It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 7 maart 2015

Still Alice
Speciale voorvertoning van Still Alice in Alzheimercentrum. The Passion ook live in bioscoop. Aantal Oscarnominaties voor beste film wellicht weer teruggebracht naar vijf. Compilatieprogramma van Korte Film Poule in bioscoop. Wegen doet korte festivaltournee. Infiltrant naar festivals in de VS. Blade Runner 2 zonder Hauer maar met Ford. Realiseringsbijdragen voor Heinz en Toen mijn Vader een Struik werd.
Filmvertoningen op uitzonderlijke plekken zijn in. Na de première van Fury in een kazerne en de lancering van Michiel de Ruyter in het Scheepvaartmuseum, krijgt nu Still Alice een bijzondere voorpremière: in het Alzheimercentrum van het VUmc in Amsterdam. Daags voor de officiële release op 12 maart zal de film over taalkundige en Alzheimer-slachtoffer Alice Howland — een rol die Julianne Moore een Oscar opleverde — vertoond worden in het ziekenhuis. Het VUmc staat internationaal bekend om haar onderzoek naar dementie bij jongere mensen.
De jaarlijks opgevoerde The Passion wordt normaliter op tv uitgezonden door de EO en op de radio door de KRO. Maar dit jaar kan het evenement ook live bekeken worden in de bioscoop. Het muzikaal omlijste verhaal van Pasen, dat het lijden, sterven en de wederopstanding van Jezus omvat, wordt op 2 april opgevoerd in Enschede. In onder andere Eindhoven, Amersfoort, Hoogeveen, Beverwijk en Almkerk is de productie ook in de bioscoop te zien. Als bonus krijgen bezoekers een half uur durende making of voorgeschoteld.
Vijf jaar geleden besloot de Academy of Motion Picture Arts and Sciences het aantal Oscarnominaties voor beste film op te rekken tot maximaal tien. Het was het antwoord op een lang slepend debat. Jaar na jaar ontbraken belangwekkende films op het lijstje. En er moest meer ruimte komen voor commerciële publieksfilms, die het met dalende kijkcijfers kampende Oscargala interessant zouden moeten maken voor een jonger publiek. Dit jaar dongen acht films mee naar de belangrijkste prijs van de avond. Maar het zou wel eens de laatste keer kunnen zijn dat het veld zo breed is. Een groot deel van de Academy-leden blijkt er voorstander van te zijn het lijstje genomineerden weer terug te brengen tot vijf. Op 24 maart komt de Board of Governors bijeen en wordt er een knoop doorgehakt.
Tijdens de vorige editie van het Nederlands Film Festival werd de Korte Film Poule gelanceerd, het initiatief van EYE om korte films beter beschikbaar te maken voor theaters. Het project behelst vooral het digitaliseren van veel werk dat nog gemaakt is op verouderde formaten. Inmiddels telt de Korte Film Poule al 250 titels. Om die mijlpaal te vieren is een compilatieprogramma samengesteld dat op 8 maart draait in EYE (21:15 uur) en op 24 maart in het Chassé Theater in Breda (19:15 uur). Het programma bestaat uit: Reizigers in de nacht, Cruise Patrol, Onno de Onwetende, A Single Life, All Those Sunflowers, Démontable en Das Wad.
De korte documentaire Wegen van Harko Wubs maakt de komende maanden een kleine festivaltournee. De 17 minuten durende film waarin verschillende bewoners van Nijmegen worden gevolgd op hun weg door de stad, wordt allereerst vertoond tijdens het DEF-festival in het Sloveense Ljubljana (10-13 maart). Daarna volgt het Speechless Film Festival in Mankato (20-21 maart). Vervolgens keert de film ‘huiswaarts’ voor vertoning tijdens het Go Short Film Festival (8-12 april) in Nijmegen.
De Nederlandse thriller Infiltrant maakt kans op bioscooprelease in de Verenigde Staten. Want dat is de prijs voor de competitiewinnaar van het First Time Fest in New York. Infiltrant was er gisteren de openingsfilm. De film over een jonge agent (Nasrdin Dchar) die infiltreert in een Marokkaanse drugsfamilie, reist na het festival door naar Chicago, waar hij te zien is tijdens het 18th Annual European Union Film Festival. Daarna volgt het Palm Beach International Film Festival. Binnenkort wordt de film ook nog vertoond in Uruguay, Panama en België.
Blade Runner (1982) markeerde het begin van de cyberpunk in de populaire cultuur en schopte het tot cultklassieker. De film betekende tevens de Amerikaanse doorbraak van Rutger Hauer. Nu blijkt dat hij niet zal terugkeren in het vervolg dat Denis Villeneuve (Prisoners, Incendies) gaat maken op Ridley Scotts origineel. Harrison Ford, die de hoofdrol van Rick Deckard speelde, doet wel mee.
Ruim een miljoen euro aan realiseringsbijdrage heeft het Nederlands Filmfonds toegekend aan de speelfilms Heinz en Toen mijn Vader een Struik werd. De lange animatiefilm Heinz van Piet Kroon, over een nukkige Amsterdamse klaploper, krijgt een bedrag van €500.000. Toen mijn Vader een Struik werd, dat geregisseerd wordt door Nicole van Kilsdonk, gaat over een jonge oorlogsvluchteling en krijgt €550.000.