It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 3 december 2016

  • Datum 03-12-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Het Nieuwe Rijksmuseum

Cinetree biedt drie gratis films aan. Weer internationale rol voor Michiel Huisman. Director’s cut 12 Angry Arabs online. Ierse prijs voor Layla M. Dan Karaty maakt Amerikaanse remake Soof. IFFR lanceert campagnebeeld. Netflix breekt met streaming-dogma. Nederlands Filmfestival organiseert maandelijkse voorpremières. Hoofdrolspelers vluchtelingenkomedie bekend. Afstuderende animatoren in de prijzen in Keulen. Zootopia grote kanshebber ‘animatie-Oscars’. Stoelendans bij Filmfonds. Zes titels voor nieuwe One Night Stand.

Drie gratis films voor de holiday season. Cinetree biedt in december de films Het Nieuwe Rijksmuseum, Pride en Tanna kosteloos aan. Het filmplatform, dat twee jaar geleden werd gestart door actrice Hanna Verboom, hoopt met de actie een groter publiek te bereiken. Cinetree werkt met curators die een beperkt aantal films selecteren en inleiden. De drie gratis films zijn gekozen door Eric Corton, Humberto Tan en Hanna Verboom zelf.

Met de internationale carrière van Michiel Huisman blijft het goed gaan. Nu heeft hij een rol te pakken in de boekverfilming The Guernsey Literary and Potato Peel Pie Society. De film gaat over een journalist die vlak na de Tweede Wereldoorlog schrijft over een boekenclub die tijdens de oorlog is gevormd op het eiland Guernsey. Mike Newell regisseert.

We moesten er even op wachten, maar hij komt er nu echt aan: de director’s cut van 12 Angry Arabs. Deze versie van de film die afgelopen zomer meedeed in de 48 Hour Film Competition in Rotterdam, is veertien minuten lang. De film over een jury van twaalf Arabische Nederlanders die Geert Wilders moeten beoordelen vanwege haatzaaiende t-shirtteksten is niet eerder uitgebracht. Er was interesse van tv en betaalkanalen, maar regisseur Aiman Hassani vindt een breed publiek belangrijker dan een betalend publiek. Door technische problemen werd de deadline van 1 december niet gehaald. Maar het zal niet lang meer duren voordat 12 Angry Arabs online te zien is.

Layla M. is hyperactueel en slaat aan van Toronto tot Amsterdam. En nu in het Ierse Kilkenny. De film over een 18-jarige moslima die radicaliseert won er twee Angela Awards tijdens het Subtitle European Film Festival. De ene prijs was voor regisseur Mijke de Jong, de andere voor hoofdrolspeler Nora El Koussour.

Ook in Soof 2 speelt Dan Karaty de rol van beroemdheid Jim Cole. Maar de acteur brengt Soof ook naar de VS. Als producent wil hij een Amerikaanse remake gaan maken. Karaty zal daar waarschijnlijk weer een rol spelen, maar niet die van Cole.

‘Welcome tot Planet IFFR!’ is de tagline van de 45ste editie van het International Film Festival Rotterdam. De slogan appelleert aan het gevoel van verbondenheid tussen filmmakers, publiek, professionals, vrijwilligers en sponsors die samen een hecht netwerk vormen. De aanduiding ‘planeet’ knipoogt natuurlijk ook naar de internationale oriëntatie die het festival al jaren kenmerkt. Volgens festivaldirecteur Bero Beyer "is iedereen welkom op Planet IFFR". Het campagnebeeld is voor de negende keer ontworpen door bureau 75B. Sponsor Warsteiner komt met een limited edition fles geënt op het ontwerp.

Netflix blijft ontwikkelen om de grootste te blijven. De nieuwste stap: gebruikers kunnen films en series offline opslaan zodat ze te bekijken zijn zonder internetverbinding. Dat scheelt een hoop mobiele data voor bingewatchers die ook in de trein of tram kijken. Het is een opmerkelijke stap van de VOD-reus. In 2014 nog zei Netflix-directeur Reed Hastings dat offline kijken nooit een mogelijkheid zou worden en dat streamen de enige standaard bleef. Concurrenten als Prime Video van Amazon hebben al een offline-knop.

Het Nederlands Filmfestival wil haar zichtbaarheid door het jaar heen vergroten. Daarom organiseert ze maandelijks een voorpremière van een Nederlandse film in het Louis Hartlooper Complex in Utrecht. Het spits werd vorige week zaterdag afgebeten door Waterboys van Robert Jan Westdijk.

Welkom dan maar…. is een komedie over vluchtelingen in een klein Nederlandse dorp. De film van regisseur Dennis Overeem wordt gemaakt met een cast en crew die voor een groot deel bestaat uit vluchtelingen. Voor de hoofdrollen zijn Susan Visser, Kim-Lian van der Meij en Tygo Gernandt gestrikt. De film is onderdeel van het The Buddy Film Project, bedoeld om Nederlandse filmprofessionals te koppelen aan hun gevluchte collega’s uit Syrië, Iran en andere brandhaarden.

Transition van Mike von Rotz en Joost Jordens heeft in Keulen de Future Spaces prijs gewonnen. De examenfilm van de animatoren werd door de jury van het Kurzfilmfestival gewaardeerd om z’n "samenspel van atmosferische muziek en goed gemaakte fantasiewereld".

Begin februari worden voor de 44ste keer de Annie Awards uitgereikt. Het zijn de Oscars voor de animatiesector en ze worden toegekend in meer dan dertig categorieën. De grootste kanshebber is Zootopia met elf nominaties. Maar de verantwoordelijke Walt Disney Animation Studios heeft meer ijzers in het vuur. Met verschillende films wist de studio in totaal 32 nominaties in de wacht te slepen, beduidend meer dan opvolger Dreamworks die op achttien bleef steken.

Vers bloed voor het Nederlands Filmfonds. Signe Zeilich-Jensen, die twintig jaar ervaring heeft met kindertelevisie en –film en zeven jaar actief was als programmeur van Cinekid, is aangetrokken als filmconsulent speelfilm. Monique Ruinen wordt projectmanager ontwikkeling Screen NL.

Voor de twaalfde keer worden zes films geproduceerd in de serie One Night Stand. In totaal werden 73 voorstellen ingediend voor het gezamenlijke initiatief van NTR, VARA/VPRO, het Mediafonds, het NPO Fonds, het Nederlands Filmfonds en CoBO. Twaalf werden geselecteerd voor het uitwerken tot scenario. De helft daarvan gaat volgend jaar in première tijdens het Nederlands filmfestival en komt daarna op tv. Het gaat om: Avondland (regie: Nico van den Brink, scenario: Nico van den Brink en Victor van der Valk), De dag dat mijn huis viel (regie: Thessa Meijer, scenario: Thessa Meijer en Don Duyns), Gezichten (regie en scenario: Kaweh Modiri), Jungle (regie: Hetty de Kruijf, scenario: Ashar Medina), Limburgia (regie: Noël Loozen, scenario: Joeri Kloppert en Noël Loozen), en Malik (regie: Shady El-Hamus, scenario: Oscar van Woensel).