It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 31 januari 2015

  • Datum 31-01-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Boy 7

Boy 7 valt in de smaak bij internationale festivalprogrammeurs. Birdman winnaar van SAG Awards. Netflix-concurrent Wuaki komt naar Benelux. Michiel Huisman heeft weer hoofdrol in Amerikaanse film. A Single Life wint prijs in Californië. Kristallen Film voor Het nieuwe Rijksmuseum. Scenariogoeroe Robert McKee weer in Amsterdam. Noord-Koreanen bedreigen Berlinale maar vergeten catalogus te lezen. Onderwijsprijs voor EYE. Twee ton realiseringsbijdrage voor Waterboys.

De sciencefictionthriller Boy 7 is pas vanaf 19 februari in de Nederlandse bioscoop te zien maar maakt nu al internationaal furore. Lourens Bloks verfilming van Mirjam Mous’ bestseller over een jongen die wakker wordt in een drukke metro en geen idee heeft hoe hij daar gekomen is, valt bijzonder in de smaak bij festivalprogrammeurs uit alle windstreken. De wereldpremière vindt plaats tijdens het prestigieuze Toronto International Film Festival. Daarna reist de film verder naar het Boston Sci-Fi Film Festival, het Jeugdfilmfestival Antwerpen en het Kristiansand International Children’s Festival. De toneelversie van Boy 7 ging eerder deze maand al in première.

Als het aan de acteurs van Amerika ligt, heeft Birdman de beste papieren voor de Oscars. Bij de uitreiking van SAG-awards in Los Angeles kende de Screen Actors Guild, de Amerikaanse acteursvakbond, de hoofdprijs toe aan Birdman. Drie andere nominaties wist de film niet te verzilveren. Voor Boyhood was er ook slechts één prijs: Patricia Arquette won in de categorie beste vrouwelijke bijrol. Eddie Redmayne (The Theory of Everything) en Julianne Moore (Still Alice) warden tot beste acteur en actrice uitgeroepen.

Het zijn zware dagen voor lijders aan keuzestress. Het toch al grote VOD-aanbod wordt binnenkort weer een slagje groter. Wuaki, onderdeel van het Japanse e-commercebedrijf Rakuten, wordt actief in de Benelux. Wuaki, dat zichzelf neerzet als concurrent van Netflix, begon vorig jaar in Spanje en breidde snel uit naar Groot-Brittannië, Italië, Frankrijk en Duitsland. Eind 2014 had het bedrijf 1,85 miljoen klanten.

Wordt Michiel Huisman de Rutger Hauer van zijn generatie? Misschien is het nog iets te vroeg voor die vraag, maar de acteur werkt wel hard aan zijn internationale cv. Hij speelde al in World War Z en The Young Victoria, harkte een rol in Wild binnen en is nu aan de opnames begonnen van 2:22. In deze thriller, die dit jaar moet uitkomen, speelt Huisman Dylan, die veroordeeld is tot elke dag dezelfde gebeurtenissen die exact om 2:22 stoppen. Van de zomer is Huisman al te zien in The Age of Adaline, waarin hij speelt tegenover Harrison Ford.

A Single Life, Neerlands hoop op een Oscar, heeft de publieksprijs gewonnen op het Irvine International Film Festival in Californië. Locatie en tijdstip van het festival zijn zodanig dat dit wel eens een belangrijk duwtje richting begeerd beeldje kan zijn. Het was veertien jaar geleden dat een Nederlandse productie kans maakte op een prijs in deze categorie. Vader en Dochter won toen.

De uitreiking vond plaats onder de Nachtwacht en Rijksmuseum-directeur Wim Pijbes was aanwezig. Oeke Hoogendijk heeft een Kristallen Film gekregen voor haar documentaire Het nieuwe Rijksmuseum. Meer dan 10.000 bioscoopbezoekers hebben inmiddels de film gezien waarin de tien jaar durende verbouwing van ’s lands belangrijkste museum is vastgelegd.

Het bezoek vorig jaar van scenariogoeroe Robert McKee was zo’n succes dat hij op herhaling gaat. Van 28 tot en met 31 mei organiseert productiemaatschappij Sanset Pictures het Robert McKee’s Story Seminar in de OBA in Amsterdam. De inmiddels 74-jarige McKee heeft de hand gehad in Oscar- en Emmy-winnaars als The Wolf of Wall Street, Breaking Bad en Game of Thrones.

Eerst werd Sony platgelegd, nu kan de Berlinale zich opmaken voor Noord-Koreaanse repercussies. ‘Genadeloze straffen’ stelde het dictatoriale regime de festivalorganisatie in Berlijn in het verschiet als The Interview vertoond wordt. De dreigementen spuwende Stalinisten hadden echter vergeten de festivalcatalogus te lezen: The Interview is helemaal niet geselecteerd voor het festival. Wel gaat op 5 februari, de dag dat de Berlinale begint, de film in roulatie in het reguliere Duitse bioscoopcircuit.

EYE heeft de Innovatie Award gewonnen tijdens de Nationale Onderwijstentoonstelling. Het instituut heeft de prijs te danken aan Max & Billy’s Drill Machine Girl en Bardo’s Filmgebeuren, die zijn ontwikkeld door MovieZone, de educatieve poot van EYE.

De lowbudget speelfilm Waterboys heeft een aardig steuntje in de rug gekregen. Het Nederlands Filmfonds heeft twee ton aan realiseringsbijdrage toegekend. De film van Robert Jan Westdijk gaat over misdaadschrijver Victor en zijn 20-jarige cello spelende zoon Zack, die allebei net single zijn geworden en elkaar tijdens een reis naar Schotland eindelijk eens leren kennen.