It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 28 december 2014
Nederlandse filmjournalisten verkiezen Boyhood en Aanmodderfakker tot beste films van 2014. Maarten van den Brink per 1 januari directeur Mediafonds af. Wappzapp gooit de handdoek in de ring. The Interview toch in de bioscoop. Soundtrack Birdman gediskwalificeerd voor Oscars. IFFR werkt samen met Spotify. Gouden Film voor Wiplala en Mees Kees op de Planken, Platina Film voor Pak van mijn hart.
Ook de vaderlandse filmjournalisten, verenigd in de Kring van Nederlandse Filmjournalisten (KNF), hebben zich uitgesproken over de beste films van 2014. Weinig verrassend werd Boyhood uitgeroepen tot beste bioscoopfilm van het jaar. Ida en 12 Years a Slave eindigden als nummers 2 en 3. De tragikomedie Aanmodderfakker is verkozen tot beste Nederlandse film, vlak voor Jongens. Boyhood is eerder al door verschillende Amerikaanse genootschappen van critici tot beste film van het jaar uitgeroepen en gooi hoge ogen voor de Oscars. Met drie Gouden Kalvereen was Aanmodderfakker de grote winnaar van het afgelopen Nederlands Film Festival.
Hans Maarten van den Brink treedt per 1 januari 2015 terug als directeur van het Mediafonds. Die stap komt niet geheel verwacht aangezien het fonds vanwege bezuinigingen over twee jaar ophoudt te bestaan. Van den Brink vindt dat het fonds in de tussenliggende tijd zoveel mogelijk activiteiten moet overdragen, maar dat hij niet de juiste man is om dat te doen. Hij gaat zich binnen het fonds richten op inhoudelijke zaken. Van den Brink was vanaf 2006 directeur van het Stimuleringsfonds Nederlandse Culturele Omroepproducties. In die periode kreeg het fonds een nieuwe naam en werden onder andere het Deltaplan Talenten, het Gamefonds, het platform Woord.nl en de kunstenaarsportrettenreeks Hollandse Meesters geïnitieerd.
Het was onvermijdelijk dat in de overvolle VOD-markt er ook verliezers zouden zijn. Wappzapp, de filmstreamingdienst die werd opgezet met geld van Sanoma Ventures, kan de concurrentie met grote spelers als Netflix en Videoland niet meer aan en stopt per eind januari. Gebruikers van de premiumdienst kunnen nog tot 20 januari films kijken.
‘Positieve publiciteit, negatieve publiciteit — alle publiciteit is goede publiciteit.’ Herman Brood zei het herhaaldelijk en bij Sony Entertainment zullen ze zijn woorden met instemming herhalen. Als er rondom The Interview niet een compleet internationaal schandaal was ontstaan dan was de komedie met James Franco en Seth Rogen waarschijnlijk geruisloos uit de bioscopen verdwenen. Recensenten beoordeelden de film als flauw of zelfs ronduit slecht. Maar het gedoe met vermeende Noord-Koreaanse hackers die de computers van Sony infiltreerden, vertrouwelijke informatie die werd gelekt en vervolgens een black-out in het Noord-Koreaanse computernetwerk waar alle politieke wereldspelers iets over te zeggen hadden, hebben de interesse voor The Interview flink aangewakkerd. Iedereen wil de meest controversiële film van 2014 zien. In eerste instantie had Sony besloten de film niet uit te brengen. Daarna meldden zich een paar moedige bioscoopeigenaren die de bedreigingen van de hackers naast zich neerlegden en zeiden toch een première te willen verzorgen. De film is uiteindelijk uitgebracht in driehonderd Amerikaanse bioscopen en via onlinedistributie. Een Noord-Koreaanse woordvoerder liet op gepast diplomatieke wijze weten dat president Obama zich ‘roekeloos als een aap in het bos’ gedraagt.
Birdman maakt kans op veel Oscars maar die voor beste soundtrack zal daar in ieder geval niet bij horen. De inzending van drummer Antonio Sanchez werd door de jury gediskwalificeerd omdat het werk zeker zeventien minuten aan bestaand materiaal bevat — iets wat tegen de regels is. De soundtrack, die bestaat uit puur drumwerk, is al wel onderscheiden op het Filmfestival van Venetië en maakt nog kans op een Golden Globe en de Critics Choice Award.
Het IFFR gaat samenwerken met Spotify. Via een speciaal voor het festival aangemaakte account — spoti.fy/IFFR — kunnen liefhebbers luisteren naar de muzikale inspiratiebronnen van filmmakers uit binnen- en buitenland. Te horen zijn de keuzes van onder andere Martin Rejtman, Pedro Costa en Ramon Gieling. De muziek varieert van Richard Wagner tot Miley Cyrus. De complete lijst beslaat ruim veertig titels.
Het feestseizoen is traditioneel goed voor het bioscoopbezoek en dat blijkt ook in de laatste week van 2014. Verschillende Nederlandse films behaalden de gouden of zelfs platina status. Wiplala trok meer dan 100.000 bezoekers. Mees Kees op de Planken wist zelfs meer dan 200.000 bioscoopgangers te trekken en is dus ook goud. Voor Pak van mijn hart is er een Platina Film. De feelgoodfilm van Kees van Nieuwkerk passeerde afgelopen week de 400.000 mijlpaal.