It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 31 januari 2016

  • Datum 31-01-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Edmond

Nina Gantz wint prijs op Sundance met Edmond. Enschede eerste Nederlandse stad met Kinepolis-bioscoop. Release Star Wars: Episode VIII halfjaar uitgesteld. Welcome to the Smiling Coast geselecteerd voor festival in LA. DiCaprio en Larson winnen SAG Award. Festivalpubliek loopt weg bij première film van Harry Potter-acteur. Goed eerste jaar voor De Filmhallen. Samsung begint virtual reality studio. Nieuw bioscoopcomplex in Harderwijk. Twee Nederlandse projecten naar Berlijnse coproductiemarkt.

Nina Gantz is de nieuwe Nederlandse ster aan het internationale animatiefirmament. De 28-jarige dochter van actrice Loes Luca won op het Amerikaanse Sundance Festival de prijs voor Best Short Animation voor haar korte film Edmond. Eerder al sleepte ze een British Independent Film Award in de wacht en Edmond is ook nog genomineerd voor een BAFTA. De stopmotionfilm is Gantz’ eindexamenfilm.

Nederland heeft z’n eerste Kinepolis-bioscoop. Afgelopen week openden in Enschede de deuren van wat voorheen Wolff CineStar heette en nu Kinepolis Enschede. De Belgische keten verbouwde de oude bioscoop en voorzag de tien zalen van nieuwe stoelen, tapijten en wandbekleding. Ook in Groningen wordt een Wolff-theater omgeturnd tot Kinepolis-filiaal. En op 17 februari gaat in Dordrecht de eerste nieuw gebouwde Kinepolis open.

Star Wars: The Force Awakens
is hard op weg de best verdienende film aller tijden te worden, maar het vervolg laat nog even op zich wachten. De release van Episode VIII stond gepland voor mei 2017 maar is nu doorgeschoven naar december 2017. Disney heeft in ruil hiervoor de première van Pirates of the Caribbean: Dead Men Tell No Tales naar voren gehaald. De reden voor de switch is dat Disney haar blockbusters beter wil spreiden. De release vlak voor de kerst van Star Wars: The Force Awakens is bovendien zo goed bevallen, dat de uitbrengstrategie wordt herhaald.

Welcome to the Smiling Coast
van regisseur Bas Ackermann is geselecteerd voor het Pan African Film Festival, het grootste zwarte filmfestival van de Verenigde Staten dat plaatsvindt in LA. De documentaire toont het dagelijks leven van jongeren in Gambia, die proberen te overleven in een straatarm land waar het bloeiende toerisme voortdurend de westerse rijkdom voorspiegelt.

En weer is Leonardo DiCaprio een stapje dichterbij een Oscar. Van alle prijzen die in de aanloop naar Oscars worden uitgereikt, gelden de Screen Actors Guild Awards als indicatief voor winst eind februari. DiCaprio werd onderscheiden voor zijn hoofdrol in The Revenant. De prijs voor beste actrice ging naar Brie Larson voor haar rol in Room.

Daniel Radcliffe weet geen potten te breken met zijn nieuwe film Swiss Army Man. Het publiek van het Sundance Film Festival liep massaal de zaal uit bij de première. Recensenten adviseren de film met de Harry Potter-acteur links te laten liggen. Swiss Army Man gaat over een man die een aangespoeld lijk vindt, dat uiteindelijk niet dood blijkt te zijn. Radcliffe speelt het lijk.

De Filmhallen in Amsterdam-West heeft een goed eerste jaar gedraaid. Het complex met negen zalen, dat in september 2014 opende, trok ruim 366.000 bezoekers. Het publiek dat De Hallen trekt is over het algemeen jonger dan dat van The Movies, dat wordt uitgebaat door dezelfde eigenaren. Naast arthousefilms draait het theater ook blockbusters.

Samsung begint een eigen filmstudio die geheel gewijd is aan virtual reality. De studio van de Koreaanse technologiereus komt te staan in New York. Er zullen 360 gradenfilms worden geproduceerd maar ook nieuwe technologieën worden uitgeprobeerd.

Het Nederlandse bioscoopaanbod blijft maar groeien. De volgende stad waar een bioscoop geopend wordt is Harderwijk. Daar is vorig jaar begonnen met de bouw van een vier zalen tellend complex. CinemaXX, zoals het heet, is een ‘combi-concept’. Behalve voor film kun je er ook terecht voor een indoor speelparadijs, een restaurant en een bioscoopcafé.

De Nederlandse serie Avrupa en de speelfilm Invite me to War zijn geselecteerd voor de coproductiemarkt van het International Film Festival Berlin. Er zijn slechts zeven series uit Europa geselecteerd voor het evenement waar film- en tv-projecten worden gepitched voor sales agents, financiers en omroepen. Avrupa is geschreven door Stienette Bosklopper en Sacha Polak, die tevens de regie doet. Invite me to War is een project van regisseur Shariff Korver en scenarist Jolein Laarman.