It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 3 september 2016

  • Datum 03-09-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Import

Import Nederlandse Oscar-inzending voor korte film. Top 10 IDFA dit jaar samengesteld door Sergei Loznitsa. Naam Gerard Depardieu op gevel Russisch filmcentrum. Drie films van Nederlandse makers in competitie BFI London Film Festival. Boek over Jan de Vaal, godfather van het filmmuseum, verschenen. Waldstille in wereldpremière in San Sebastian. Spike Jonze maakt uitzinnige reclame voor Kenzo. Digitaal gerestaureerde kopie The General uitgebracht. Wilfred Genee maakt speelfilmdebuut.

De lijst internationaal belangrijke festivals waar Import van Ena Sendijarevic voor is geselecteerd en heeft gedraaid is indrukwekkend: Cannes, Toronto, Londen, DokuFest. De commissie die de Nederlandse Oscar-inzending voor korte film heeft duidelijk gekozen voor bewezen kwaliteit. De regisseur moet nog tot 24 januari wachten voordat ze weet of haar film over een Bosnische vluchtelingenfamilie die in een klein Nederlands dorp belandt doordringt tot de nominatielijst. De Oscars worden uitgereikt op 26 februari.

De IDFA Top 10 wordt dit jaar samengesteld door Sergei Loznitsa. De Oekraïense regisseur maakte zowel speelfilms als documentaires, waaronder My Joy (2010) en Maïdan (2014). Zijn nieuwste documentaire, Austerlitz, beleefde afgelopen week zijn wereldpremière tijdens het filmfestival van Venetië.

Gerard Depardieu is inmiddels drie jaar officieel Rus. En nu heeft de van oorsprong Franse acteur een film- en cultuurcentrum naar zich vernoemd gekregen. Het instituut staat in Saransk, een stad op 650 kilometer van Moskou, waar Depardieu staat ingeschreven als inwoner. De omvangrijke vriend van Poetin liet zich in 2013 naturaliseren om te ontkomen aan de hoge inkomstenbelasting in Frankrijk.

Maar liefst drie films van Nederlandse makers dingen mee in de competitie van het BFI London Film Festival dat op 5 oktober van start gaat in de Britse hoofdstad. Layla M. van Mijke de Jong, Brimstone van Martin Koolhoven en Elle van Paul Verhoeven maken kan op de Best Film Award.

Gisteren is in EYE het boek Redder van de tiende muze: Jan de Vaal en het Nederlands Filmmuseum 1946-1987 gepresenteerd. De publicatie van André Stufkens, directeur va de Europese Stichting Joris Ivens gaat over de man die veel heeft betekend voor het vaderlandse cinematografische erfgoed. De Vaal (1922-2001) verzamelde en presenteerde films en film gerelateerde materialen. Vlak na de oorlog werd hij directeur van het Nederlands Historisch Archief, de voorloper van het filmmuseum.

Waldstille van Martijn Maria Smits beleeft zijn wereldpremière op het San Sebastian International Film Festival. De film gaat over een man die met een aanrijding de dood van zijn vriendin veroorzaakt, het gevang ingaat en daarna terugkeert naar zijn geboortedorp om de voogdij over zijn dochter terug te winnen. Waldstille draait mee in de New Directors competitie voor eerste en tweede speelfilms en maakt daarmee kans op een prijs van €50.000. Het San Sebastian International Film Festival vindt plaats van 16 tot en met 24 september.

Ridley Scott (Apple, Chanel), David Fincher (Nike, HP) en Michel Gondry (Levi’s, Air France) gingen hem al voor als speelfilmregisseurs die ook commercials maken. Maar Spike Jonze weet het medium van de bewegende advertentie het meest op te rekken. De commercial die de maker van Being John Malkovich en Where the Wild Things Are heeft gemaakt voor het Japanse parfummerk Kenzo is op z’n zachtst gezegd extreem. Hoofdpersoon in het vier minuten durende filmpje is danseres Margaret Qualley die zich verveeld bij een formele gelegenheid, wegsluipt en in de gang helemaal losgaat op het nummer Mutant Brain van Sam Spiegel en Ape Drums. Berlin Feminist Film Week was zo gecharmeerd dat ze het meteen op haar Facebook-pagina zette.

Vijftig jaar geleden stierf slapstickacteur en filmmaker Buster Keaton. Ter gelegenheid daarvan brengt EYE een digitaal gerestaureerde kopie van The General (1926) landelijk uit. The General, waarin Keaton als treinmachinist terechtkomt in de Amerikaanse burgeroorlog en verwikkeld raakt in één lange achtervolging, geldt als een klassieker uit het tijdperk van de stomme film. In EYE wordt de film, met de nieuwe soundtrack die Robert Israel in 1995 schreef, vertoond op 3, 4, 7, 10 en 11 september.

Wilfred Genee breidt dezer dagen zijn cv uit. De presentator van Voetbal Inside is gecast voor de nieuwe film van Steven de Jong, Spaak. Hij speelt in drie scènes waar hij de rol speelt van nieuwslezer. De hoofdrol — een baanwielrenner die snel geld wil verdienen in de drugshandel maar daarmee zijn sportcarrière op het spel zet — wordt vertolkt door Tim Douwsma. Ook Aart Staartjes speelt mee, in zijn eerste bioscoopfilmrol in acht jaar.