It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 3 september 2017

  • Datum 03-09-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Wound

Hoofdprijs World Cinema Amsterdam naar The Wound. Clint Eastwood in Nederland voor nieuwe film. Ruurd Bierman bestuursvoorzitter NFF. Loving Vincent in première in Van Gogh Museum. Monic Hendrickx heeft regieambities. Paff opent met première Kleine IJstijd. Gijs Naber speelt hoofdrol Redbad. Omstreden documentaire Jesse toch vertoond. Kritiek op NPO en VPRO om uitzending documentaire over moordverdachte. Rechten Storm: letters van vuur verkocht aan VS. EYE eert onlangs overleden Tobe Hooper.

De hoofdprijs van World Cinema Amsterdam is dit jaar naar The Wound gegaan. De film van de Zuid-Afrikaanse regisseur John Trengrove is nog niet aangekocht door een Nederlandse distributeur maar wordt op woensdag 6 september nog een keer vertoond tijdens het On the Roof Film Festival (VU). The Wound eindigde als nummer twee in de publiekspoll, die werd gewonnen door Frontières van Apolline Traoré uit Burkina Faso. De special mention ging naar Bar Bahar van Mayasaloun Hamoud.

Clint Eastwood was in Nederland. Op perron 15 van station Amsterdam CS, om precies te zijn. Daar maakte hij opnames voor zijn nieuwe film The 15:17 to Paris. Eastwood vertelt hierin het verhaal van de Thalys die augustus 2015 werd gekaapt door een met een machinegeweer gewapende man. Drie Amerikanen en een Brit wisten de terrorist te overmeesteren voordat er doden vielen.

Het Nederlands Film Festival heeft een nieuwe voorzitter. Ruurd Bierman volgt hiermee Emile Fallaux op die sinds 2014 de functie bekleedde. Bierman werkt als mediaconsulent voor voornamelijk buitenlandse publieke omroepen. Hiervoor was hij onder meer directeur van het Mediafonds, lid van de Raad van Bestuur van de NPO en directeur van de NOS.

Loving Vincent belooft een bijzondere film te zijn: de eerste compleet geschilderde film ter wereld. Op 5 oktober gaat hij in première in het Van Gogh Museum in Amsterdam. Loving Vincent won internationaal al vele prijzen en draait vanaf 26 oktober in de bioscoop.

Monic Hendrickx heeft regieambities. De actrice die momenteel te zien is in het laatste seizoen van Penoza liet Veronica Magazine weten dat ze wel eens aan de andere kant van de camera wilde staan. Een geschikt project heeft zich echter nog niet aangediend.

Het Parool Film Fest gaat op 8 oktober van start met de première van Paula van der Oests nieuwe film, Kleine IJstijd. De film gaat over een groep bandleden die na lange tijd weer eens bij elkaar komen voor een drank overgoten reünie. Die plannen worden verstoord als een van hen op komt dagen met een nieuwe, veel jongere vriendin. Ook Van der Oests vorige film, Tonio, ging in première tijdens het Paff. Kleine IJstijd is vanaf 19 oktober te zien in de bioscoop.

De cast van Redbad is compleet. De hoofdrol in het epos over de zevende eeuwse Friese koning die zich met geweld verzette tegen de kerstening gaat naar Gijs Naber. Naber is momenteel te zien in Tulipani. In Redbad krijgt hij tegenspel van onder andere Huub Stapel. Regisseur Roel Reiné (Michiel de Ruyter) begint deze maand met de opnames, die plaats zullen vinden in Denemarken, Duitsland en op Ameland.

Er was nogal wat te doen om Jesse, de documentaire van Joey Boink over Groen Links-leider Jesse Klaver. De film zou worden uitgezonden door BNNVARA maar die uitzending ging niet door toen bleek dat Boink tijdens de campagne actief was voor de partij en zelfs bevriend was geraakt met Klaver. Thierry Baudet van Forum voor Democratie en PVV-kamerlid Martin Bosma waren er als de kippen bij om de productie te bestempelen als ‘propaganda’. Ook de voorpremière in Pathé Rembrandt in Utrecht ging niet door. Inmiddels is er een oplossing gevonden. Jesse wordt aanstaande maandag vertoond in Carré (20:00 uur) en daarna wordt er gedebateerd. Ook is de film te zien via Blendle, de digitale krantenkiosk. Kosten voor bezichtiging: €4,99.

NPO en VPRO hebben stevig kritiek te verduren gekregen voor het uitzenden van de documentaire Amateurs in Space van de Deense filmmaker Max Kestner. In de film volgde Kestner twee vrienden die een ruimteraket bouwen. Ook uitvinder Peter Madsen, nu verdacht van moord op de Zweedse journalist Kim Wall, komt er in voor. De opnames voor de film vonden plaats in de periode 2009-2016. In Duitsland komt Amateurs in Space in november in de bioscoop uit. De distributeur heeft nog niet besloten de film terug te trekken.

De rechten voor Storm: letters van vuur zijn verkocht aan de Verenigde Staten. De film van Dennis Bots komt in december uit. Amerikaanse kijkers kunnen de in de middeleeuwen spelende jeugdfilm over een 12-jarige zoon van een drukker die zijn vader van de brandstapel probeert te redden, al eerder zien op het San Diego International Film Festival. Storm: letters van vuur doet het goed internationaal. De film is nu verkocht aan 53 landen.

Vorige week overleed Tobe Hooper, regisseur van horrorklassiekers. Ter nagedachtenis vertoont filmmuseum EYE op 19 september de 4K-gerestaureerde versie van The Texas Chainsaw Massacre. De film uit 1974 vertelt over een familie van bloeddorstige kannibalen die diep in de bossen van Texas wonen.