It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 3 mei 2014

  • Datum 03-05-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Sacred Defense

Sacred Defense genomineerd voor Studenten Oscar. Bioscoopbezoek zat weer in de lift in eerste kwartaal. Tarantino procedeert gewoon lekker verder. VOD-platform NLziet trekt Niels Baas aan voor lancering. De met prijzen overladen Turkse regisseur Nuri Bilge Ceylan geeft acte de présence in Rotterdam.

Sacred Defense, de Nederlandse inzending voor de Studenten Oscars, is doorgedrongen tot de finale. De eindexamenfilm van Nima Mohaghegh is geselecteerd als één van de tien genomineerden in de Foreign Category. Negen keer eerder zijn er studentenfilms van de Nederlandse Filmacademie genomineerd voor de prijs, de laatste keer in 2007. In 1990 won Mike van Diem de Studenten Oscar met Alaska. De gouden, zilveren en bronzen medailles worden in juni uitgereikt. De Student Academy Awards worden al uitgereikt sinds 1972 en is in het verleden gewonnen door onder andere Spike Lee, John Lasseter en Robert Zemeckis.

Vorig jaar vlakte het bioscoopbezoek een beetje af en leek de sector na jaren van groei af te stevenen op stagnatie. Maar de cijfers van Stichting Filmonderzoek over het eerste kwartaal van 2014 zijn een goed antidotum tegen enig pessimisme. Ten opzichte van het eerste kwartaal van 2013 steeg het bioscoopbezoek met 4%, in de maand januari lag het aantal zelfs 10% hoger. Best bezochte film was The Wolf of Wall Street (665.000 bezoekers), gevolgd door Toscaanse bruiloft en Soof. Nederlandse films deden het sowieso goed in de maanden na kerst: vijf titels trokken meer dan 100.000 bezoekers en 27% van alle verkochte kaartjes kwam voor rekening van een film van eigen bodem.

Misschien beleeft hij er gewoon plezier aan, maar veel kans van slagen heeft het niet: Quentin Tarantino zet zijn juridische jihad tegen Gawker voort. De showbizzwebsite had zich de woede van de regisseur op de hals gehaald door een link te plaatsen naar het volledige script van zijn nieuwe project The Hateful Eight. Inbreuk op zijn auteursrecht, vond Tarantino. Onvoldoende bewijs, oordeelde de rechter vorige week. Maar Tarantino’s advocaten hebben iets nieuws verzonnen: door het script te downloaden en te lezen heeft de site sowieso al het auteursrecht geschonden. Ondertussen werkt de regisseur zelf gewoon verder aan een aangepaste versie van zijn western.

Het is de Nederlandse omroepen ernst wat betreft hun gezamenlijke VOD-dienst. NLziet, het platform waarin de Nederlandse Publieke Omroep, de SBS Groep en RTL Nederland zich hebben verenigd, heeft sinds kort een eigen Managing Director: Niels Baas trad aan op 1 mei. Uiteraard moet Baas als baas de dienst goed gelanceerd krijgen — de planning is: later dit kwartaal — maar hij moet vooral ook vooruitkijken en doorontwikkelen. Baas kent het veld. Hij werkte eerder bij MTV Networks Nederland en positioneerde de afgelopen twee jaar het facilitaire bedrijf Infostrada Creative Technology in de VOD-markt.

Een Gouden Palm voor de korte film Koza, een Gouden Palm voor Üç Maymun, de Grand Jury Prize van Cannes voor Once Upon a Time in Anatolia, een handvol FIPRESCI-prijzen en nog een dozijn andere prijzen — regisseur Nuri Bilge Ceylan heeft aan erkenning geen gebrek. En de gelauwerde Turkse regisseur komt eind mei naar Nederland. In het Rotterdamse LantarenVenster wordt dan het Rode Tulp Film Festival gehouden. De tweede editie vindt plaats tussen 25 en 31 mei. Dit zevendaagse filmfestival, dat georganiseerd wordt door Culturele Stichting Nederland Turkije, probeert een brug te slaan tussen de Turkse cinema en Rotterdam. Een van de grootste attracties is de aanwezigheid van professionals uit de Turkse filmindustrie.