It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 28 maart 2014

  • Datum 28-03-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

I Love Hooligans

‘Seven sugars, hold the milk’ — een bakkie troost volgens David Lynch. Pathé lanceert vernieuwde app. Arnie is back — voor de vijfde keer alweer. Noah ligt niet lekker bij moslims. Recordaantal bezoekers voor Roze Filmdagen. Sacred Defense is Nederlandse inzending voor Student Academy Awards. Mute wint twee prijzen op het Holland Animation Film Festival. Documentaire over underground theatergezelschap in Minsk wint hoofdprijs Movies that Matter.

Special agent Dale Cooper drinkt in Twin Peaks regelmatig ‘a damn fine cup of coffee’. En hoe dat bakkie troost gesmaakt moet hebben, kunnen Nederlandse David Lynch-fans binnenkort zelf uitvinden. De winkel van Filmmuseum EYE neemt namelijk de biologische koffiebonen van de Amerikaanse regisseur op in het assortiment. Wie zijn zwarte goud wil drinken als de maker van Blue Velvet zal er zeven (!) klontjes suiker aan moeten toevoegen. Misschien is dat een beetje zonde van de smaak van de koffie, die afkomstig is uit de Sierra Madres-regio in de Mexicaanse staat Oaxaca en uit Indonesië. Een pak David Lynch Coffee kost 25 euro.

Pathé heeft een vernieuwde app gelanceerd voor iOS smartphone en tablet. Hiermee kan het actuele aanbod van alle Pathé bioscopen worden bekeken, plus de database met filminformatie, biografieën van acteurs, trailers en ratings. Uiteraard kunnen er ook kaartjes mee worden aangeschaft. Pathé had al een app maar de nieuwe versie is op een aantal fronten verbeterd en uitgebreid. Zo is er in te loggen en te betalen via Facebook, zijn er instellingen voor favoriete films en bioscopen, en beschikt de app ook over een routeplanner die je naar het theater loodst. De app is onderdeel van het digitale platform dat de bioscoopgigant de komende tijd verder wil uitbouwen.

‘I’ll be back’ — dat waren nog eens profetische woorden. Want Arnold Schwartzenegger bleef maar terugkeren in de bioscoop, ook jaren na de hoogtijdagen van de testosteronactiefilm. En nu kruipt hij weer in de huid van de T-800, de Terminator waar we dertig jaar geleden kennis mee maakten. Genesis gaat het vijfde deel van de Terminator-reeks heten en de Austrian Oak speelt er een moordrobot op leeftijd in. De film komt in juli 2015 uit. Voor die tijd is The Governator nog in de bioscoop te zien in de film Sabotage.

Over twee weken zullen we weten of alle ophef terecht is. Op 10 april gaat Noah, de nieuwe film van Darren Aronofsky, in Nederland in roulatie. De film over de Bijbelse figuur Noach (gespeeld door Russell Crowe) is in de ban gedaan in Indonesië, Qatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten. Volgens de islam mogen profeten, waar Noach er een van is, niet worden afgebeeld. In de Verenigde Staten is er ook al kritiek geleverd. De film zou een behoorlijk duistere en onconventionele invalshoek hebben gekozen voor het oud-testamentische verhaal.

De zeventiende editie van de Roze Filmdagen heeft een recordaantal bezoekers getrokken. In tien dagen tijd trok het festival ruim 8900 bezoekers. Een jaar geleden waren dat er zo’n achthonderd minder. Het evenement vond plaats in Het Ketelhuis in Amsterdam. De juryprijs voor beste speelfilm ging naar La Partida, een film over twee Cubaanse jongens waarvan de jury hoopt dat hij wordt opgepikt door een distributeur. Jan-Dirk Bouw, die eerder al de vakprijs won op het Holland Animation Film Festival, won met I Love Hooligans in de categorie Beste Korte Film. De Expreszo Award van de jongerenjury ging naar de tienerkomedie GBF.

Eindexamenfilms van de Filmacademie zijn in het verleden al negen keer genomineerd voor de Student Academy Awards. In 1990 won Mike van Diem met zijn afstudeerfilm Alaska. En aan die mooie lijst kan nu wellicht Sacred Defense worden toegevoegd. De film, die al de Binger Filmlab Publieksprijs won tijdens de VERS Awards XL, is geselecteerd als Nederlandse inzending voor de Student Academy Awards. In april worden de nominaties bekend gemaakt.

Niet één maar twee prijzen won Mute op de zeventiende editie van het Holland Animation Film Festival. De film over een wereld die bevolkt wordt door mensen zonder mond kreeg zowel de grote Prijs voor de Nederlandse animatie als de HAFF Publieksprijs voor Nederlandse animatie. De Grand Prix short narratief ging naar Love Games. In de categorie short non-narratief was de winnaar Le Labyrinthe. Als beste lange animatiefilm kwam The Fake uit de bus. Wind werd gekozen tot beste Europese studentenfilm.

Dat alle ogen dezer dagen naar het Oosten gericht zijn, zal misschien van enige invloed zijn geweest op de prijsuitreiking tijdens het Movies that Matter festival in Den Haag. Dangerous Acts Starring the Unstable Elements of Belarus, een documentaire over een underground theatergezelschap in Minsk, heeft de Gouden Vlinder gewonnen. Ook Yves Yomb, homoactivist en te zien in de documentaire Born This Way, kreeg een Gouden Vlinder. De Zilveren Vlinder ging naar Miners Shot Down en de prijs van de jongerenjury naar openingsfilm La jaula de oro. #chicago Girl — The Social Network Takes on a Dictator kreeg de Students Choice Award en het publiek koos voor Sound of Torture.