It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 4 oktober 2015

Steve Jobs
Leiden International Film Festival opent met Steve Jobs. Sluizer-medewerker maakt documentaire over Dark Blood. Gouden Kalveren-winnaar Gluckauf opnieuw in de bioscoop. IDFA-eregast Errol Morris maakt top-10 bekend. Eddy Terstall wint prijs in VS. Schokkend Nieuws organiseert Star Wars-avond. Silent Ones weer in de prijzen. Gijs Naber speelt hoofdrol in nieuwe film Marleen Gorris. Netflix-onderzoek naar serie-verslaving. Ruim duizend handtekeningen voor behoud City. Rosto met drie films naar Japan.
Het Leiden International Film Festival viert deze maand haar 10-jarig jubileum en opent met Steve Jobs van Danny Boyle. De biopic over de oprichter van Apple gaat pas op 3 december in roulatie, maar festivalgangers kunnen hem al zien op 30 oktober. Steve Jobs is de tweede film over de uitvinder van de iPod, iPad en iPhone in twee jaar tijd. In Jobs (2013) speelde Ashton Kutcher de hoofdrol. In de nieuwe film kruipt Michael Fassbender in de huid van de Apple-CEO.
Hoe zat het nou echt met de vroegtijdige dood van River Phoenix en waarom is Dark Blood, de laatste film die hij maakte, nooit uitgebracht? Harold Jalving, medewerker van Dark Blood-regisseur George Sluizer, doet het uit de doeken in de documentaire Never Give Up, die naar verwachting volgend jaar zomer klaar is. Dark Blood is — een enkele vertoning op het Nederlands Film Festival daargelaten — nooit in de bioscoop gekomen vanwege juridische obstakels. De hordes die Never Give Up moet nemen zijn vooral van financiële aard. Jalving is een crowdfundingactie begonnen om de benodigde 180.000 dollar bij elkaar te krijgen.
Voordat Gluckauf afgelopen week vier Gouden Kalveren won, hadden slechts 17.000 mensen de film gezien. Maar het succes op het Nederlands Film Festival bezorgt Gluckauf een tweede leven. Het Ketelhuis in Amsterdam gaat hem weer vertonen en de kans is groot dat meer theaters volgen.
IDFA-eregast Errol Morris heeft zijn top-10 bekend gemaakt. De maker van The Thin Blue Line heeft vooral gekozen voor experiment en vernieuwing van makers als Werner Herzog, Chris Marker en Ross McElwee. Op 20 november licht hij zijn keuze toe tijdens een masterclass. Zijn selectie bestaat uit de volgende titels: Bright Leaves (2002), Fata Morgana (1971), It Felt Like a Kiss (2009), Land Without Bread (1932), Let There Be Light (1946), Man with a Movie Camera (1929), One Day in the Life of Andrei Arsenevitch (1999), Tales of the Grim Sleeper (2014), The Emperor’s Naked Army Marches On (1987) en Welfare (1975).
Eddy Terstall heeft op het Woodstock Film Festival de World Cinema Award gekregen. Zijn Meet Me In Venice werd uitverkozen tot beste buitenlandse film. Hoofdrolspeler Roberta Petzoldt kreeg de prijs voor beste actrice.
De nieuwe Star Wars komt eraan en Schokkend Nieuws zal ons dat niet laten vergeten. Op 7 oktober organiseert het filmblad een speciale avond om de voorpret erin te houden. In De Melkweg in Amsterdam worden anderhalf uur lang unieke voorfilmpjes vertoond van de zes vorige Star Wars-films, imitaties en andere curiosa. De aanleiding voor de avond is de lancering van een speciale Star Wars-editie van Schokkend Nieuws.
Als serieel prijswinnaar is Ricky Rijneke vaste gast in The Wrap. En ook deze week is er weer succes te melden. Silent Ones heeft twee prijzen gewonnen op het Cyprus International Film Festival. De Golden Aphrodites werden gewonnen in de categorieën beste camerawerk en beste montage. Rijnekes debuutfilm is tot nu toe vijftien keer genomineerd voor een internationale prijs en wist elf keer te winnen.
Marleen Gorris, in 1996 goed voor een Oscar met Antonia, werkt aan een nieuwe film: Tulips — Love, honour and a bike. De hoofdrol in de romantische tragikomedie wordt vertolkt Gijs Naber. Hij speelt boer Gauke, die in de nacht van de Watersnoodramp op de fiets springt en naar Italië vertrekt om daar een bloembollenbedrijf te beginnen. Al snel krijgt hij echter te maken met de maffia. De opnames beginnen deze maand. De film moet eind 2016 in première gaan.
Het klinkt toch een beetje als een sigarettenfabrikant die longkankeronderzoek laat doen: Netflix heeft een studie laten uitvoeren naar het verslavingspatroon van haar klanten. Van 25 series werd onderzocht wanneer minstens 70 procent van de kijkers de rest van het seizoen uitkijken. Het blijkt dat vrijwel niemand meteen na een pilot aan het bingewatchen slaat. Het is wel een bepaalde aflevering, vaak vroeg in het seizoen, die ervoor zorgt dat je blijft kijken. Bij Breaking Bad was dat bijvoorbeeld aflevering 2 van het eerste seizoen, bij Dexter aflevering 3. Internationale vergelijking tussen zestien landen wijst overigens uit dat Nederlanders het snelste verslaafd zijn aan een serie.
De City-bioscoop in Utrecht moet behouden blijven. Dat vinden in ieder geval de minstens duizend mensen die de online petitie hebben getekend voor het behoud van het historische theater. Onder de tekenaars zijn ook actrice Sylvia Hoeks en schrijfster Manon Uphoff.
Rosto gaat naar Japan. De filmmaker en kunstenaar zal tijdens het Sapporo International Short Film Festival drie van zijn films vertonen. Rosto is geselecteerd voor de Filmmakers Selection, een competitie waarbij de jury niet één maar een reeks korte films beoordeelt. In het geval van Rosto zijn dat No Place Like Home, Lonely Bones en zijn meest recente film Splintertime.