It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 31 mei 2015

  • Datum 31-05-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Onno de Onwetende

Onno de Onwetende Nederlandse inzending studenten-Oscars. Limburg start een regionaal filmfonds. Rechten voor De Surprise verkocht aan twaalf landen. Hoofdrollen Tonio ingevuld. Documentaire over eerste jaar Stedelijk-directeur in de maak. Johanna Versteeg speelt in Hongaarse film. Eerste twee filmprojecten worden ondersteund door Nederlands-Duits co-ontwikkelingsfonds. Britse onderzoekers stellen dat 3D-films goed zijn voor de hersenen.

Onno de Onwetende is de Nederlandse inzending voor de Student Academy Award. Begin juli wordt duidelijk of de Academy for Motion Picture Arts and Sciences de film van Viktor van der Valk op het lijstje met nominaties plaatst. Het absurdistische Onno de Onwetende is al diverse keren in de prijzen gevallen. Tijdens het Nederlands Film Festival werd de film onderscheiden met een Tuschinski Award, en ook op het San Sebastian Film Festival en Premiers Plan waren er prijzen. Onno de Onwetende gaat over een 26-jarige onnozelaar die last heeft van een Vreemd Gevoel en op zoek gaat naar antwoorden voor zijn existentiële twijfel.

Het hing al een tijdje in de lucht, met alle bedrijvigheid rond de filmsector in het zuiden des lands, maar de provincie Limburg heeft nu officieel de oprichting van een regionaal filmfonds aangekondigd. Volgens cultuurgedeputeerde Ger Koopmans dient het fonds ‘een economisch maar ook een cultureel doel’ en wordt er ingezet op talentontwikkeling en het creëren van werkgelegenheid. De familiefilm Code M, die vanaf juni in de bioscoop te zien is, geldt als pilot voor het fonds. De film van Dennis Bots gaat over drie tieners die op zoek gaan naar het zwaard van musketier d’Artagnan, die in 1673 tijdens het beleg van Maastricht sneuvelde. De hoofdrol wordt gespeeld door Derek de Lint. Verder spelen ook Peter Paul Muller, André Rieu, Nina Wyss, Joes Brauers en Senna Borsato mee.

De buitenlandse interesse voor De Surprise is groot. De rechten voor de tweede film van Mike van Diem zijn verkocht aan twaalf landen, waaronder Rusland, Zwitserland, Hong Kong en Japan. In Nederland draait de film nog in ruim tachtig zalen.

De hoofdrollen voor Tonio, de verfilming van A.F.Th. Van der Heijdens bestseller, zijn ingevuld. Pierre Bokma en Rifka Lodeizen spelen de ouders die moeten leren leven met de plotselinge dood van hun zoon, die na een aanrijding is overleden. De titelrol wordt vertolkt door de 21-jarige Chris Peters, die vorig jaar zijn debuut maakte in de psychologische horrorfilm De poel.

Wat haar voorganger Ann Goldstein nooit lukte, gaat Beatrix Ruf schijnbaar moeiteloos af: geaccepteerd worden door de Amsterdamse kunstwereld. De directeur van het Stedelijk Museum heeft haar PR dan ook goed voor elkaar. Zo was ze al gasthoofdredacteur van NRC DeLuxe en vormde het blad om tot ‘museum op papier’. Nu wordt ze dagelijks gevolgd door filmmakers Jeroen van der Poel en Robbie Schweiger. In november, als Ruf een jaar in dienst is, zal het resultaat vertoond worden.

Johanna Versteeg gaat spelen naast Michael Nyqvist, de acteur die te zien was in de oorspronkelijke verfilmingen van Stieg Larssons Millennium-boeken. Het gaat om een Hongaars-Nederlandse film getiteld Hier (Yesterday). Hier vertelt over de baas van een constructiebedrijf die naar een Noord-Afrikaans land afreist als trouble shooter maar daar geconfronteerd wordt met oude herinneringen. De opnames vinden vanaf november plaats in Marokko.

Begin februari, tijdens het filmfestival van Berlijn, werd het nieuw co-ontwikkelingsfonds van het Nederlands Filmfonds en de Mitteldeutsche Medienförderung gelanceerd. Nu zijn de eerste projecten bekend gemaakt die ondersteund worden. Kinderfilm The Dream Factory krijgt €12.500 voor treatmentontwikkeling. Een andere kinderfilm, Albertine, krijgt €10.000 voor een script rewrite.

Eerder waren er al wetenschappelijke stemmen die beweerden dat 3D-films slecht zijn voor de ontwikkeling van kinderogen. Nu is er onderzoek dat beweert dat 3D-films de hersenen juist sterker kunnen maken. Britse wetenschappers stellen dat chirurgen, boksers en tennisspelers er hun voordeel mee kunnen doen, maar dat de toegenomen reactiesnelheid ook van belang kan zijn voor ouderen. Met een dagelijkse portie 3D-kijken zou de afname van cognitieve hersenfunctie vertraagd kunnen worden. Het is nu wachten op het moment dat 3D-brillen worden opgenomen in het ziekenfondspakket.