It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 27 januari 2018

  • Datum 27-01-2018
  • Auteur
  • Deel dit artikel

The Death of Stalin

Russische censuur blokkeert release The Death of Stalin. A Man Falls from the Sky wint zes prijzen bij Shortcutz Awards. James Franco ook van magazinecover gegumd. Clermont-Ferrand eert Rosto. Van Dusseldorp verfilmt cultroman Gimmick!. Twee Nederlanders maken kans op Oscar. Korte film Job, Joris en Marieke voor Bijenkorf. Protest tegen hippiefilm blijkt kunstproject. ’t Hoogt vormt zich om tot podium voor film en beeldcultuur. Three Billboards Outside Ebbing, Missouri wint bij SAG Awards. The Shape of Water favoriet bij producentenprijzen. Laatste deel Fifty Shades-trilogie populair als Ladies Night. P.T. Anderson te gast tijdens IFFR. Producenten gooien moedwillig film op Pirate Bay. Netflix noteert recordwinst.

Censuur is alive and kicking in Poetins Rusland. Dat weten de leden van Pussy Riot en operaregisseur Kuljabin die in 2015 zijn enscenering van Wagners Tannhäuser afgelast zag worden. En nu is The Death of Stalin aan de beurt om geweerd te worden. De satire van regisseur Armando Iannucci gaat over de machtsstrijd die na de dood van Stalin uitbarst binnen het Kremlin. De film zou donderdag in première gaan en daarna in een beperkt aantal bioscopen draaien, maar na een voorvertoning trok het Ministerie van Cultuur de vergunning in om eerst na te kunnen gaan "of de film geen Russische wetten overtreedt". Er was één theater die het wel aandurfde de film te vertonen. De tachtig stoelen in de zaal waren allemaal bezet en er zaten nog flink wat bezoekers op de grond. The Death of Stalin komt op 3 mei uit in Nederland.

Zes nominaties, zes prijzen. A Man Falls from the Sky heeft alle verwachtingen waar gemaakt tijdens de vijfde editie van de Annual Shortcutz Amsterdam Awards. Jan Verdijk en Kurt Platvoet wonnen de prijzen voor beste film, beste regisseur en beste regie. Jacqueline Blom werd uitverkozen tot beste actrice en Raymond Thiry tot beste acteur. Daarnaast won de korte film ook nog de publieksprijs.

James Franco is definitief in ongenade. Het blad Vanity Fair zou de acteur op de cover van een speciale Hollywood-editie maar photoshopte hem uit de groepsfoto. Beschuldigingen van seksueel wangedrag achtervolgen Franco. Ook het interview met de hoofdrolspeler van The Disaster Artist is geschrapt.

Het Clermont-Ferrand International Short Film Festival eert de Nederlandse animatiefilmer Rosto. Het festival presenteert ook de première van Reruns, het vierde en laatste deel in een serie muzikale films rondom de band Thee Wreckers. Behalve het complete vierluik wordt ook een documentaire over de totstandkoming van de films getoond.

In Nederland boekverfilmingsland was het een kwestie van wachten: Gimmick! op het witte doek. De cultroman van Joost Zwagerman wordt verfilmd door Simone van Dusseldorp. De regisseur is bekend van onder andere Briefgeheim en Uilenbal. Zij is overigens niet de eerste die zich aan het project waagt. In 2010 hadden Teddy Cherim en Kees van Nieuwkerk ook al plannen. In 1990 had Zwagerman zelf ook al een script geschreven over het postmoderne Amsterdam in de jaren tachtig waar alles draait om seks, drugs, drank en haantjesgedrag.

Twee Nederlanders maken op 4 maart kans op een Oscar. Hoyte van Hoytema maakt kans op een prijs voor zijn camerawerk in Dunkirk. En Arjen Tuiten is genomineerd voor zijn make-up in de film Wonder. De film gaat over een misvormd jongetje dat voor het eerst naar school gaat. De hoofdrol wordt gespeeld door Julia Roberts.

Er komt een nieuwe film van Job, Joris en Marieke aan. De animatie van één minuut gaat over de geschiedenis van de Bijenkorf. Het warenhuis werd geopend in 1914. Vanaf 22 januari wordt het filmpje, dat Passing By heet, een maand lang vertoond in de etalage van de Bijenkorf in Amsterdam.

Nieuw Rechts en de 21ste-eeuwse preutsheid hebben de wind in de zeilen, lijkt het. In het Vondelpark in Amsterdam worden flyers uitgedeeld waarop wordt geageerd tegen filmopnames voor Love & Peace, een film over de hippietijd waarin de nodige topless bloemenmeisjes, vozende stelletjes en blowende langharigen te zien zijn. Een schande, stellen de demonstranten, want dat zou alle brave huismoeders met kinderwagens kunnen schokken. De actie bleek bij nader inzien een actie van kunstenaar Harmen de Hoop. De lokale afdelingen van PVV en FvD kunnen hun steunbetuigingen weer opbergen.

Filmtheater ’t Hoogt gaat zich omvormen tot podium voor film en beeldcultuur. In samenwerking met het K.F. Hein Fonds gaat het theater, dat dit jaar 45 jaar bestaat, een nieuwe fase in. Het is de bedoeling dat ’t Hoogt een ontmoetingsplaats wordt voor niet alleen filmmakers maar ook culturele en maatschappelijke organisaties uit Utrecht. Het theater moet dit jaar haar huidige locatie verlaten en hoopt volgend jaar op een nieuwe plek door te gaan.

In de aanloop naar de Oscars, die dit jaar uitzonderlijk lang duurt, zijn afgelopen week weer prijzen uitgereikt. Onder andere de SAG Awards, de onderscheidingen van het Screen Actors Guild. