It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 8 april 2017
Bram Fischer publiekslieveling op Movies that Matter. Weisz verfilmt eindelijk Campert-klassieker. Netflix zoekt ondertitelaars. Rode Tulp Film Festival slachtoffer politiek gekrakeel. TV-markt in Nederland blijft krimpen. Tweede Flodder-stripboek op komst. Scheidend LantarenVenster-directeur Meerburg onderscheiden. Claudia Cardinale gephotoshopt op Cannes-poster. Amerikaanse scenarioschrijvers dreigen met staking. Ultra-snel internet op komst.
Jean van de Velde heeft de publieksprijs van Movies that Matter gewonnen. Bezoekers van het jaarlijkse mensenrechtenfilmfestival in Den Haag riepen Bram Fischer uit tot beste film van het festival. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een Zuid-Afrikaanse advocaat die in de jaren zestig de verdediging van een aantal ANC-kopstukken op zich neemt. Bram Fischer draait vanaf 13 april in de bioscoop.
Het leven is vurrukkulluk (1961) van Remco Campert figureert al jaren op scholierenleeslijsten. Binnenkort kunnen examenleerlingen ook de film zien. Frans Weisz, die al sinds de verschijning van het boek zint op een verfilming, begint deze maand met de opnames. Hoofdrollen zijn er voor zijn zoon Géza Weisz, Reinout Scholten van Aschat enm Romy Louise Lauwers. Het leven is vurrukkulluk gaat over twee vrienden die verliefd worden op hetzelfde meisje en belanden in een wereld van vrije liefde en marihuana.
Betaald Netflix kijken, het kan. De VOD-gigant vraagt gebruikers om hulp bij het ondertitelen van series. Netflix heeft er een nieuw programma voor opgestart, genaamd Hermes. Wie als vertaler aan de slag wil, moet eerst een vragenlijst invullen en aangeven wat voor soort content je wilt vertalen. Dan volgt een online examen om de talenkennis te toetsen en de snelheid van vertalen. De beloning varieert per taal. Nederlandse ondertitels bij Nederlandse content levert $9,50 per minuut op, van Engels naar Nederlands $11,50 per minuut. Voorwaarde is dat je minimaal tien minuten content vertaalt.
Het diplomatieke conflict tussen Nederland en Turkije laat zich nu ook voelen in de filmwereld. Normaliter vindt het Rode Tulp Film Festival, gewijd aan de betere Turkse film, plaats in mei en juni, en reist langs diverse steden. De recente spanningen hebben de organisatie echter doen beslissen de vijfde editie uit te stellen. Het festival vindt nu plaats van 5 tot en met 15 oktober. Hopelijk is de heetgebakerde retoriek in Den Haag en Istanbul dan wat geluwd.
Het aantal tv-aansluitingen in Nederland blijft maar dalen. In 2016 kromp de tv-markt voor het tweede jaar op rij, en wel met 0,8%. Ons land telt nu nog 7,4 miljoen aansluitingen. Kabelaars vangen het afnemende aantal klanten op door de prijzen te verhogen en zo hun winsten op peil te houden. Marktleider is Ziggo (61%), gevolgd door KPN (26%).
Er komt een tweede Flodder-stripboek. Dochter Kees en de Opgewonden Standjes komt naar verwachting voor de zomer nog uit. Het is een vervolg op het anderhalf jaar geleden gelanceerde Het mysterie van de dode blondjes. Dick Maas, regisseur van de succesfilms over de asociale familie die in een villabuurt terechtkomt, wil het liefst een nieuwe tv-serie maken maar met die plannen wil het nog niet vlotten. Wel werkt hij met Albert Verlinde aan een musical. Flodder trok in 1986 bijna 2,4 miljoen bezoekers en geldt daarmee als een van de meest succesvolle Nederlandse films van de afgelopen halve eeuw.
Krijn Meerburg is bij zijn vertrek als directeur van filmtheater LantarenVenster onderscheiden met De Rotterdammert, een erepenning van de gemeente. Dat meldt Holland Filmnieuws. Meerburg gaf sinds 2011 leiding van LantarenVenster. Hij wordt opgevolgd door Pepijn Kuyper, die hiervoor werkte als directeur van LUX in Nijmegen.
De inmiddels 78-jarige Claudia Cardinale voelt zich vooral vereerd dat het Franse reclamebureau Bronx een oude foto van haar gebruikt voor het affiche van Cannes. Het gaat om een zwart-wit beeld uit 1959, waarop Cardinale op blote voeten een dansje maakt op een Romeins dakterras. Bronx heeft de filmdiva echter stevig geretoucheerd: haar taille is versmald en benen en armen zijn slanker gemaakt. Die Photoshop-ingreep zorgde voor een Twitter-storm van jewelste, waarin ‘de terreur van de dunheid’ centraal stond. Ook kranten en tijdschriften spraken zich uit. Télérama vroeg zich af waarom de vrouw die decennia gold als sekssymbool anno 2017 blijkbaar als te dik geldt.
Vertraging voor honderden films en tv-programma’s dreigt nu de Amerikaanse vakbond van scenarioschrijvers op 2 mei dreigt te gaan staken. Salarisonderhandelingen tussen de schrijvers en de productiemaatschappijen zijn stukgelopen. Tien jaar geleden gebeurde hetzelfde en toen lag het werk drie maanden stil.
Een hele film downloaden in één seconde: dat is pas snel internet. Het komt eraan. En het wordt gemaakt in Eindhoven. Joanne Oh, promovenda aan de Technische Universteit Eindhoven, staat aan de wieg van wifi via infraroodstraling. Infrarood-wifi is nu al tweeduizend keer sneller dan de gemiddelde wifi-verbinding. Vooralsnog kan dit alleen in het laboratorium. Voor civiele toepassing is de aanleg van een apart netwerk noodzakelijk.