It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 8 november 2014

  • Datum 08-11-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Oorlogsgeheimen

Rechten Oorlogsgeheimen verkocht aan Amerika. Concertfilm van Queen eenmalig te zien in dertien bioscopen. Aanmodderfakker maakt kans op titel ‘Woord van het Jaar’. Friese onderscheiding voor Hisham Zaman. Gouden N8 Sokkel voor EYE. Vier nieuwe titels voor Ultrakort. Marwan Kenzari in remake van Ben Hur. Nieuwe serie schilderkunst in de bioscoop.

Amerika is zonder twijfel de meest begeerde maar moeilijk toegankelijke markt voor filmproducenten. Nederlandse films, met die lastige ondertitels, weten maar zelden door te dringen in het beloofde land van blockbusters en big bucks. Bijker Film & TV en Rinkel Film is het nu wel gelukt. Zij verkochten de rechten voor Oorlogsgeheimen aan de VS. De internationale première tijdens het Film Festival van Toronto zal de film van Dennis Bots veel goed hebben gedaan, net als het winnen vorige week van de Adult Jury Prize voor Live Action Feature tijdens het Chicago International Children’s Film Festival. De film, die in Nederland bijna 200.000 bezoekers trok is ook verkocht aan Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Estland.

Het jaar 1981 was bijzonder voor de Britse rockband Queen. Voor het eerst staan Freddy Mercury en de zijnen op nummer 1 in zowel de singles- als albumhitlijsten, in eigen land kan het ook niet op en tijdens een concert in São Paulo wordt het wereldrecord bezoekers bij een enkel concert gebroken: 131.000. In dat topjaar is ook Queen Rock Montreal 1981 opgenomen. Op 26 november wordt de concertfilm eenmalig in dertien Pathé-bioscopen vertoond. In Amersfoort, Amsterdam, Arnhem, Breda, Delft, Den Haag, Groningen, Haarlem, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Zaandam en Zwolle kunnen fans terecht voor een portie We will rock you in super surround sound.

Aanmodderfakker was de grote winnaar van het filmgala van het Nederlands Film Festival: drie Gouden Kalveren waaronder die voor beste film. En nu dingt de titel ook nog mee naar de titel ‘Woord van het Jaar’. De uitverkiezing is uitgeschreven door woordenboekuitgeverij Van Dale, die tot en met 24 nieuwe woorden accepteert. De samentrekking van aanmodderen en motherfucker is bedacht door een kennis van regisseur Michiel ten Horn, die de term bezigde in relatie tot haar ex-vriendje.

Hisham Zaman krijgt de Award for Special Contribution to Northern Cinema op het Noordelijk Film Festival. De Noor van Koerdische afkomst komt zijn prijs zelf in ontvangst nemen in Leeuwarden. Bovendien worden zowel zijn debuutfilm Before Snowfall en zijn tweede speelfilm Letter to the King drie keer gedraaid op het festival. De Award for Special Contribution to Northern Cinema wordt uitgereikt sinds 2010. Eerdere winnaars waren Hoyte Hoytema, Nanouk Leopold, Matthias Schoenaerts en Jim Taihuttu.

Filmmuseum EYE heeft vorig weekend, tijdens de Museumnacht, een Gouden N8 Sokkel gewonnen. De prijs, waar €20.000 aan verbonden is, werd toegekend voor het project Silent Films, Loud Music!. De tweede, zilveren prijs ging naar Museum Van Loon. De prijzen zijn dit jaar voor de eerste keer uitgereikt vanwege het vijftienjarige bestaan van de Museumnacht. EYE gaat het prijzengeld inzetten om klassieke oude films zonder geluidsopname toegankelijk te maken voor jongeren.

De eerste vijf edities van Ultrakort succesvol en dus gaat Pathé door met het programma voor korte animatiefilms. De vier films die vanaf de zomer van 2015 in de bioscoop vertoond worden zijn: Bingo!, Bird of Prey, Deadly Drive-in Disaster en Full Feather Jacket. Alle vier de projecten krijgen een realiseringsbijdrage van maximaal €50.000. Voor de selectie waren achttien filmpjes van korter dan twee minuten ingezonden.

Marwan Kenzari (Wolf) heeft een grote rol bemachtigd in een remake van Ben Hur. De opnames van het epos beginnen in februari. De regie is in handen van Timur Bekmambetov, die enkele jaren geleden zijn Hollywood-doorbraak had met Wanted. Eerder dit jaar stond Kenzari op de set met Ben Kingsley en Anthony Hopkins voor de film Autobahn. Dit zal de zesde versie worden van Ben Hur, met hoofdrollen voor Jack Huston en Toby Kebbell en een bijrol voor Morgan Freeman.

Bioscopen zijn allang geen plekken meer voor alleen maar film. Opera, Formule 1-races en andere grote sportevenementen passen ook prima in de filmzaal, is gebleken. En kunst. Vorig jaar konden bioscoopgangers al een kijkje achter de schermen nemen bij tentoonstellingen van Manet, Munch en Vermeer. Voor het seizoen 2014-2015 brengt Pathé een nieuwe reeks schilderkunstige hoogstandjes naar het witte doek. Dit keer op meer locaties, negen in plaats van drie. Het programma bestaat uit: Henri Matisse: The Cut-Outs, de dubbelexpositie in Londen en Amsterdam met laat werk van Rembrandt, een portret van ’s wereld grootste en oudste museum De Hermitage, een analyse van Vermeers Meisje met de parel, een 3D-verkenning van de Sixtijnse Kapel en de Vaticaanse musea, een verkenning van het Van Gogh Museum en een introductie tot de Impressionisten.