It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 28 juni 2014

  • Datum 28-06-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

My Life on Planet B

My Life on Planet B krijgt toch bioscooprelease. Videoland Unlimited live gegaan. Amerikaanse versie van The Loft weer uitgesteld. Pierre Bokma in volgende film Alex van Warmerdam. Vijfde editie van Ultrakort in bioscoop. IJspaard in première in Durban. Europese steun voor nieuwe productie Felix van Groeningen.

My Life on Planet B was op het Nederlands Filmfestival van 2012 goed voor de prijs van de MovieSquad Jongerenjury, maar het reguliere bioscoopcircuit bleek onhaalbaar. Nu krijgt het debuut van Ivan Lopez Nunez alsnog een release. Vooralsnog alleen in het Ketelhuis in Amsterdam, maar wellicht daarna ook nog in ander zalen. My Life on Planet B gaat over twee bevriende nerds, de door thuisproblemen geplaagde Neky en dikkerd Eppo, die verslingerd zijn aan B-films. Mysterieuze flessenpost en de komst van een groep punkers in de buurt zet hun leven op z’n kop.

En weer is het Nederlandse VOD-landschap een optie rijker. Videoland Unlimited, onderdeel van RTL Nederland, is afgelopen week live gegaan. Het kanaal biedt ongelimiteerde toegang tot films en series voor een vast bedrag per maand maar ook de mogelijkheid om titels per stuk af te rekenen. Wat betreft het aanbod volgt Videoland Unlimited de gangbare trend: zelf content produceren. In maart 2015 is de eerste eigen dramaserie te verwachten. In Zwarte Tulp, over twee families in de bollenstreek, spelen onder andere Huub Stapel, Anna Drijver en Benja Bruijning.

The Loft was oorspronkelijk een Belgische film die uitkwam in 2008. Twee jaar later was er een Nederlandse versie van het verhaal over vijf getrouwde vrienden die samen een appartement huren om hun minnaressen mee naartoe te nemen maar in de problemen komen als er een lijk opduikt. En de Amerikaanse filmmaatschappij Universal had wel oren naar een Amerikaanse remake, met rollen voor James Marsden en Wentworth Miller. De film zou uitkomen in augustus, maar na twee keer eerder uitstel, is de première weer op de lange baan geschoven. Wanneer die nu plaats zal vinden is nog niet bekend.

De volgende film van Alex van Warmerdam gaat Schneider vs Bax heten en Pierre Bokma zal er een belangrijke rol in spelen. Het is de derde keer dat de vaste kracht van Toneelgroep Amsterdam in een film van Van Warmerdam te zien is. Eerder vervulde hij al bijrollen in Ober en Borgman. Welke rol Bokma krijgt toebedeeld is nog niet bekend. Het zal echter niet een van de hoofdrollen zijn; Tom Dewispelaere speelt namelijk de huurmoordenaar die opdracht krijgt schrijver Alex van Warmerdam om te leggen.

Het is zomer en dus: de ultrakorte animatiefilm is er weer. Vanaf medio augustus worden in 21 Pathé-bioscopen (170 zalen) in het voorprogramma van blockbusters vier nieuwe Nederlandse animatiefilms vertoond. Ze duren ongeveer twee minuten. Het gaat om: Haring van Junaid Chundrigar en Davor Bujakovic, Dog-E van Patrick Raats, Trailer van Mascha Halberstad, en A Single Life van Job, Joris & Marieke. Het is de vijfde keer dat Ultrakort, dat bedoeld is om het werk van Nederlandse filmmakers onder de aandacht van een groot publiek te brengen, wordt georganiseerd. De eerste vier series zijn samen door meer dan 2,5 miljoen bioscoopbezoekers bekeken.

De Nederlands-Zuid-Afrikaanse film IJspaard gaat in wereldpremière tijdens het 35ste Durban International Film Festival. IJspaard (Engelse titel: Icehorse) is een mystery-drama. De cast bestaat uit onder andere Juda Goslinga, Waldemar Torenstra, Wimie Wilhelm en Teun Kuilboer. IJspaard is de eerste honderd procent geïmproviseerde film in het Nederlands.

Eurimages heeft een bedrag van 470.000 euro toegekend aan de Vlaams-Nederlands-Franse coproductie Belgica. De productie had eerder al ondersteuning gekregen van het Nederlands Filmfonds. Belgica is de nieuwe film van Felix van Groeningen, bekend van De Helaasheid der Dingen en The Broken Circle Breakdown. De logline van de film luidt: ‘Twee broers runnen samen het café Belgica. Hoe beter het café loopt, hoe meer ze elkaar verliezen.’