It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 7 november 2015

  • Datum 07-11-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Cornea

Cornea wint prijs beste regie op nieuw New Yorks festival. Acteerdebuut Jan Siebelink in verfilming Knielen op een bed violen. Roman Polanski niet uitgeleverd aan VS. City in Hilversum heropend als filmbroedplaats. Verloren gewaande voorloper van Mickey Mouse weer terecht. Gouden Film voor Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie & Adriaan. Realiseringsbijdrage voor Mandela-film van Jean van de Velde. Pathé komt met zevende editie Ultrakort. Hollywood-hoofdrol voor Famke Janssen. Nieuwe multiplex opent deuren in Maastricht. Europees geld voor drie Nederlandse films.

Cornea is op het splinternieuwe Nordic International Film Festival in New York onderscheiden met de prijs voor beste regie. De psychologische thriller van Jochem de Vries, die vorig jaar in première ging tijdens het Nederlands Film Festival, was de enige Nederlandse film op het festival dat gewijd is aan films uit Noord-Amerika en Noord-Europa. Cornea gaat over veertiger Thomas (Juda Goslinga) die nog steeds veel geeft om zijn ex-vrouw (Rifka Lodeizen). Hij gaat haar bespioneren en wordt allengs wanhopiger, zelfs als hij een nieuwe vriendin heeft.

Knielen op een bed violen
, Jan Siebelings onverbiddelijke bestseller van refo-schnitt, wordt verfilmd en de schrijver zal er zelf een rol in spelen. De bijrol als klant in de winkel van de hoofdpersoon betekent Siebelings acteerdebuut. De hoofdrollen in de film worden gespeeld door Barry Atsma en Noortje Herlaar. De regie is in handen van Ban Sombogaart. Knielen op een bed violen draait vanaf 25 februari in de bioscoop.

Roman Polanski hoeft de late herfst van zijn leven niet achter Amerikaanse tralies door te brengen. Een rechtbank in Polen heeft besloten de 82-jarige regisseur, die in 1977 werd aangeklaagd vanwege seksueel misbruik van een 13-jarig meisje, niet wordt uitgeleverd aan de VS. Toentertijd ging Polanski voor slechts 42 dagen de gevangenis in, maar ontvluchtte hij een jaar later het land uit angst opnieuw te worden opgepakt. In 2005 werd in de VS een internationaal aanhoudingsbevel tegen hem uitgevaardigd. Polanski heeft jarenlang in Frankrijk en Polen gewoond, landen die geen uitleveringsverdrag hebben met de VS.

De City bioscoop in Hilversum is weer open, maar dan nu in een nieuwe gedaante. Het theater met een grote en kleine filmzaal wordt een broedplaats voor jong filmtalent. Aanjager van de nieuwe ontwikkelingen is Arya Tariverdi, directeur van ATP Film Studios, dat ook het Scenecs Filmfestival organiseert en dat nu verhuist van Amersfoort naar Hilversum.

Oswald is weer boven water. Zo’n 87 jaar was de enige kopie zoek van het zes minuten durende filmpje waarin de voorloper van Mickey Mouse de hoofdrol speelt. De lang verloren gewaande Disneyfilm Sleigh Bells is nu teruggevonden in het archief van het British Film Institute. Oswald is een rebels konijn met oren die iets langgerekter zijn dan die van zijn opvolger. Disney tekende hem voor het eerst in 1927, een jaar voordat Mickey het licht zag.

Keet & Koen en de speurtocht naar Bassie & Adriaan is de twaalfde Nederlandse film die dit jaar meer dan 100.000 bezoekers haalde en de status van Gouden Film heeft verdiend. De film van Annemarie Mooren draait nog in 119 bioscopen.

Rivonia, de nieuwe film van Jean van de Velde (All Stars, Lek), is geselecteerd voor een realiseringsbijdrage in het kader van het project Dutch Crossover. De film over Nelson Mandela is een coproductie met Zuid-Afrika. De bijdrage van het Nederlands Filmfonds bedraagt maximaal €800.000. In het kader van Dutch Crossover werden eerder onder andere Tonio, Brimstone en Tulpen, eer, liefde en een fiets ondersteund.

Pathé heeft weer vier ultrakorte animatiefilms geselecteerd die volgend jaar zomer in de bioscopen van de keten worden vertoond als voorfilm. Een realiseringsbedrag van €50.000 gaat naar Sabaku van Marlies van der Wel, Golden Oldies van Daan Velsink, Nona en de zingende gehaktbal van Tjeerd Posthuma en Taboek van Dario van Vree. De films van maximaal twee minuten zijn geselecteerd uit 28 inzendingen. Dit is de zevende editie van Ultrakort, dat eerder het Oscar-genomineerde A single life opleverde.

Famke Janssen heeft geen last van ageism — leeftijdsdiscriminatie waar in Hollywood vooral vrouwen onder lijden. Ze was onlangs op het kleine scherm te zien als lesbische advocate in de hitserie How to Get Away with Murder en in de bioscoop in X-Men: Days of Future Past. Nu heeft ze weer een nieuwe rol te pakken. Ze gaat spelen in This is Your Death, dat wordt geregisseerd door Breaking Bad-acteur Giancarlo Esposito. De film gaat over een realityshow waarin kandidaten zelfmoord plegen ter vermaak van het volk.

Na Arnhem heeft nu ook Maastricht een nieuwe vestiging van Pathé. Afgelopen week opende in het Sphinx-kwartier een multiplex met acht zalen die in totaal 997 stoelen bieden. Twee zalen zijn uitgerust met Dolby Atmos-geluidssysteem. Net als de vestiging in Eindhoven hanteert Maastricht het Pathé VIP-concept. Bezoekers krijgen dan behalve een kaartje ook een ontvangst met hapje en drankje in een speciale lounge.

Twee majoritair Nederlandse en een minoritaire film krijgen Europese realiseringssteun van Eurimages, het coproductiefonds van de Raad van Europa. Het gaat om Een echte Vermeer en De kleine Vampier 3D, die in totaal €671.000 krijgen, en Something Useful, dat €100.000 kreeg toegekend. Eurimages werd opgericht in 1988 en bestaat uit 36 lidstaten. De Raad komt vier keer per jaar bij elkaar en heeft de oprichting 1702 lange speelfilms en documentaires ondersteund met een bedrag van in totaal €513 miljoen.