It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 7 juni 2014

  • Datum 07-06-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Maleficent

Pathé scoort record tijdens Hemelvaartsdag en 3D is koning in het weekend. Nieuwe Takahata-film deze nazomer in Nederlandse bioscoop. Kenau naar Stony Brook Festival. Amerikaanse pers enthousiast over Borgman. Driehonderd films kosteloos te zien via nieuwe website EYE. Charles Dance in Michiel de Ruyter. Wilco Wolfers naar Entertainment One Benelux. Jongens grote winnaar op Zlin-jeugdfilmfestival in Tsjechië.

Hemelvaartsdag heeft een recorddrukte opgeleverd voor bioscoopconcern Pathé. Bijna 85.000 bezoekers wisten de weg te vinden naar één van de 21 theaters van Pathé — 22.000 meer dan in het vorige recordjaar, 2006. De grote trekkers waren Edge of Tomorrow, X-Men: Days of Future Past, Rio 2 en Bad Neighbours. Maar de absolute topper was Maleficent. De Disney-film met Angelina Jolie in de hoofdrol was goed voor bijna 29.000 verkochte kaartjes. Wat overigens ook opmerkelijk is, is dat de drie best bezochte films in Nederlandse bioscopen vorig weekend allemaal in 3D zijn. Zowel Maleficent als X-Men: Days of Future Past en Edge of Tomorrow worden bekeken door een bril.

We moeten vijftien jaar terug voor de laatste film van anime-grootheid Isao Takahata, een van de drijvende krachten achter de befaamde Studio Ghibli (bekend van onder andere Spirited Away). Na My Neighbours the Yamadas uit 1999 tekende hij nog mee aan Winter Days (2003) maar eigen werk kwam er niet meer. De stilte is nu verbroken met Tales of Princess Kaguya. En de film wordt in de nazomer van 2014 ook uitgebracht in Nederland. Distributeur Lumière heeft ervoor gezorgd dat het verhaal over een oude man die een baby vindt en die besluit op te voeden, ook hier te zien zal zijn.

Als enige Nederlandse film is Kenau geselecteerd voor het Stony Brook Festival in New York. Het historische epos van Maarten Treurniet beleeft hiermee haar internationale première op een festival dat specifiek gericht is op het onder de Amerikaanse aandacht brengen van niet-Engelstalige films. Tijdens eerdere edities van het inmiddels negentien jaar oude evenement werden onder andere Sonny Boy, Het Bombardement, Ellis in Glamourland en De Storm vertoond. Kenau gaat over een vrouw die in het Haarlem van 1572 de opstand tegen de Spanjaarden leidt. De hoofdrol wordt vertolkt door Monique Hendrickx.

Dit weekend slaat het uur van de waarheid voor Borgman. Dan gaat de film van Alex van Warmerdam in première in de VS. De voortekenen zijn in ieder geval goed: de pers is enthousiast. ‘Borgman is een zeldzame, schokkende ervaring’ schrijft de New York Post. Filmwebsite Wrap vindt Borgman ‘een film die iets compleet nieuws weet te vertellen in een tijdperk waarin er nog maar weinig films echt weten te verrassen.’ Screen International kwalificeert de zwarte komedie als ‘een prachtig vormgegeven, intrigerende puzzel’. Borgman zal na dit weekend te zien zijn in enkele tientallen Amerikaanse bioscopen.

Bijna driehonderd films uit de periode 1896-1940 zijn nu direct te bekijken via de vernieuwde website van EYE. Onder de gratis te bekijken titels bevinden zich ook zo’n twintig Nederlandse films zoals Vadertje Langbeen en Pygmalion. De site heeft ook een Google Streetview-feature waarmee je virtueel door het gebouw aan ’t IJ kunt lopen, inclusief de zalen en de tentoonstellingsruimte.

Rutger Hauer was al gestrikt en Frank Lammers draait al warm voor de hoofdrol, maar nu krijgt de cast van Michiel de Ruyter ook nog een internationaal tintje. Charles Dance, de Britse acteur bekend van onder andere Game of Thrones, is gecast voor de rol van koning Karel II van Engeland. In Game of Thrones speelt Dance de rol van Tywin Lannister.

Lang heeft hij niet van zijn vrije tijd kunnen genieten, maar dat verwachtte eerlijk gezegd ook niemand. Wilco Wolfers, die in april afscheid nam van het A-Film Benelux waar hij zeven jaar CEO is geweest, gaat aan de slag bij Entertainment One Benelux, een in Hilversum gevestigde distributeur met Canadees moederbedrijf. Per 15 augustus 2014 gaat hij er aan de slag als Chief Officer Operations (COO). Momenteel zit Wolfers op de fiets voor een sponsortocht naar Santiago de Compestella.

Jongens van Mischa Kamp kan met recht de grote winnaar worden genoemd van het Zlin-jeugdfilmfestival in Tsjechië. Het verhaal over twee verliefde tieners kreeg zowel de juryprijs als de publieksprijs. Hoofdrolspeler Gijs Blom werd ook nog eens uitgeroepen tot beste acteur. En de oecumenische jury kwam in haar oordeel ook uit bij Jongens. De prijzenregen past in het succesverhaal van de film die in eerste instantie niet eens zou worden uitgebracht in de Nederlandse bioscoop. Maar nadat Jongens werd geselecteerd door een flink aantal internationale festivals en ook nog werd verkocht aan de VS, Groot-Brittannië, Taiwan, Polen, Frankrijk en Duitsland, besloot distributeur Cinemien om toch maar over te gaan tot theatrale release.