It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 31 januari 2014

  • Datum 31-01-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Cheesehead Blues

Cheesehead Blues wint prijs in Mississippi. Zowel publiek als jury van Sundance gaat voor Whiplash. Cannes 2014 opent met Grace of Monaco. Gravity winnaar bij DGA Awards. Grootse voorpremière van Oscar-favoriet American Hustle. Film1 zendt de Oscaruitreiking weer gratis uit. Weer prijzen voor Spijt! en De Groeten van Mike!. Vertraagde lancering van videodienst NLziet. Quentin Tarantino is ziedend. En Herman van Veen had vroeger iets met schietgrage blondines.

De documentaire Cheesehead Blues van regisseur Jan Doense heeft de Best Blues & Roots Music Award gewonnen op het Clarksdale Film Festival in Mississippi. De film over de Nederlander Theo Dasbach, woonachtig in hetzelfde Clarksdale waar het festival gehouden wordt, is volgens Doense niet eens helemaal klaar. Toch was de jury zodanig onder de indruk dat Cheesehead Blues een van de vijf grote festivalprijzen kreeg toegewezen.

Het drama Whiplash van Damien Chazelle heeft op het Sundance Film Festival zowel de publieksprijs als de juryprijs in de wacht gesleept. Vorig jaar gebeurde hetzelfde met Fruitvale Station. Chazelle werd vorig jaar ook al onderscheiden op Amerika’s belangrijkste festival voor onafhankelijke films — toen voor de oorspronkelijke, korte versie van Whiplash die hij dit jaar heeft uitgebouwd tot volwaardige speelfilm over een man die het wil maken als jazzdrummer en daarbij wordt opgehitst door een veeleisende mentor. De prijs voor beste regie ging naar Sophie Hyde voor het drama 52 Tuesdays en de prijs voor beste documentaire werd gewonnen door Rich Hill van Andrew Droz Palermo en Tracy Droz Tragos. Er was ook Nederlands succes. De Noors-Nederlandse coproductie Blind kreeg de World Cinema Screenwriting Award.

De 2014-editie van het filmfestival in Cannes opent op 14 mei met Grace of Monaco. De hoofdrol in de biopic over de Hollywood-actrice die prinses werd, wordt gespeeld door Nicole Kidman. Tim Roth kruipt in de huid van prins Rainier. De film draait niet mee in de competitie van Cannes en gaat op 5 juni in première in Nederland.

Na de Golden Globes, de SAG Awards en de Producers Guild Awards zijn nu ook de DGA Awards uitgereikt — de zoveelste graadmeter voor de Oscars. De prijzen van de Directors Guild of America werden voor de 66ste keer uitgedeeld. En nu was het bij de speelfilms weer Gravity dat  de hoogste ogen gooide. Alfonso Cuaron won de prijs in de categorie speelfilm. Er worden bij dit gala alleen onderscheidingen vergeven voor regie. Steven Soderbergh kreeg twee prijzen: een voor beste tv-serie (Behind the Candelabra) en de Robert B Aldrich Service Award. Matthijs van Heijningen Jr. maakte kans in de categorie commercials maar verloor de strijd van een reclame voor cognacmerk Hennessy.

De Nederlandse release van American Hustle, een van de grote Oscar-favorieten, stond oorspronkelijk gepland voor 6 februari. Maar distributeur Paradiso Filmed Entertainment laat de film in de week daarvoor al in voorpremière gaan in 52 bioscopen. Op 2 maart wordt duidelijk hoeveel van de tien Oscar-nominaties — waaronder vier vrij uitzonderlijke voor acteerprestaties — American Hustle weet te verzilveren.

Ook dit jaar zendt betaalzender Film1 de Oscaruitreiking live uit. Ook niet-abonnees met een digitale televisie-aansluiting kunnen het spektakel gratis volgen. Het grootste deel van de kabelaar doet mee aan de actie. Alleen van KPN is nog niet bekend of het inhaakt op de zogeheten freeview.

De prijzenregen voor Spijt! en De Groeten van Mike! houdt maar niet op. De jeugdfilms zijn nu weer in de prijzen gevallen op het India International Children’s Film Festival in Bangalore. Carry Slee-verfilming Spijt! werd uitgeroepen tot beste film van het festival. Maas Bronkhuyzen, hoofdrolspeler in De Groeten van Mike! kreeg de titel ‘beste kindacteur in de competitie’ opgeplakt.

Eind vorig jaar maakten RTL, SBS en NPO bekend een gezamenlijke video-on-demanddienst op te gaan zetten. NLziet zou eind januari in de lucht moeten zijn. Die deadline is echter overschreden en het ziet er nu naar uit dat de soft launch — voor een kleine groep gebruikers — op z’n vroegst in februari kan plaatsvinden. De ontwikkeling van de collectieve videodienst had toch meer voeten in aarde dan gedacht, liet een woordvoerder van RTL weten.

De nieuwe film van Quentin Tarantino gaat in ieder geval niet The Hateful Eight heten. De maker van Pulp Fiction en Django Unchained was bezig met een western met die titel maar nadat onbekenden het script over het internet hadden gestrooid, zette de woedende regisseur die plannen in de koelkast. Website Gawker Media — eerder al goed voor onder andere sekstapes van worstelaar Hulk Hogan — plaatste vervolgens een artikel met links naar Tarantino’s script. Het artikel verwijderen wil Gawker Media niet en dus is Tarantino nu een rechtszaak begonnen. The Hateful Eight komt waarschijnlijk alleen nog in boekvorm uit.

Goed nieuws voor fans van Herman ‘opzij opzij opzij’ van Veen: een verloren gewaande film uit 1969 waarin hij speelde is teruggevonden. Het gaat om de Belgische film Princess. Van Veen, die toen 24 jaar oud was, speelt de rol van een schrijver die werkt aan een fotoroman over blondines met machinegeweren. Dit cinematografische pareltje is uit de archieven opgedolven door de samenstellers van De Nacht van de Wansmaak, die dit jaar voor het eerst sinds 2006 weer wordt gehouden. Princess is nooit eerder in Nederland te zien geweest.