It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 5 december 2015

  • Datum 05-12-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Sonita

Sonita publieksfavoriet op IDFA. Nieuwe film gebroeders Coen opent Berlinale. Filmdistributeur pleit voor €150 boete voor illegale downloaders. Marleen Gorris overspannen en nieuwe film uitgesteld. Canadese prijs voor Michiel de Ruyter. Spectre best bezochte film in Nederland in 2015. Zwartepietendocu op site CNN. Longlist voor documentaire-Oscars bekend. Elfde editie One Night Stand in productie. Mad Max: Fury Road beste film 2015 volgens Amerikaanse critici. Zwolle krijgt misschien toch IMAX. Gouden Film voor Popoz. IFFR 2016 in teken van ontmoeting. Weer twee Nederlanders onderscheiden in Kilkenny. Holland, natuur in de delta krijgt concurrentie van tweede Biesbosch-film.

Sonita van Rokhsareh Ghaen Maghami heeft de publieksprijs gewonnen op het IDFA. Dat werd afgelopen zondag bekendgemaakt op de laatste dag van het festival. De Iraanse filmmaker kreeg €5.000 aan prijzengeld. Er werd ook nog een publieksprijs voor beste muziekdocumentaire uitgedeeld. Die ging naar Suzanne Raes voor Boudewijn de Groot — Come Closer.

De gebroeders Coen verzorgen het startschot van de Berlinale, die op 11 februari 2016 begint. Hail, Caesar is de openingsfilm van het Berlijnse filmfestival. De nieuwe Coen-film is een komisch drama over een ‘fixer’ in het Hollywood van de jaren vijftig die zich in allerlei bochten moet wringen om het verwende filmsterren naar de zin te maken. De cast bestaat uit onder andere George Clooney, Ralph Fiennes, Scarlett Johansson en Tilda Swinton. Hail, Caesar komt op 18 februari 2016 in de Nederlandse bioscoop.

Een boete van €150. Dat is wat Willem Pruijssers, eigenaar van distributeur Dutch Filmworks, wil opleggen aan illegale downloaders. Hij liet dit proefballonnetje op tijdens een vraaggesprek met BNR Nieuwsradio. Het idee heeft hij geleend in het buitenland. In Duitsland krijgen piraten een rekening van gemiddeld €800 thuis gestuurd. In Denemarken ligt het bedrag tussen de €200 en €300.

Drie weken was Marleen Gorris al aan het filmen in Italië voordat ze overspannen raakte. De opnames van Tulips, Love, Honour and a Bike zijn daarom opgeschort tot maart volgend jaar. Vooral productionele problemen braken Oscar-winnaar Gorris op. Haar nieuwe film, met een budget van €4 miljoen, is een coproductie tussen Nederland, Italië en Canada. Producent Hans de Weers heeft er het volste vertrouwen in dat de film volgend jaar september klaar is om tijdens het filmfestival van Toronto in première te gaan.

Michiel de Ruyter
heeft de publieksprijs gewonnen op het Toronto European Union Film Festival. Dit evenement is gericht op het promoten van niet-Engelstalige films in Noord-Amerika. Michiel de Ruyter trok in Nederland bijna 800.000 bezoekers.

Het jaar is nog niet voorbij maar Spectre heeft de titel al binnen van best bezochte bioscoopfilm van het jaar. Meer dan 1,5 miljoen bezoekers trok de nieuwe Bond-film tot nu toe in Nederland, meer dan Minions dat hiervoor de het populairste was. Voorlopig neemt Spectre de achtste plaats in op de lijst van best bezochte films in Nederland aller tijden.

Vanavond komt de Sint, morgen worden de pepernoten ingeruild voor kerstballen en zijn we er weer een jaarlang van verlost: de zwartepietendiscussie. Maar als het aan de Amerikaanse documentairemaker Roger Ross Williams ligt, kunnen de voorstanders van racistische folklore zich opmaken voor grootschalige internationale weerstand. Vanaf maandag is zijn Black Face te zien op de website van CNN en weet dus de hele wereld van Nederlands ‘dirty little secret’, zoals hij het noemde.

