It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 6 maart 2016

  • Datum 06-03-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Unforgettable

Nederlander maakt beste 48 Hour Film ter wereld. Staat geeft niet toe aan eisen filmproducenten. Zinnia Flower winnaar hoofdprijs CinemAsia. Chinese censuur nog verder verscherpt. Shortcutz weer van start met talent onder de dertig. Twee nieuwe bioscoopreuzen in VS en Rusland. Regisseurs in verweer tegen behandeling Ida op Poolse tv. Streetkids United II naar grootste voetbalfilmfestival.

Dat er in Nederland een ongehoord groot contingent getalenteerd kortefilmmakers rondloopt is nu wel bewezen. Voor de derde jaar op rij ging de prijs voor beste 48 Hour Film ter wereld naar een Nederlander. Marco Grandia versloeg dit keer vijfduizend concurrenten met zijn Unforgettable. Grandia’s in twee etmalen geconcipieerde, uitgewerkte, opgenomen en gemonteerde film gaat over een dementerende man die terugdenkt aan de bruiloft van zijn dochter. De vorige winnaars waren Geen klote en These Dirty Words.

Dat de Nederlandse Staat zonder slag of stoot de geëiste €1,2 miljard zou ophoesten was niet te verwachten. De Vereniging van Professionele Speelfilm Ondernemers, die een beperkt aantal producenten vertegenwoordigt, kwam op dat bedrag uit toen ze becijferde wat de branche de afgelopen tien jaar aan inkomsten is misgelopen door illegaal downloaden. De Staat zou de diefstal oogluikend hebben toegestaan. De Landsadvocaat liet de VPSO weten dat houders van auteursrechten tegenwoordig genoeg middelen hebben om illegale downloaders zelf aan te pakken. Minister Van der Steur schrijft wel in een brief aan de Tweede Kamer dat hij met rechthebbenden en internetproviders aan tafel wil om te praten over voorlichting en handhaving rondom het downloadverbod. Of de activistische VPSO, die juist was opgezet uit onvrede met het gepolder, hier genoegen mee neemt is onwaarschijnlijk.

Zinnia Flower van Tom Shu-Yu Lin heeft de CinemAsia Tiger Beer Jury Award gewonnen op de negende editie van het CinemAsia Film Festival. Acht films dongen mee naar de prijs. Zinnia Flower gaat over een auto-ongeluk waarin een man zijn zwangere vrouw verliest en een vrouw haar verloofde. De achterblijvers worden gevolgd in de honderd dagen die ze volgens Boeddhistische traditie krijgen om te rouwen om hun geliefden.

Mannen die zoenen, one-night stands, iets te jonge geliefden — de Chinese overheid vindt het allemaal zeer verwerpelijk en heeft nieuwe censuurregels uitgevaardigd om dit soort dingen te bannen van tv-scherm en uit de bioscoop. In bureaucratisch jargon heet het dat de autoriteiten tegen het tonen van ‘de overdreven schaduwzijde van de maatschappij’ zijn. De populaire reeks Addicted, over twee homo’s, werd vorige week van websites gehaald waar de reeks wordt gestreamd. In de verordening die uitging, werd homoseksualiteit op één lijn gezet met incest, aanranding en seksueel misbruik. De aangescherpte censuur komt niet helemaal als een verrassing. Sinds het aantreden in 2012 van president Xi Jinping waait er een strenge en preutse wind door het Chinese culturele landschap. Eerder werd al een serie verboden vanwege de te diepe décolletés van de hoofdrolspeelsters.

Iets later dan bedoeld is Shortcutz Amsterdam weer begonnen aan een nieuw seizoen. Wel met een spannend nieuw programma gewijd aan filmtalent onder de dertig. Op dinsdag wordt de aftrap gedaan door Sigrid ten Napel, tweevoudig Gouden Kalf-genomineerde. In de weken daarna volgen Nina Gantz, Mea Dols de Jong en Mees Peijnenburg. De Shortcutz-jury is bovendien ververst met een paar grote namen. Acteur Rutger Hauer en producent Jan Harlan (onder andere Full Metal Jacket en The Shining) zijn toegetreden tot de rangen van keurmeesters.

Er is sprake van consolidering op de internationale bioscoopmarkt en daar horen grote fusies bij. Afgelopen week zijn in zowel de VS als Rusland een aantal bedrijven bij elkaar gevoegd om twee nieuwe, grote spelers te vormen. In de VS is AMC samengegaan met Carmike, waarmee het bedrijf in één klap de grootste keten ter wereld is met 8500 doeken. In Rusland hebben Cinema Park en Formula Kino de krachten gebundeld.

Het gaat niet goed met de democratie in Polen. Sinds het aantreden van de conservatief-nationalistische Recht en Rechtvaardigheid worden te linkse werknemers van tv-stations ontslagen en wordt het kritische filmmakers lastig gemaakt te werken. Maar bij de uitzending van Ida, de veelvuldig bekroonde film van Pawel Pawlikowski, hebben de autoriteiten het wel heel bont gemaakt. De uitzending op de publieke omroep TVP werd voorafgegaan door een zogenaamd journalistieke duiding van bijna een kwartier waarin gesteld werd dat de inhoud van de film, die een weinig flatterend beeld geeft van de rol van de Polen gedurende de Holocaust, onjuiste informatie bevat. Ida zou alleen een Oscar hebben gewonnen vanwege het pro-Joodse standpunt. Het bestuur van de European Film Academy steunt de Poolse Vereniging van Regisseurs en de ruim negentig filmmakers die een officieel protest hebben ingediend.

Streetkids United II
is geselecteerd voor het grootste voetbalfilmfestival ter wereld, het 11mm International Football Film Festival in Berlijn. De documentaire over straatvoetballertjes in Brazilië is al vertoond op diverse festivals waaronder Cinekid en Festival do Rio en won prijzen in Marbella en Cambridge.