It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 30 april 2016

  • Datum 30-04-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Koningsdag

Volwassen prijs voor Koningsdag op Toronto International Film Festival Kids. Sylvia Hoeks heeft rol in Blade Runner 2. Amani enige Nederlandse VR-film in Cannes-selectie. Weer een nieuwe filmdistributeur: The Searchers. Gamesplatform Steam gaat films verhuren. DreamWorks Animation SKG opgekocht door concurrent. Publieksprijs voor Fries filmcollectief Natte Haring. Jan Doense stopt met Night of Terror. Oscar-winnares Alicia Vikander is de nieuwe Lara Croft. Cast van vervolg op Twin Peaks bekendgemaakt. Paramount en 20th Century Fox brengen alleen films van mannelijke regisseurs uit. Italiaanse jongeren prefereren Nederlandse coming out-film Uitgesproken. SpinAward voor tv-experiment Super Stream Me.

Koningsdag, de korte film van Steven Wouterlood, heeft op het Toronto International Film Festival Kids de Adult Jury Award gewonnen voor beste korte film. De film over een groep kinderen die op Koningsdag met hun ouders op de Amsterdamse vrijmarkt staan, ging vorig jaar in première tijdens Cinekid. Wouterlood was in 2014 ook al succesvol in Toronto. Toen won hij de juryprijs met Alles mag.

Sylvia Hoeks heeft een rol in Blade Runner 2. Over het vervolg op de film uit 1982 die Rutger Hauer Hollywood-faam bracht, is nog weinig bekend. Wel dat Harrison Ford weer de rol speelt van robotjager Deckard. Hoeks speelde voorheen vooral in Nederlandse en Europese films. Met Duska won zij een Gouden Kalf.

En nog een Nederlandse bijdrage aan Cannes: Amani. De korte virtual reality film is geselecteerd voor het Next-programma van het prestigieuze festival dat op 11 mei van start gaat. De film van regisseur Joris Weerts en Eelko Ferwerda vertelt het verhaal van een Keniaans meisje dat als huisslaaf wordt uitgebuit door een middenklasse gezin. Door gebruik te maken van 360 graden VR wordt de belevingswereld van de hoofdpersoon invoelbaar gemaakt.

Er is blijkbaar nog ruimte op de Nederlandse markt want het land is weer een filmdistributeur rijker. The Searchers heet de nieuwkomer, meldt Holland Film Nieuws. Het bedrijf was al actief maar haar films werden in Nederland uitgebracht door Remain in Light. The Searchers wil jaarlijks zo’n vijftien films uitbrengen, die ze omschrijft als ‘kwalitatieve, Engelstalige (cross-over) films met een sterke cast en regisseur’. Dit jaar brengt The Searchers de komedie Between Us, The Founder en het voor Cannes geselecteerde Personal Shopper uit.

Films zijn te zien in de bioscoop, op tv, via VOD en nu ook via gamesplatform Steam. Gebruikers hebben toegang tot meer dan honderd titels, waaronder de Hunger Games-trilogie, Twilight en Saw. Filmuitgever Lionsgate heeft een deal gesloten met Valve, het bedrijf achter Steam, waardoor verhuur van films via deze weg mogelijk is. Nederlandse gebruikers gebruikers betalen minimaal €3,99 per film en hebben dertig dagen de tijd om de film in een tijdspanne van 48 uur te bekijken. Wereldwijd heeft Steam 125 miljoen gebruikers.

DreamWorks Animation SKG wordt verkocht. De filmstudio verantwoordelijk voor onder andere Kung Fu Panda, Madagascar en Shrek is voor 3,8 miljard dollar overgedaan aan kabelbedrijf Comcast. Comcast is al eigenaar van Universal Pictures, dat Despicable Me en Minions uitbracht. Met de nieuwe aankoop wordt het bedrijf een grote speler op de animatiemarkt.

Het Friese filmcollectief Natte Haring heeft de publieksprijs gewonnen op het Sehsüchte filmfestival in het Duitse Babelsberg. De makers van de korte film Drie mensen vinden een auto kregen €5000 die ze willen investeren in een nieuwe productie getiteld Het grandioze falen. Ook de nu onderscheiden film is gemaakt met prijzengeld. Natte Haring won vorig jaar de €10.000 aan productiebudget in de Nieuwe Competitie van het Noordelijk Film Festival.

Na vele jaren zalen vol ‘hoer’ en ‘homo’ brullende hordes te hebben gedirigeerd langs de randen van de wansmaak, vindt Jan Doense het genoeg geweest. Hij stopt met Night of Terror. Daarmee komt een einde aan een traditie die begon in 1984, toen Doense het Weekend of Terror bedacht. Dat evenement groeide later uit tot het Amsterdam Fantastic Film Festival en heet sinds 2009 Imagine Film Festival. Het vertrek van Doense betekent overigens niet dat het smerige filmnachtje ook verleden tijd is. Imagine-programmeur Absaline Hehakaya neemt het stokje over.

Alicia Vikander is de nieuwe Lara Croft. De Zweedse actrice, die twee maanden geleden een Oscar won voor haar rol in The Danish Girl, volgt Angelina Jolie op die de twee Tomb Raider-films op haar naam zette. Het derde deel gaat over de jeugd van de actieheldin.

Een kwart eeuw geleden was de halve wereld in de ban van de moord op Laura Palmer. Nu komt er een vervolg op de cultserie Twin Peaks. De Amerikaanse zender Showtime maakte de complete cast bekend. Op die lijst staan maar liefst 217 namen. De belangrijkste daarvan is Kyle MacLachlan, die weer in de huid kruipt van FBI-agent Dale Cooper. Andere bekende acteurs die meespelen zijn: Naomi Watts, Eddie Vedder, Monica Bellucci, Tim Roth en Laura Dern. Regisseur David Lynch neemt weer de rol aan van Gordon Cole. De serie is in 2017 te zien bij betaalzender Showtime.

20th Century Fox en Paramount scoren van alle filmstudio’s hoogstwaarschijnlijk het laagste als ze langs de feministische meetlat worden gelegd. De films die zij de komende drie jaar uitbrengen worden uitsluitend geregisseerd door mannen. Stacey Snider, die sinds 2014 medevoorzitter is van 20th Century Fox, erkende eind vorig jaar nog dat discriminatie jegens vrouwen een groot probleem is in Hollywood maar heeft daar blijkbaar niets aan kunnen doen. De laatste door een vrouw geregisseerde film die haar werkgever uitbracht is Ramona and Beezus (2010) van Elizabeth Allen Rosenbaum. Paramount liet in 2014 voor het laatst een vrouw in de regiestoel plaatsnemen: Ava Duvernay met Selma.

Uitgesproken van Dylan en Lazlo Tonk heeft op het filmfestival Vittorio Veneto de prijs voor beste korte film gewonnen. De film gaat over een vriendschap die onder druk komt te staan als een van de jongens vermoedt dat zijn vriend homo is maar het hem niet durft te vragen. Vittorio Veneto is een jongerenfestival en de prijs is toegekend door het publiek.

Super Stream Me
is onderscheiden met een SpinAward. Het tv-experiment waarbij programmamakers Nicolaas Veul en Tim den Besten ruim twee weken lang non-stop hun dagelijks leven streamden kreeg een zilveren ring in de categorie Next TV & Film. Super Stream Me is uitgezonden door de VPRO.