It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 29 augustus 2014

  • Datum 29-08-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Theo van Gogh

Theo van Gogh tien jaar na moord herdacht met retrospectief. Daniel Radcliffe opent Nationale Filmdagen. Badr Hari maakt acteerdebuut. Zweedse kunstenaar maakt langste film aller tijden. Cinekid introduceert nieuwe prijs voor apps. New Media Award voor EYEwalk. NFF en CineCrowd werken samen om twee films te promoten. Nederlands geld voor nieuwe Vinterberg. Tonio verfilmd door Paula van der Oest. Ruim vier miljoen euro aan Europese subsidie naar Nederlandse audiovisuele sector. Nominaties Filmprijs van de stad Utrecht bekend. Speciaal Kalf voor Burny Bos.

Op 2 november van dit jaar is het precies tien jaar geleden dat Theo van Gogh op de Linnaeusstraat werd doodgestoken door Mohammed B. Ter nagedachtenis aan het enfant terrible van de Nederlandse cinema organiseert EYE rondom deze datum een zeer compleet retrospectief. Alle dertien speelfilms die Van Gogh maakte tussen 1981 en 2004 komen aan bod, van Luger tot 06/05. Ook op het programma staan favoriete klassiekers van ‘de Fassbinder van de lage landen’, zoals NRC Handelsblad hem ooit noemde: Salò, Don’t Look Now, Clockwork Orange en Repulsion. Vanaf 2 oktober is 02/11 Het spel van de wolf te zien, de nieuwe thriller van Thomas Korthals Altes over de moord op Van Gogh.

De Nationale Filmdagen hebben een internationale beroemdheid weten te strikken om de eerste editie te openen. Daniel Radcliffe zal aanwezig zijn bij de première van What If in Pathé Arena in Amsterdam. In What If speelt de Harry Potter-ster Wallace, een vele malen in de liefde teleurgestelde romanticus die bevriend raakt met Chantry en zich later beseft dat er misschien wel meer in zit dan alleen vriendschap.

Opmerkelijker dan het acteerdebuut van rappers Kleine Viezerik (Bounty) en Vjèze Fur (Prins) is de volgende naam die opduikt in de categorie ‘Onwaarschijnlijke Helden van het Witte Doek’: Badr Hari. De kickbokser, die vooral bekend is door zijn omgang met ex-voetbalvrouwen en het nuttigen van broodjes op net de verkeerde plek, maakt zijn acteerdebuut in de Turkse film Zilin Sesi. Hij speelt hierin een verdediger van het goede, die in een droom de hoofdpersoon — een van het rechte pad geraakte onverlaat — met zijn vuisten duidelijk maakt dat hij zijn leven moet beteren. Op 12 november, nadat Hari is teruggekeerd van de opnamen, begint zijn rechtszaak wegens mishandeling.

Wie Shoah (ruim 9 uur) of Sátántángo (7,5 uur) al een hele zit vond, kan zijn borst nu nat maken. Multimedia-kunstenaar Anders Weberg is van plan het lengterecord voor films — staat op dit moment op naam van het Deense kunstenaarscollectief Superflex dat in 2011 het 14.400 minuten durende Modern Times Forever afleverde — ruimschoots te verbeteren. Zijn film Ambiance, over Weberg relatie met zijn 21-jarige zoon die overleden is aan een overdosis, moet 720 uur lang worden. De kunstenaar heeft inmiddels al 281 uur aan materiaal geschoten en hoopt over twee jaar een trailer van 7 uur en 20 minuten klaar te hebben. Op 31 december 2020 wil de Zweed zijn film eenmalig vertonen op internet, waarna het werk wordt vernietigd.

Cinekid heeft een nieuwe prijs: de App of the Year Award. Het is een prijs voor de kwalitatief beste, mooiste en meest unieke app van het afgelopen jaar geschikt voor kinderen van nul tot zeven jaar. De onderscheiding, waar een bedrag van duizend euro aan is verbonden, wordt uitgereikt tijdens het festival, dat dit jaar tussen 11 en 18 oktober voor de 28ste keer plaatsvindt.

EYE heeft een New Media Award gewonnen voor haar EYEwalk. Het filmmuseum introduceerde de vijftien minuten durende videotour vorig jaar. Hij is gericht op jonge bezoekers, die via een tablet door het gebouw aan ’t IJ worden geleid en worden toegesproken door allerlei filmpersonages. De New Media Awards worden jaarlijks uitgereikt door het New Media Institute in New York.

Crowdfunding op een nog iets publieker podium — zo kan de nieuwe samenwerking tussen CineCrowd en het Nederlands Film Festival worden gezien. Tijdens de talkshow van het festival worden twee films onder de aandacht gebracht, waarvan de campagne op dat moment nog één dag loopt en die een extra duwtje in de rug kunnen gebruiken. Het gaat om de tragikomedie Home Suit Home van Jeroen Houben en de korte animatiefilm Cloacinea van beeldend kunstenaar Serge Onnen. De filmmakers hopen in totaal 22.000 euro op te halen.

De nieuwe Vinterberg heeft een Nederlands tintje. The Commune wordt gesteund door het Nederlands Filmfonds met een realiseringsbijdrage van 200.000 euro. De Nederlandse co-producent is Topkapi Films. Hoofdproducent is Zentropa Entertainment, bekend van onder andere de films van Lars von Trier. De film zal in de Benelux worden gedistribueerd door Wild Bunch.

Tonio wordt verfilmd en Paula van der Oest wordt de regisseur. De requiem roman, die A.F.Th. van der Heijden twee jaar geleden de Libris Literatuurprijs opleverde, wordt tot scenario bewerkt door Hugo Heinen. De hoofdrolspelers zijn nog niet bekend. De opnamen staan gepland voor 2015.

De vaderlandse audiovisuele sector weet de weg naar de Europese subsidieluiken goed te vinden. Het Creative Europe-programma dat op 1 januari jongstleden van start ging keerde tot nu ruim vier miljoen euro uit aan Nederlandse aanvragers. Bijna 1 miljoen euro ging naar de ontwikkeling van audiovisuele projecten bestemd voor de Europese en internationale markt. Voor de ontwikkeling van individuele projecten, waar onder andere speelfilms en documentaires onder vallen, werd 210.000 euro toegekend. Een bedrag van ruim 770.000 euro ging naar grotere productiebedrijven. Zeven distributeurs kregen in totaal 230.200 euro voor het distribueren van elf niet-Europese films. Het IDFA Bertha Fonds en HBF+ Europe kregen ieder 300.000 euro. En verder ging er nog subsidie naar Holland Film Meeting (51.000 euro), IDFA Forum (185.000 euro) en Cinekid voor Professional (220.000 euro). Het puntensysteem, waarbij landen met een lage productiecapaciteit automatisch meer punten krijgen, pakt blijkbaar goed uit voor Nederland, dat hoog op de lijst staat van 31 begunstigde landen.

De nominaties voor de Filmprijs van de Stad Utrecht zijn bekend. De prijs is verbonden aan de NFF Debuut Competitie en is vijfduizend euro groot. De kanshebbers zijn Bittersweet van Marieke Niestadt, Via Dolorosa van Menno Otten en Waterlijken van Nelleke Koop. De winnaar wordt op 24 september, de openingsavond van het Nederlands Film Festival, bekend gemaakt.

Op diezelfde avond wordt ook een Gouden Kalf voor de Cultuurprijs uitgereikt aan Burny Bos. De voormalig kinderboekenschrijver en televisiemaker viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum als producent. In 2007 was Bos al Gast van het Jaar tijdens het 27ste Nederlands Film Festival.