschillende internationaal toonaangevende editors zijn aanwezig tijdens het festival. Zo praat op 19 november Frederick Wiseman over de montage van Hospital (1969). De maestro zal het publiek door een close reading van een aantal sleutelscènes van zijn klassieker leiden.

Ze kunnen het niet laten, het procederen, ook niet nu het merendeel van de familie door de orde van advocaten in de ban is gedaan. Yehudi Moszkowicz, de jongste telg uit het Maastrichtse advocatengeslacht, klaagt uit naam van zijn vader Robert de VPRO aan. De omroep is van plan De Maatschap uit te zenden, maar de Moszkowiczen beschouwende vierdelige dramaserie over advocatenfamilie Meyer als laster. Bovendien zou inbreuk zijn gemaakt op Robert Moszkowicz’ auteursrecht met betrekking tot zijn autobiografie De straatvechter. De VPRO legt de aanklacht naast zich neer. De Maatschap wordt begin 2017 uitgezonden.

Erik van Empel heeft de Prix Italia gewonnen. Hij kreeg de prijs voor zijn documentaire Paolo ventura, de verdwijnende man. De Prix Italia is de oudste Europese mediaprijs en wordt jaarlijks uitgereikt.

Volgens recent onderzoek verdienen Hollywood-regisseur gemiddeld 1 à 2 miljoen dollar per film. Christopher Nolan is een uitzondering. Die krijgt voor Dunkirk maar liefst $20 miljoen en daar bovenop ook nog twintig procent van de opbrengst. De opbrengsten van Interstellar, dat wereldwijd goed was voor ruim $675 miljoen, zullen hebben meegespeeld bij het opstellen van het contract.

Je kon erop wachten: een filmtheater dat op dierendag de deuren openzet voor cavia’s, honden, goudvissen en tamme dwergleguanen. Natlab in Eindhoven probeerde het vorige week, maar geen enkele huisdierenbezitter reageerde. En dat terwijl het programma nog zo toepasselijk was. Truman gaat over de vriendschap tussen twee mannen en een hond. Manglehorn over een weduwnaar die troost vindt bij zijn kat.

Eva Cools heeft de Visser-Neerlandiaprijs voor Scenario gewonnen. Haar inzending was Cleo, over een 16-jarig meisje dat een traumatisch verkeersongeluk overleeft en in de armen beland van de oudere Leos. De prijs wordt op 15 oktober uitgereikt tijdens het Filmfestival Gent.

Met je Air Miles een goedkoper bioscoopkaartje aanschaffen. Het kon al bij Pathé en vanaf 1 oktober ook bij bioscoopketen Vue (voorheen JT). Dat meldt Holland Filmnieuws. Het is niet de eerste keer dat Vue in zee gaat met een kortingskaart. In september ging de keten de samenwerking aan met Eurosparen. Vue exploiteert 21 theaters in Nederland.

Weer prijs voor Charlie-Chan Dagelet. Voor haar rol in de korte film Houvast werd zij tijdens Manhatten Short gekroond tot beste actrice. Houvast, dat al won op het Tribeca Film Festival, werd ook nog uitgeroepen tot publieksfavoriet.