It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 28 januari 2017

  • Datum 28-01-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Brimstone

Weer meer zalen voor Brimstone. Oscaruitreikingen live te zien op Net5. Zoolander 2 genomineerd voor negen Razzies. Rogue One brengt meer dan één miljard dollar op. Chinezen nu ook grootste op Europese bioscoopmarkt. Elle genomineerd voor elf ‘Franse Oscars’. Pepijn Kuyper nieuwe directeur van LantarenVenster. Soof 2 trekt meer bezoekers dan voorganger. Movies that Matter opent met nieuwe film Aki Kaurismäki. Netflix groeit harder dan ooit.

Qua publieksmobilisering is Brimstone een diesel. Maar Martin Koolhovens grimmige western is nu goed op stoom. Voor de tweede week op rij is het aantal bioscoopzalen waar de film draait opgeschroefd. Brimstone is nu te zien in 98 steden en trekt daar zoveel bezoekers dat hij al een tijdje in de nationale boxoffice top-3 staat. Afgelopen week werd de 100.000-grens geslecht. Koolhoven nam samen met producent Els Vandevorst de award in ontvangst die hoort bij de Gouden Film.

Jarenlang moesten we het doen met Film1 als het op de Oscaruitreikingen ging en de abonneezender sloeg ook wel eens een editie over. Maar nu heeft Net5 de exclusieve rechten gekocht voor het gala en is de 89ste Oscar Award Ceremony live te zien op een open kanaal. Net5 heeft meteen februari omgedoopt tot Oscarmaand. Zusterzender SBS6 zendt voormalige winnaars uit, zoals The Hurt Locker, 12 Years a Slave en The Theory of Everything. De uitzending van de uitreiking vindt plaats in de nacht van 26 op 27 februari tussen 2:30 en 6:00. De volgende dag om 17:00 volgt een samenvatting.

Voorafgaand aan de Oscars worden de Razzies uitgereikt. Zoolander 2 is dit jaar de absolute favoriet voor de ‘anti-Oscars’. Negen nominaties kreeg de film met Ben Stiller in de hoofdrol. Een andere grote kanshebber voor de prijzen voor slechtste films en acteerprestaties is Batman v Superman: Dawn of Justice. De superheldenfilm werd genomineerd in acht categorieën.

Rogue One legt de Disney-studio geen windeieren. Wereldwijd heeft de film inmiddels meer dan één miljard dollar opgeleverd. Het is de 28ste film om die grens te doorbreken. Dertien daarvan zijn afkomstig van Disney, waarvan er vier uitkwamen in 2016. Na The Force Awakens en The Phantom Menace is Rogue One de derde Star Wars-film met een opbrengst die de miljard dollar overstijgt.

De Chinezen komen, ook in het bioscoopwezen. De Dalian Wanda Group heeft met AMC al een stevige vinger in de Amerikaanse pap, maar nu is het conglomeraat ook de grootste bioscoopexploitant van Europa. De recente aankoop van de Nordic Cinema Group, marktleider in Noord-Europa, heeft het laatste zetje gegeven. Eerder al kochten de Chinezen Odeon-UCI, de grootste speler op de belangrijke Britse markt. Met de Scandinavische acquisitie was €868 miljoen gemoeid. De Dailan Wanda Group is op deze manier weer een stapje dichter bij haar ambitie om minstens 20% van alle bioscoopschermen in de wereld te bezitten. Voor de overname van de Nordic Cinema Group stond dat percentage op 12%.

Elle mag dan niet genomineerd zijn voor een Oscar voor beste buitenlandse film, in Frankrijk is de waardering er niet minder om. Paul Verhoevens film is genomineerd voor maar liefst elf Césars. De regisseur maakt zelf kans op een ‘Franse Oscar’, maar ook hoofdrolspeelster Isabelle Huppert en editor Job ter Burg. De Césars worden op 24 februari uitgereikt in Parijs.

Krijn Meerburg heeft een opvolger. Pepijn Kuyper treedt op 1 april 2017 aan als directeur-bestuurder van film- en muziektheater LantarenVenster in Rotterdam. Kuyper is op dit moment nog directeur-bestuurder van het Nijmeegse LUX, een functie die hij sinds 2010 bekleedt.

Soof 2 heeft zijn voorganger uit 2013 overtroffen. De romcom over de neuroot van onbemiddelbare leeftijd die in scheiding ligt met haar man, trok inmiddels meer dan 786.000 bezoekers. En de 1 miljoen is geen loze droom. Soof 2 trekt twee maanden na de première nog steeds volle zalen en staat in de top-5 van best bezochte films in Nederland.

Movies that Matter opent op 24 maart met The Other Side of Hope. De nieuwe film van de Finse regisseur Aki Kaurismäki gaat over een Finse handelsreiziger en een pokerende restauranthouder die bevriend raken met een groep Syrische vluchtelingen. Movies that Matter, dat van 24 maart tot en met 1 april plaatsvindt in Filmhuis Den Haag en Theater aan het Spui in Den Haag, programmeert films over mensenrechten. Het volledige programma wordt komende maand bekend gemaakt.

Netflix groeit onstuimig door. Nu zelfs harder dan ooit. Afgelopen kwartaal sloten ruim zeven miljoen een abonnement af. Van de concurrentie met Amazon Prime Video, dat nu wereldwijd is uitgerold, merkt het bedrijf dus niet veel. De verwachting is dat Netflix dit jaar een totaal van 100 miljoen klanten haalt. In Nederland is VOD-gigant de onbetwiste marktleider. Netflix heeft meer dan twee miljoen abonnees. Dat is tien keer zoveel als Videoland, de grootste lokale concurrent. Netflix wil haar positie versterken door de komende jaren nog meer te investeren in eigen films en series. Voor 2017 is $6 miljard uitgetrokken voor de productie van duizend uur nieuw materiaal.