It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 30 juni 2018

  • Datum 30-06-2018
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Gräfin Kuchenfee

EYE toont twee films uit 1918 op Il Cinema Ritrovato. Sophia Loren te gast op Film by the Sea. Producent In-Soo Radstake gaat voor wethouderschap. Vier ultrakorte animatiefilms bij Pathé. Toch korting van €62 miljoen op NPO. VPRO trekt medialab weg uit Eindhoven. Twee Nederlanders gaan meebeslissen over Oscars. Wildlife Film Festival Rotterdam maakt programma bekend. Parade brengt ode aan begindagen cinema. YouTube en Facebook lanceren betaalkanalen. Zilveren Nipkowschijf voor De luizenmoeder. Filmfondsbijdragen voor twee internationale coproducties.

EYE is aanwezig op Il Cinema Ritrovato. Op dit oudste en grootste filmarchieffestival ter wereld laat het filmmuseum meer dan veertig films zien. Daaronder twee recent teruggevonden films uit 1918. In Gräfin Kuchenfee treedt stillefilmdiva Henny Porten op in een dubbelrol. Van Germaine Dulac is de gerestaureerde versie te zien van Âmes des fous, een van haar eerste commerciële succesfilms.

Sophia Loren komt naar Nederland. De inmiddels 83-jarige actrice krijgt op 9 september de Grand Acting Award uitgereikt tijdens Film by the Sea. Tijdens het festival, dat plaatsvindt van 7 tot en met 16 september, wordt ook de klassieker Una giornata particolare (1977) gedraaid, waarin Loren speelt tegenover Marcello Mastroianni.

In-Soo Radstake werpt zich op als toekomstig wethouder Kunst & Cultuur van Rotterdam. De filmproducent (onder andere Het bombardement, Made in Korea, Hollandse Nieuwe) en voormalig drijvende kracht achter CineCrowd behoort tot geen enkele partij. Niet eerder wierp een buitenstaander zich in Rotterdam op als bestuurder. Radstake besloot tot actie over te gaan toen bleek dat tussen de tien wethouders die de stad gaan besturen er geen aparte functie zat voor Kunst & Cultuur.

Voor de negende keer zijn deze zomer en herfst ultrakorte animatiefilms te zien in de bioscoopzalen van Pathé. In samenwerking met het Filmfonds en Fonds 21 liet de bioscoopketen vier filmpjes maken. Het gaat om A Cup of Joe (vertoond vanaf 9 augustus als voorfilm bij The Meg), Tickets Please (vanaf 20 september bij Johnny English Strikes Again), A Double Life (vanaf 25 oktober bij The Girl in the Spiders Web) en Cycle (vanaf 2 november bij The Nutcracker and the Four Realms).

Arie Slob is onvermurwbaar. De minister draait de voorgenomen bezuiniging van €62 miljoen op de NPO niet terug. De publieke omroep moet het daarom vanaf 2019 doen met een jaarbudget van €740 miljoen. Shula Rijxman, voorzitter van de raad van bestuur van de NPO, stelt dat de korting invloed zal hebben op de programmering. Het gerucht dat dat actualiteitenprogramma Brandpunt+ zou verdwijnen zijn nog niet bevestigd.

De VPRO vertrekt uit Eindhoven. Het medialab van de omroep streek in 2014 neer op Strijp-S. Samen met de gemeente, de High Tech Campus en de TU Eindhoven werd er gewerkt aan digitale programmering. Nu verhuist het gehele medialab naar Hilversum. Volgens de VPRO bleef het medialab teveel een op zichzelf staande entiteit in Eindhoven. De omroep blijft wel betrokken bij de Dutch Design Week.

De Academy of Motion Picture Arts and Sciences gaat mee met de tijd en wordt diverser. Daarom heeft de organisatie die de Oscars uitreikt 928 nieuwe leden uitgenodigd om toe te treden tot het gezelschap dat stemt voor de Prijs der Prijzen. Onder die nieuwkomers zitten ook twee Nederlanders: grimeur Arjen Tuiten en filmproducent Cilia van Dijk. Tuiten maakte dit jaar kans op een Oscar voor zijn werk in de film Wonder. Van Dijk won in 1986 een Oscar voor beste korte animatiefilm met Anna & Bella.

Deze herfstvakantie zijn in Rotterdam weer tachtig natuurdocumentaires te zien. Het Wildlife Film Festival Rotterdam, dat plaatsvindt van 24 tot en met 28 oktober, heeft zijn programma bekendgemaakt. Hoogtepunten zijn Wad, Saving Paradise Island, Ya Suni Man en de 3D-film Backyard Wilderness. Ruben Smit, die in 2014 een Gouden Kalf won voor De nieuwe wildernis, geeft een lezing.

EYE gaat deze zomer op tournee. In een tent op reizend theaterfestival Parade presenteert het filmmuseum een filmisch installatie. Op acht schermen wordt teruggegaan naar de begindagen van de cinema, toen filmvertoning vooral een kermisaangelegenheid was. Cinéma Magique is eerst te zien in Rotterdam en reist daarna door naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam.

YouTube en Facebook komen met betaalkanalen. De tarieven worden ingesteld om vloggers minder afhankelijk te maken van reclame. Momenteel verdienen video-uploaders ongeveer €1 per 1000 views op YouTube. De tarieven zullen beginnen bij $5 per maand. Facebook wil het betaalmodel invoeren voor specifieke Facebook-groepen. De beheerder kan gebruikers een maandelijkse contributie vragen.

De luizenmoeder is bekroond met een Zilveren Nipkowschijf. De humoristische serie brak afgelopen seizoen alle kijkcijferrecords. Opnames voor een nieuw seizoen gaan in oktober van start.

Het Filmfonds heeft realiseringsbijdragen toegekend aan twee internationale coproducties. Het gaat om Benedetta, de nieuwe film van Paul Verhoeven, en Quo vadis, Aida van Jasmila Zbanic, die eerder prijzen won met haar films Grbavica en Na Putu.