It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 4 februari 2017

  • Datum 04-02-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Brussel

TV-serie Brussel geselecteerd voor Berlinale. Documentairemakers dringen door tot bankiers. Almodóvar voorzitter Cannes-jury. Donald Trump toont Finding Dory in Witte Huis. Iraanse cast en crew The Salesman wel/niet naar Oscars. Acteursgilde bekroont Emma Stone en Denzel Washington. Opvolger 3D heet 4DX. NPO trekt veel online kijkers. Goed eerste jaar Limburg Film Commission. Sony boekt bijna miljard euro af. Filmfonds en Hubert Bals Fonds intensiveren samenwerking.

Brussel gaat naar Berlijn. De Nederlandse dramaserie is geselecteerd voor de Drama Series Day van de Berlinale (9 tot en met 17 februari). Brussel is geschreven door Leon de Winter en wordt sinds 20 januari uitgezonden door KPN Presenteert. De serie draait om het politieke leven in de EU-hoofdstad en heeft Johanna ter Steege in de hoofdrol als bestuurslid van een grote oliemaatschappij die botst met een Russische concurrent, een voormalige minnaar.

Kunst kan wel degelijk de wereld veranderen. Of op z’n minst beïnvloeden. De makers van de documentaire More than a Pipeline, over de omstreden oliepijplijn in North Dakota, hebben succes geboekt met hun pleidooi richting ABN Amro om financiering van het project te stoppen. De Nederlandse bank zat voor $45 miljoen in het project, dat impact heeft op heilige grond van de Sioux indianen en potentieel extreem vervuilend is. Het besluit van de bank krijgt extra gewicht doordat Trump in zijn eerste week in het Witte Huis juist decreten ondertekende om de werkzaamheden te versnellen. ING, de andere Nederlandse bank die geld in de pijplijn heeft zitten, heeft documentairemaker Robert Bridgeman laten weten niet onder haar contract uit te kunnen. De bank zit voor $220 miljoen in het project.

Pedro Almodóvar is dit jaar de voorzitter van de Cannes-jury. De Spaanse regisseur nam al eens eerder zitting in de jury, in 1992, toen Gérard Depardieu de leiding had. Almodóvar won zelf twee keer een gouden palm, voor All About My Mother (1999) en Volver (2006). Cannes maakt halverwege april haar programma bekend.

Amerikaanse presidenten hebben de beschikking over een privé-bioscoop, met Hollywood als huisleverancier. De keuze voor een eerste film is vaak tekenend. De eerste president die in het Witte Huis een filmavondje hield was Woodrow Wilson in 1915. Hij vertoonde The Birth of a Nation. Donald Trumps eerste film was Finding Dory. Dat het verhaal over een blauwvis die haar kwijtgeraakte familie echo’s van de vluchtelingenproblematiek bevat, is de nieuwbakken president wellicht ontgaan. Maar zal toch zeker de stem van Ellen DeGeneres, uitgesproken Trump-criticaster, hebben herkend.

Meer Trump-nieuws. Het halsoverkop uitgevaardigde inreisverbod voor inwoners van zeven moslimlanden stond de aanwezigheid van filmmaker Asghar Farhadi bij de Oscar-uitreiking in de weg. De Iraanse regisseur is met The Salesman genomineerd in de categorie beste niet-Engelstalige film. Farhadi heeft nu zelf verklaart dat hij toch de VS in mag. Of hij daadwerkelijk gaat, beslist hij later. Hoofdrolspeelster Taraneh Alidoosti heeft al aangekondigd uit protest in Teheran te blijven.

Als het aan de Screen Actors Guild ligt krijgen Emma Stone (La La Land) en Denzel Washington (Fences) eind deze maand de Oscars voor beste actrice en acteur. Afgelopen week werden zij door de acteursvakbond al uitgeroepen tot winnaars van de Screen Actors Guild Awards, meestal een goede graadmeter voor de prijs der prijzen.

De opvolger van 3D-cinema dient zich aan en het heet 4DX. Het Zuid-Koreaanse bedrijf CJ 4DPLEX timmert stevig aan de weg met deze totaalervaring waarbij niet alleen stoelen bewegen en rug en armen worden bewerkt met vibrators, maar ook sneeuw, wind en storm wordt gesimuleerd, plus nog een stoot licht- en geluidseffecten. In Azië is dit attractiemodel al behoorlijk populair maar nu begint het ook internationaal aan te slaan. Groot-Brittannië heeft vijf 4DX-bioscopen, in Canada opent binnenkort de eerste, en onderhandelingen met Amerikaanse partners zijn op streek. Voor Nederland zijn vooralsnog geen plannen.

Het best online bekeken programma van 2016 is Emma wil leven. De special over een anorexiapatiënt trok 289.000 kijkers en dat is 22% van het totale publiek. De NPO bereikte vorig jaar maandelijks gemiddeld 2,3 miljoen online kijkers. Dat is ruim meer dan de 1,9 miljoen van RTL Nederland en de 839.000 van SBS.

De Limburg Film Commission heeft er een succesvol eerste jaar opzitten. Sinds de lancering op 22 januari 2016 heeft de verbinder in de regionale filmsector gefaciliteerd bij dertig producties. Enkele grote nationale producties voor bioscoop en televisie zijn geheel of deels gedraaid in Limburg. Het gaat bijvoorbeeld om Storm: Vuur van letters, De Maatschap, Messias en Oude Liefde. Dat leverde de provincie zo’n tweehonderd draaidagen op.

In één klap was Sony bijna een miljard euro minder waard. Het Japanse mediaconcern boekte €919 miljoen af op de waarde van haar filmbibliotheek. Veranderend kijkgedrag maakt vooral oude films minder waard. De verkoop van DVD’s is ingestort en verhuur via videotheken is vrijwel weggevaagd. Sony zegt wel actief te blijven in de filmindustrie maar legt wel steeds meer nadruk op tv-series zoals The Crown dat wordt uitgezonden via Netflix.

Het Nederlands Filmfonds gaat nauwer samenwerken met het Hubert Bals Fonds. Jaarlijks komen tien internationale filmprojecten in aanmerking voor een bijdrage van het nieuwe NFF + HBF Co-Development programma. Dit fonds is een aanvulling op het al tien jaar oude NFF + HBF Co-Production programma en is bedoeld voor script- en projectontwikkeling.