It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 30 november 2014

  • Datum 30-11-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De Nieuwe Wereld

International Emmy Award voor Bianca Krijgsman. Nog tien minuten wint prijs in Cannes. Behalve camerawerk nu ook kostuums in nieuwe James Bond-film in Nederlandse handen. Night Eyes geselecteerd voor thrillerfestival in LA. Florence wijdt retrospectief aan Jos de Putter. Silent Ones naar New York. Oude camera’s kijken bij EYE. Rutger Hauer in BBC-antwoord op Game of Thrones. Hommage aan Eugenie Jansen in Caïro. Derde prijs voor Oorlogsgeheimen.

‘Een absoluut hoogtepunt in mijn carrière’ noemde Bianca Krijgsman het winnen van een International Emmy Award. De actrice kreeg de prijs voor haar rol in De Nieuwe Wereld. In de tv-film speelt Krijgsman de norse schoonmaakster Mirte die werkt in het aanmeldcentrum voor asielzoekers op Schiphol en haar leven veranderd ziet door haar contact met een asielzoeker. Eerder al won de film van regisseur Jaap van Heusden de Signis Award tijdens het Filmfest DC in de Amerikaanse hoofdstad.

Nog tien minuten van Joris van den Berg is in de prijzen gevallen op het Cannes Shorts Filmfestival. De productie won de prijs voor beste LBGT-film. Nog tien minuten speelt zich af in een gaybar, vlak voor sluitingstijd. De onrust slaat toe bij hoofdpersoon Rodrigo als hij zich realiseert dat hij nog niet gescoord heeft en dat het vanavond misschien ook niet meer gaat lukken. Van den Berg wist zich al eerder in de kijker te spelen met de populaire internetserie De Meisjes van Thijs.

De volgende James Bond-film kleurt steeds verder oranje. Hoyte van Hoytema was al aangetrokken voor het camerawerk en nu is Jany Temime gecontracteerd voor de kostuums. Temime werkte in de jaren tachtig en negentig aan tientallen Nederlandse film zoals Antonia, Ciske de Rat, Karakter en De Lift, en verzorgde daarna de aankleding van onder andere de Harry Potter-films. Ook voor de vorige Bond-film, Skyfall, was Temime verantwoordelijk voor de kostuums.

Vijfentwintig jaar oud, debuteren en meteen als enige Nederlandse inzending door de selectie van het Los Angeles Thriller Film Festival komen: het lukte David Crocheret. Zijn film Night Eyes draait op het festival dat half december plaatsvindt. Night Eyes is een verfilming van de roman Nachtogen van Jack Lance — door liefhebbers ‘de Nederlandse Stephen King’ genoemd — en gaat over een vormgeefster die wordt gestalkt door haar ex.

Het Florence International Documentary Film Festival wijdt dit jaar een groot retrospectief aan Jos de Putter. Het programma bestaat uit vijftien titels en opent met De Putters meest recente werk: See No Evil uit 2014. Daarnaast worden onder andere Het is een schone dag geweest (1993), Solo, de wet van de favela (1994), Dans, Grozny dans (2003) en Beyond the Game (2008) vertoond. Het festival in Florence loopt door tot en met 5 december.

De internationale zegetocht van Silent Ones gaat maar door. Het laatste wapenfeit is selectie voor het Wild Project in New York. Als enige buitenlandse film draait Ricky Rijneke’s debuut in het programma New York No Limits Film Series 2014 in the USA, waarvoor in totaal maar vijf speelfilms zijn geselecteerd. Silent Ones draait vanaf 11 december in de Nederlandse bioscoop.

Techniekfreaks en nostalgici kunnen vanaf 13 december hun hart ophalen bij EYE. In het filmmuseum opent dan een presentatie van historische filmapparaten. Er is onder andere een 35mm Mitchellcamera te zien, het type waarmee veel Holywood-films zijn opgenomen. De compacte camera die Joris Ivens gebruikte voor zijn documentaire De Brug is te bewonderen. En een mutoscoop, een filmprojector die The Waiter van Charlie Chaplin toont.

In tegenstelling tot een vermoeide Michael Caine of Quentin Tarantino, die onlangs hardop bedacht dat hij het na tien films waarschijnlijk wel tijd vindt voor pensioen, weet Rutger Hauer van geen ophouden. Nu heeft hij een grote rol te pakken in The Last Kingdom. De serie wordt gezien als het antwoord van de BBC op de HBO-hitserie Game of Thrones. Het verhaal speelt zich af tijdens de heerschappij van Alfred de Grote in de negende eeuw.

Het Caïro International Women’s Film Festival heeft haar Tribute to a Cineaste dit jaar gewijd aan Eugenie Jansen. In de Egyptische hoofdstad worden zes films van haar vertoond. Naast de korte documentaire Eendjes voeren zijn dat: Voorland, Achterland — De weg terug naar Cuey Machar, Tussenland, Calimucho en haar meest recente film Above Us All.

Op het Castellinaria International Film Festival in Zwitserland is Oorlogsgeheimen onderscheiden met de Castello d’Oro, de hoofdprijs van het festival. Het is alweer de derde prijs voor de film van Dennis Bots. Eerder al werd Oorlogsgeheimen in Chicago uitgeroepen tot beste young adult film en op het Nederlands Film Festival was een speciaal Gouden Kalf voor de gehele cast.