It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 28 april 2018

  • Datum 28-04-2018
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Escobar

Amsterdam Spanish Film Festival opent met Escobar. Oeuvreprijs Venetië voor Cronenberg. Rafiki verboden in Kenia vanwege homoseksualiteit. Anne Houwing nieuwe zakelijk leider CineCrowd. Penoza-regisseur maakt vampierenserie. Cannes krijgt noodnummer. Brad Pitt maakt Weinstein-film. Gouden Film voor De Wilde Stad. Kritische Nathalie Portman dreigt Israëlisch staatsburgerschap te verliezen. RTL fuseert videoplatforms. BNNVARA wil internationale series produceren. Frank Hoeve is Producer on the Move. Weer prijzen voor Dede. Amazon Prime heeft 100 miljoen abonnees. Spaans eerbetoon voor Scorsese. Twee titels geselecteerd voor De Verbeelding.

De vierde editie van het Amsterdam Spanish Film Festival opent met Escobar. Regisseur Fernando Léon de Aranoa zal aanwezig zijn bij de vertoning van het misdaaddrama op 29 mei. Escobar — met rollen voor onder andere Penélope Cruz en Javier Bardem — gaat over de romantische relatie tussen journalist Virginia Vellejode en drugsbaas Pablo Escobar. De film draait vanaf 31 mei in de bioscoop.

David Cronenberg krijgt een oeuvreprijs tijdens het filmfestival van Venetië (29 augustus t/m 8 september). De Canadese regisseur van onder andere Videodrome, Dead Ringers en Cosmopolis kreeg in 2006 al een vergelijkbare prijs in Cannes. Zijn laatste film, Maps to the Stars, dateert van 2014.

Rafiki gaat dan wel in Cannes in première maar in Kenia zal de internationale coproductie met Nederlandse inbreng niet te zien zijn. De autoriteiten legden een vertoningsverbod op vanwege de homoseksuele relatie tussen de twee hoofdpersonen. Net als in veel andere Afrikaanse landen is homoseksualiteit bij wet verboden in Kenia.

CineCrowd heeft een nieuwe zakelijk leider: Anne Houwing. Zij volgt In-Soo Radstake op. Houwing (1987) was eerder zakelijk leider van Theater Oostblok en hoofd marketing van Festival Cement. CineCrowd geldt als het belangrijkste crowdfundingplatform voor film in Nederland. Sinds de oprichting in 2011 heeft het 550 projecten ter waarde van ruim €4 miljoen gefinancierd gekregen.

Heirs of the Night gaat hij heten, de nieuwe vampierenserie die Diederik van Rooijen, bekend van de hitserie Penoza, gaat maken. Het wordt een grootschalige, internationale productie. Heirs of the Night speelt zich af in het laat 19de-eeuwse Europa. De opnames beginnen in juni.

Over een weekje gaat het filmfestival van Cannes van start. Dit keer met een noodnummer voor slachtoffers van seksuele intimidatie. Marlene Schiappa, staatssecretaris voor de gelijkheid tussen man en vrouw, zei tegen nieuwsdienst AFP dat de meeste klachten uit het verleden op het conto kwamen van Harvey Weinstein. Maar het noodnummer brengt wellicht meer zaken aan het licht.

Dat er een film over Harvey Weinstein zou komen stond als een paal boven water. Vraag was alleen wanneer en door wie gemaakt. Plan B, het productiebedrijf van Brad Pitt, heeft nu de rechten verworven om die film te maken. Het gaat vooral over de berichtgeving in de New York Times die alles in beweging zette en uitmondde in #MeToo en TimesUp.

De Wilde Stad
heeft de status van Gouden Film bereikt. De film over de natuur binnen de grenzen van Amsterdam trok sinds de première op 1 maart al meer dan 100.000 bezoekers. Ook eerdere films van de makers, De nieuwe wildernis en Natuur in de delta, trokken een groot publiek.

Nathalie Portman heeft zich de woede van de Israëlisch Likud-partij op de hals gehaald. De Amerikaans-Israëlische actrice weigerde namelijk de uitreiking van de Genesis Prize bij te wonen vanwege het anti-Palestijnse beleid van premier Benjamin Netanyahu. Likud vond dat Portman haar Israëlische paspoort dan maar moest inleveren.

RTL Nederland is bezig met een grootscheepse bezuinigingsoperatie. Onderdeel daarvan is het laten fuseren van RTL XL en Videoland. Er blijft zodoende maar één videoplatform over.

BNNVARA heeft internationale ambities. De omroep wil namelijk series gaan produceren voor Netflix en Amazon. Op die manier kan een alternatieve geldbron worden aangeboord. Geen overbodige luxe in tijden van teruglopende overheidsbijdragen voor achterblijvende STER-inkomsten. BNNVARA heeft al diverse successeries gemaakt, zoals Van God los en Klem.

Frank Hoeve is geselecteerd om Nederland te vertegenwoordigen als Producer on the Move tijdens het aankomende filmfestival van Cannes. Hoeve richtte in 2012 samen met Katja Draaijer Baldr Film op. Het bedrijf richt zich op auteursfilms. Hoeve produceerde onder andere Sevilla, Broers en Those Who Feel the Fire Burning.

En weer is het prijs voor Dede. De Nederlandse co-productie heeft op het Beijing International Film Festival de prijzen gewonnen voor Beste Cinematografie en Beste Regisseur. In Wenen won de film van Mariam Khatchvani de publieksprijs van het Let’s CEE Film Festival. Daarmee staat de teller op twaalf onderscheidingen.

Amazon Prime zit Netflix op de hielen. Niet eerder bracht het bedrijf abonneecijfers naar buiten maar die stilte is nu doorbroken. Zo’n 100 miljoen abonnees heeft de streamingdienst, een slordige 25 miljoen minder dan Netflix.

Martin Scorsese heeft de Prinses van Asturiëprijs gewonnen. De 75-jarige regisseur ontvangt de Spaanse prijs voor zijn gehele oeuvre. De uitreiking vindt plaats in oktober en wordt live uitgezonden op de Spaanse tv.

Twee filmprojecten zijn geselecteerd voor een realiseringsbijdrage in het kader van De Verbeelding. Dit gezamenlijke initiatief van Mondriaan Fonds en Filmfonds is bedoeld voor beeldend kunstenaars die een artistieke speelfilm maken. De geselecteerde titels zijn The Last Ride of the Wolves van Alberto De Michele en Nummer achttien van Guido van der Werve.