It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 30 augustus 2015

  • Datum 30-08-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Paradise Suite

Nederland goed vertegenwoordigd in Toronto. Cinetree haalt banden aan met festivals. Nieuwe directie distributeur ABC-Cinemien. Poetin trekt stekker uit Moscow Premiere. Releasedatum nieuwe Bond-film eindelijk bekend. Pathé voert toch geen tassencontrole in. Michiel Huisman bij zelfde managementbureau als Jolie en Depp. Amnesty International begint petitie voor Oleg Sentsov. Disney bouwt twee Star Wars-pretparken.

Over minder dan twee weken begint het Toronto International Film Festival, een van de belangrijkste festivals ter wereld, en Nederland is sterk vertegenwoordigd met maar liefst tien titels. Dat Full Contact van David Verbeek is geselecteerd voor de Platform-competitie en Schneider vs Bax van Alex van Warmerdam is opgenomen in de Contemporary World Cinema-sectie was al bekend, net als de wereldpremière van Job, Joris & Marike’s Otto in het korte animatie-programma. Maar dan is er ook nog de wereldpremière van The Paradise Suite, de tweede speelfilm van scenarist/regisseur Joost van Ginkel. Deze rauw-poëtische mozaïekvertelling over zes mensen die vanuit alle hoeken van de wereld terechtkomen in Amsterdam draait in de Discovery-sectie, het programma voor jonge, veelbelovende filmmakers. Naast dit viertal films zijn er ook nog zes minoritaire Nederlandse coproducties te zien in Toronto: Neon Bull van Gabriel Mascaro, The Idol van Hany Abu-Assad, The Lobster van Yorgos Lanthimos, Francofonia van Alexander Sokurov, The Event van Sergei Loznitsa en D’Ardennen van Robin Pront.

Cinetree is bijna een jaar bezig en slaat nu haar vleugels uit naar het festivalcircuit. Het online filmplatform, waarvoor een aantal BN-ers maandelijks een beperkt aantal films selecteert, organiseert speciale Cinetree-events tijdens Film by the Sea en het Nederlands Film Festival. Ally Derks, directeur IDFA, en Movies that Matter-directeur Dirk van Straaten leveren in september en oktober bijdragen aan de online collectie.

ABC-Cinemien, een van de oudste distributeurs van kwaliteitsfilms in Nederland, is in andere handen overgegaan. In het jaar van het 40-jarige jubileum heeft Impact Cinema BV een meerderheidsaandeel genomen in zowel ABC-Cinemien als Homescreen. Babette Wijntjes, die al sinds 2011 functioneert als manager sales en acquisitie, is aangesteld als managing director. Zij volgt Nicolaine den Breejen op, die in 1975 samen met Phil van der Linden ABC-Cinemien oprichtte.

Homoseksualiteit, neo-nazi’s — het zijn niet echt onderwerpen waar de Russische autoriteiten dol op zijn. Maar het is wel wat er op het programma stond voor de dertiende editie van Moscow Premiere, het filmfestival in de Russische hoofdstad dat over de jaren een aardige reputatie heeft opgebouwd op het gebied van controversiële cinema. Dit jaar gingen de organisatoren blijkbaar een stap te ver naar de zin van Poetin, die in februari nieuwe wetten uitvaardigden voor het vertonen van films. De gemeentelijke subsidie van Moskou werd stopgezet waardoor het evenement feitelijk de nek werd omgedraaid. Als alternatief organiseert Yevgeny Gerasimov, een van Poetins ja-knikkers, een ‘positief, jeugd-georiënteerd’ festival.

De releasedatum van Spectre is eindelijk bekend. Op 5 november gaat de 24ste Bond-film in première. Daarmee behoort Nederland tot de landen waar de film het eerst te zien is. Spectre gaat op 26 oktober in roulatie in Groot-Brittannië. Alleen in België en Zweden, waar de loper wordt uitgerold op 4 november, is de film eerder te zien dan bij ons. In de meeste landen vindt de première plaats op 6 november of later.

Nadat James Holden in 2012 het vuur opende in een bioscoop in Aurora en twaalf dodelijke slachtoffers maakte, zijn de beveiligingsmaatregelen in Amerikaanse bioscopen sterk toegenomen. Na recente schietpartijen in filmtheaters is daar nog eens een schepje bovenop gedaan. Pathé heeft erover gedacht dat voorbeeld te volgen, vertelde topman Lauge Nielsen in een interview. Maar de grootste bioscoopexploitant van Nederland heeft besloten toch geen tassencontroles in te voeren. Vijf jaar geleden voerde Pathé korte tijd wel een dergelijke controle in, maar toen was de aanleiding piraterij en werd er niet gezocht naar wapens maar camera’s. Boze reacties van bezoekers deden de bioscoopexploitant besluiten er snel mee te stoppen.

Michiel Huisman is hard op weg de Rutger Hauer van de jaren tien te worden. Maar terwijl Hauer zich in rare tuinbroek presenteerde op de set van Bladerunner en ander onaangepast gedrag vertoonde, bewandelt Huisman het geprofessionaliseerde pad dat bij het huidige tijdsgewricht hoort. Dus heeft hij getekend bij United Talent Agency, het managementbureau dat ook de belangen van Angelina Jolie, Johnny Depp en Michael Douglas behartigt. Huisman is momenteel te zien in The Age of Adaline.

Oleg Sentsov keerde zich tegen de Russische annexatie van de Krim en haalde zich daarmee de woede van het Kremlin op de nek. Een enkeltje gevangenis kreeg de Oekraïense filmmaker die twee jaar geleden nog te gast was op het IFFR. Twintig jaar cel is zijn straf. Eerder al ondertekende ruim driehonderd filmprofessionals een petitie om Poetin ervan te overtuigen dat Sentsov niet achter tralies hoort te zitten. Nu is Amnesty International ook een handtekeningenactie begonnen.

Vier miljard dollar betaalde Disney aan George Lucas voor de rechten op Star Wars. Een veelvoud van dat bedrag gaat het bedrijf nu investeren in de bouw van twee themaparken rondom de filmserie. De nieuwe parken komen vlak naast al bestaande Disneyparken te liggen, in Anaheim, Californië en Orlando, Florida. Star Wars: Episode VII — The Force Awakens gaat dit najaar in première.