De nieuwe Michael Moore, Amy en een film over de Pakistaanse activiste en Nobelprijswinnaar Malala maken kans op de Oscar voor beste documentaire. In totaal zijn vijftien titels genomineerd. Moore is niet de enige maker die de prijs eerder won. Ook Alex Gibney, die in 2007 een beeldje mee naar huis mocht nemen voor Taxi to the Dark Side, maakt dit jaar weer kans, dit keer met Going Clear: Scientology and the Prison of Belief. Van de vijftien films op de longlist gaan er vijf door naar de longlist. De Oscars worden uitgereikt op 28 februari 2016.

De elfde editie van One Night Stand gaat in productie. Uit een totaal van 68 voorstellen werden twaalf projecten geselecteerd om ontwikkeld te worden tot scenario. Daarvan wordt de helft nu in productie genomen. Het gaat om Cas, Hoe het zo kwam dat de Ramenlapper hoogtevrees kreeg, In vrijheid, Messias, Planet Beauty en Vlinderslag. De films worden eind 2016 uitgezonden op NPO3.

Mad Max: Fury Road is door de National Board of Review, een club van vooraanstaande Amerikaanse critici en academici, gekroond tot beste film van 2015. Eerder al deed de International Federation of Film Critics (FIPRESCI) hetzelfde. De film van George Miller kreeg in totaal zes prijzen, waaronder eentje voor de muziek van Junkie XL. Ook The Martian deed goede zaken. Ridley Scott werd uitgeroepen tot beste regisseur en Matt Damon kreeg de prijs voor beste acteur.

Zwolse filmliefhebbers waren het er niet mee eens dat hun nieuwe Pathé-theater geen IMAX-zaal zou krijgen, zetten een petitie op en lijken nu hun gelijk te halen. Lauge Nielsen, baas van de Nederlandse Pathé-tak, liet bij de ceremonie waarmee de start van de bouw werd gevierd doorschemeren dat er misschien toch een IMAX-zaal komt. ‘De bioscoop staat nog niet, dus er is nog veel mogelijk’, liet hij optekenen. Gesprekken met IMAX zijn gaande.

En dat is veertien. Popoz, de actiekomedie gebaseerd op de gelijknamige serie van Comedy Central, kan zich in het rijtje scharen met Gouden Films van 2015. Meer dan 100.000 bezoekers zagen de film van Martijn Smits en Erwin van den Eshof.

‘De kennismaking’ is het thema van IFFR 2016. De trailer en de poster zijn sinds afgelopen week de wereld ingestuurd. De campagne sluit aan bij de ambities van directeur Bero Beyer om het festival vooral een ontmoetingsplek te laten zijn: tussen filmmaker en publiek, maar ook tussen investeerders, makers en ander professionals. De iconische tijger blijft overigens gewoon, al wordt hij vaak gecombineerd met de woorden ‘please welcome’.

Gijs Naber en Raymond Thiry zijn tijdens het filmfestival in het Ierse Kilkenny onderscheiden. Naber voor zijn rol in Aanmodderfakker, Thiry kreeg een oeuvreprijs. Ze kregen een zogeheten Angela Award. Vorig jaar vielen Marwan Kenzari (Wolf) en Hannah Hoekstra (Hemel) in de prijzen.

Holland, natuur in de delta loopt minder goed dan verwacht. En nu krijgt de opvolger van De nieuwe wildernis alweer concurrentie van een tweede film over de Biesbosch. Levende Rivier draait sinds een paar dagen in de bioscoop. Maker is ecoloog Ruben Smit, die een belangrijke rol vervulde in De nieuwe wildernis maar de gelikte stijl van het vervolg niet zag zitten. Levende Rivier ging in première in Cinemec in Ede. Een speciaal voor tv gemonteerde korte versie van drie kwartier wordt op 18 december uitgezonden op NPO2.