It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 6 september 2014

  • Datum 06-09-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Lucia de B.

Lucia de B. is Nederlandse inzending voor de Oscars. Nominaties voor 14de Cinema.nl Afficheprijs bekend. Wild Bunch Benelux wordt September Film. Cinecitta in Tilburg na twee jaar eindelijk weer open. Obscuur filmmateriaal uit de 60’s in Rijksmuseum. Ron Sterk vertrekt als voorzitter NVB. IDFA-voorvertoning van Alive Inside. EYE komt met filmfestival over fraude. Marleen Slot naar Producers Lab Hamburg. Popcorn Time groeit snel in Nederland. Lars von Trier heeft plannen voor nieuwe tv-serie.

Lucia de B. van Paula van der Oest is dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Het is voor Van der Oest de tweede keer dat een van haar films wordt ingezonden. Zus & Zo schopte het in 2003 zelfs tot genomineerde. Of Lucia de B. zo ver komt, wordt begin januari bekent. De Oscars worden uitgereikt op 22 februari 2015.

De nominaties voor de veertiende editie van de Cinema.nl Afficheprijs zijn bekend. Uit een aanbod van zestig posters selecteerde een vakjury een shortlist van vijf: Above Us All en Ne me quitte pas (allebei van Amira Daoudi), Soof (van Marc Bunag), Poetins Olympische Droom (van Jeen Berting) en Jongens (van Susanne Keilhack). Het publiek mag nu beslissen wie de prijs — 2.500 euro en een wisseltrofee — gaat winnen. Er kan tot 1 oktober gestemd worden via cinema.nl/afficheprijs. Een dag later wordt de uitslag bekend gemaakt tijdens het Nederlands Film Festival. De winnaar van vorig jaar was Arent Jack, die de poster maakte voor De Nieuwe Wildernis.

Wild Bunch Benelux is dood, leve September Film. Het filmdistributiebedrijf, bekend van onder andere Jagten, Nymphomaniac en Melancholia, heeft een naamsverandering ondergaan. Wild Bunch Benelux werd zes jaar geleden opgericht door het Franse Wild Bunch en de Nederlandse Pim Hermeling en is sinds 2010 volledig in handen van Hermeling. De nieuwe naam moet gezien worden als het sluitstuk van de ontwikkeling die het bedrijf de afgelopen jaren heeft doorlopen. Het is zeker geen voorbode van een koerswijziging, stelt September Film in een persbericht. ‘Director driven films’ en ‘(inter)nationale arthouse/cross-over producties’ blijven de kernwaarden van de bedrijfsfilosofie.

Cinecitta in Tilburg is weer open. Eind april 2012 gingen de deuren dicht voor een grootscheepse verbouwing, die vanwege bouwkundige tegenslagen echter veel langer duurde dan verwacht. De bioscoop daterend uit 1876 beschikt in haar nieuwe jasje over een grote filmzaal met 176 stoelen en twee kleine zalen met respectievelijk 49 en 37 stoelen.

Altijd al willen weten hoe de experimentele film Gyromorphosis uit 1957 er eigenlijk uitziet? Of benieuwd naar een recent teruggevonden filmfragment van Le Corbusiers Le Poème Électronique (1958)? Dan moet je op 12 september naar het Rijksmuseum in Amsterdam. In samenwerking met het Instituut voor Beeld en Geluid en EYE wordt daar een symposium georganiseerd over de jaren zestig, die inmiddels alweer een halve eeuw achter ons liggen. Op het programma staat veel nooit vertoond of zeldzaam film- en tv-materiaal van onder andere Freek de Jonge en Wim T. Schippers. Het symposium, dat voluit Laboratorium Holland 1955-1970, De opstand van de Homo Ludens op film, televisie en in museumobjecten heet, bestaat verder nog uit lezingen en tentoonstellingen.

Vijf jaar stond hij aan het roer van de branchevereniging voor bioscoopexploitanten, nu stapt Ron Sterk over naar JT Bioscopen. Sterk, die tijdens zijn voorzitterschap van de NVB werkte aan onder meer de digitalisering van bioscopen en de oprichting van het Abraham Tuschinski fonds, wordt algemeen directeur bij de bioscoopketen. Wie Sterk gaat opvolgen is nog niet bekend.

IDFA laat nog bijna twee maanden op zich wachten, maar wie alvast een voorproefje wil kan op 16 september terecht bij Tuschinski in Amsterdam. Er vindt dan een speciale voorvertoning plaats van Alive Inside van Michael Rossato-Bennett. De winnaar van de Sundance Audience Award wordt na afloop van de voorstelling geïnterviewd door Hanneke Groenteman. Alive Inside laat zien hoe een sociaal werker muziek gebruikt om contact te maken met dementerende bejaarden.

Je kunt het zo gek nog niet bedenken, of je kunt er een filmfestival aan wijden. Zo komt EYE komende maand met een festival rondom het onderwerp ‘fraude’. Het evenement, dat plaatsvindt op 1 en 2 oktober, is gekoppeld aan de uitreiking van de Anti Fraude Award 2014, een prijs bedoeld voor personen of organisaties die zich inzetten tegen bedrog, oplichting of andere vormen van witteboordencriminaliteit. Het is de bedoeling het een jaarlijks terugkerend festival moet worden.

Nederland is vertegenwoordigd tijdens het Producers Lab Hamburg, het nieuwe coproductie-platform dat op 1 en 2 oktober wordt gelanceerd tijdens het Filmfest Hamburg. Marleen Slot van Viking Film is één van de tien producenten die gekozen zijn uit het Producers on the Move-programma. Samen met nog eens tien lokale producenten zal de groep seminars volgen en veel netwerken.

Nederland staat in de mondiale top-10 als het aankomt op het illegaal downloaden van films. Recent onderzoek wees uit dat minstens een kwart van de bevolking minstens één keer per jaar een film van het net plukt die niet helemaal kosjer is. En Popcorn Time is in rap tempo aan het uitgroeien tot één van de meest geliefde kanalen daarvoor. De illegale tv- en filmstreamingdienst is al geïnstalleerd op 1,3 miljoen apparaten. Bijna 100.000 Nederlanders gebruiken de app dagelijks. Popcorn Time werd in begin 2014 gelanceerd maar moest onder druk van de entertainmentindustrie al snel offline. De software is nu echter geheel opensource gemaakt en een ander ontwikkelteam is ermee aan de slag gegaan. Anti-piraterijclub Stichting BREIN buigt zich over maatregelen tegen Popcorn Time.

The Kingdom, Lars von Triers tv-serie over een ziekenhuis waar het niet pluis is, dateert alweer van 1994. Daarna heeft hij zich vooral toegelegd op speelfilms. Maar nu heeft de Deense regisseur plannen voor een nieuwe productie voor het kleine scherm: The House That Jack Built. Opnames voor de dramaserie starten in 2016. Belangrijke steun voor het project komt van de Deense tv-zender DR, die eerder al verantwoordelijk was voor hoogwaardige Scandithrillers als The Killing en The Bridge.