It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 5 oktober 2014

  • Datum 05-10-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Where the road runs out

Productie van Rotterdams Firenze Film wint hoofdprijs op San Diego Film Festival. Filmcomponisten hebben eindelijk eigen club. Europese oeuvreprijs voor Steve McQueen. Netflix probeert armpje te drukken met bioscopen. Jaren 80-game Tetris wordt film. Dansen op de vulkaan al voor première verkocht aan KRO. Viskom naar Zagreb. Een nieuwe bobo voor duurzaamheid. En Spijt! ontvangt prijs nummer 51.

Geen subsidies, geen steun van een omroep, gewoon zelf geld bij elkaar schrapen en maken die film. Dat is wat het Nederlandse productiebedrijf Firenze Film deed met Where the road runs out. De onafhankelijke productie werd tot beste film uitgeroepen op het San Diego Film Festival, een van ’s werelds meest toonaangevende festivals voor indies. Where the road runs out, gemaakt met een budget van twee miljoen euro, gaat over een uitgebluste academicus die zijn werkomgeving in Rotterdam achter zich laat om terug te keren naar zijn Afrikaanse wortels. In Equatoriaal Guinea haalt zijn wetenschappelijke verleden hem echter in. Het is onbekend of en wanneer de film, die tevens te boek staat als eerste film die ooit werd opgenomen in Equatoriaal Guinea, in Nederland wordt uitgebracht.

Er zijn al belangenverenigingen voor editors, regisseurs en filmproducenten maar tot afgelopen week stonden de filmcomponisten er alleen voor. Nu is er echter de Dutch Film Composers. NFF Gast van het Jaar, filmcomponist Fons Merkies, is de initiatiefnemer en eerste bestuursvoorzitter. Hij ziet als belangrijkste taak van de DFC het verspreiden van kennis onder leden en het actief promoten van hun werk via een databank.

De European Achievement in World Cinema Award is dit jaar toegekend aan Steve McQueen. De in Amsterdam woonachtige Brit begon oorspronkelijk als beeldend kunstenaar en is dat nog steeds (tot voor kort was in De Fundatie in Zwolle zijn geweldige videowerk Static te zien). Het grote publiek kent hem echter als maker van drie speelfilms. Zijn debuut Hunger (2008) werd wereldwijd al meer dan veertig keer onderscheiden. Shame (2011) evenaarde dat aantal. Maar het was het met een Oscar en tweehonderd andere prijzen bekroonde 12 Years a Slave dat McQueen naar absolute sterrenstatus katapulteerde.

Er was de afgelopen week weer nogal wat te doen rondom Netflix. De VOD-gigant, die al langer ageert tegen het fenomeen van release windows, kondigde aan zelf een vervolg op Crouching Tiger, Hidden Dragon te gaan maken en die tegelijkertijd in de bioscoop uit te brengen en via het eigen kanaal. De première staat gepland voor 28 augustus en is vooralsnog beperkt tot IMAX-theaters. Het is niet voor het eerst dat er wordt geëxperimenteerd met een zogenaamde day-on-date release (in Nederland probeerde bijvoorbeeld Amstelfilm het met For Those in Peril), maar wie ‘Netflix’ zegt, zegt ‘volume’. Zoals te verwachten was, stond de bioscoopbranche meteen op z’n achterste benen. De drie grote Amerikaanse bioscoopketens AMC, Regal Entertainment en Cinemark hebben al verklaard Crouching Tiger, Hidden Dragon: Green Destiny niet op hun IMAX-schermen te zullen vertonen. Het drietal is goed voor 247 van de 400 IMAX-schermen die de VS telt.

Als je van Lego of stripboeken films kunt maken, waarom dan ook niet van een minimalistisch computerspel uit de jaren tachtig? De Tetris Company, het bedrijf dat ons allemaal dertig jaar geleden verslaafd maakte aan vallende bouwsteentjes, gaat een live-actionfilm maken op basis van het spel. ‘Het wordt een grootse, epische scifi-film’, zei Larry Kasanoff, baas van productiebedrijf Treshold Entertainment dat samen met Tetris het project gaat realiseren. Hij voegde er aan toe: ‘het wordt geen film over een paar geometrische figuren.’ Kasanoff was in 1995 al verantwoordelijk voor de vertaling van de Mortal Kombat-games naar het witte doek.

Het is nog een kleine maand wachten voordat Dansen op de vulkaan haar bioscooppremière beleeft. Maar de KRO zag zoveel potentie in de film, die geheel gefinancierd is via crowdfunding, dat de omroep hem al heeft aangekocht. Eind 2016 zal Dansen op de vulkaan te zien zijn op tv. De film, naar het scenario van twee 17-jarige scholieren, gaat over een tiener met een stofwisselingsziekte.

Viskom, met in de hoofdrollen Cees Geel en Petra Laseur, is geselecteerd voor het Filmfestival van Zagreb. De korte film draait mee in de internationale competitie van het festival, dat dit jaar haar twaalfde editie beleeft. Viskom gaat over een bejaarde vrouw met Alzheimer die een teruggetrokken bestaan leidt in een huisje in Amsterdam totdat het pompje van haar aquarium kapot gaat en er een monteur langskomt.

Nederland filmland heeft er een nieuwe bobo bij. Els Rientjes treedt op 1 januari 2015 aan als eerste Sustainability Manager. Haar taak is om kennis te verspreiden over duurzame innovatie en de filmindustrie te ‘vergroenen’. Rientjes was jarenlang creative producer bij IDTV, manager TV Productions bij Niehe/Stokvis en producent bij Fu Works.

En dat is 51. Spijt! heeft er weer een buitenlandse prijs bij. Dit keer werd de jeugdfilm van Dave Schram bekroond op het Gaffa Internationales Filmfestival van Wenen met de juryprijs voor beste film. In Nederland trok de Carry Slee-verfilming ruim 400.000 bezoekers.