It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 29 november 2013

  • Datum 29-11-2013
  • Auteur
  • Deel dit artikel

De zwartepiet-discussie heeft de bezoekersaantallen van Sinterklaas en de pepernoten chaos niet geschaad

De negende editie van One Night Stand. Documentaires op maandagavond worden eindelijk vertoond op een Christelijk tijdstip. Een koninklijke onderscheiding voor Zeeuwse bioscoopondernemer. Sinterklaas blijft scoren in de bioscoop. En heel veel prijzen — voor Spijt!, Junkyard, Nono, het zigzagkind en Uitgezet.

De negende editie van One Night Stand komt er aan. Uit de 88 inzendingen zijn de volgende projecten geselecteerd: Vrij van Martijn de Jong, Ketamine van Rogier Hesp, Eddy & Coby van Jeroen Annokkée, Arezo van Wiam Al-Zabari, Emillia van Martijn Maria Smits en Basile H van Janneke van Heesch. Deze films gaan tijdens het Nederlands Film Festival 2014 in première en worden eind 2014 uitgezonden op Nederland 2.

De tijd dat je tot diep in de nacht moest opblijven om die ene goede documentaire te zien, is voorbij. Het is nog geen hardcore primetime maar de wekelijkse maandagavonddocumentaire op Nederland 2 verhuist naar 21:00 uur. Er is meteen ook een nieuwe naam verzonnen: 2DOC. De documentaires die op dinsdag en woensdag worden uitgezonden houden wel gewoon hun 23:00 uur-aanvangstijd. En op donderdag moeten docu-liefhebbers zelfs nog een uurtje langer opblijven.

CineCity in Vlissingen, waar onder ander Film by the Sea wordt gehouden, bestaat vijftien jaar. Die aanleiding werd aangegrepen op Ad Weststrate, directeur van de Zeeuwse bioscooponderneming die ook een theater in Terneuzen exploiteert, tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau te benoemen. Weststrate, die eerder dit jaar ook al de Jan Nijland Zilveren Roos Award kreeg, is onderscheiden voor zijn ‘grote verdiensten voor de bioscoopsector’. CineCity Vlissingen verwacht binnenkort haar vijf miljoenste bezoeker te mogen ontvangen.

De teller voor Dave Schram staat op zestien. Spijt! viel afgelopen week weer in de prijzen. Dit keer vond de bekroning plaats in Finland tijdens het Internationale Jeugdfilmfestival en bestond de prijs uit een beeldje en vierduizend euro. Eerder al was de Carry Slee-verfilming succesvol op onder andere Cinekid, het jeugdfilmfestival van het Canadese Rimouski en het internationale filmfestival van Chemnitz. Een platina film (meer dan 400.000 bezoekers) staat ook al op de schoorsteenmantel. Producent Shooting Star is van plan binnenkort weer een boek van Carry Slee te verfilmen.

En ook Vincent Bal blijft scoren met Nono, het zigzagkind. De openingsfilm van het Nederlands Film Festival 2012 die onder andere al een Young Audience Award won, werd deze week onderscheiden in China en India. Op het Joodse Filmfestival in Hongkong kreeg de film de publieksprijs toegekend. En op het Internationaal Jeugdfilmfestival van Hyderabad (India) mochten Bal en coscenarist Jon Gilbert een Gouden Olifant voor Beste Scenario in ontvangst nemen. Binnenkort gaat de film in roulatie in de Verenigde Staten.

En nog zo’n succesnummer: Junkyard. Veelvoudig prijswinnaar Hisko Hulsing werd op het St Louis International Film Festival onderscheiden als Best Animated Short. De film over de laatste momenten in het leven van een roofmoordslachtoffer combineert olieverfschilderijen, tekeningen en 3D-animatie.

Sinterklaas-films doen het goed. Twee weken geleden haalde De club van Sinterklaas & de Pietenschool al de gouden status, nu is het de beurt aan Sinterklaas en de pepernotenchaos. Voor regisseur Martijn van Nellestijn is het de vijfde keer Gouden Film.

De Clara Meijer Wichmann-penning, die sinds 1988 jaarlijks wordt uitgereikt door de Liga voor de Rechten van de Mens, is dit jaar gegaan naar de VARA-documentaireserie Uitgezet. In de vierdelige serie worden de kinderen van uitgeprocedeerde asielzoekers geportretteerd. Vorig jaar ging de prijs naar theatermaker Eric de Vroedt voor zijn voorstelling Mighty Society.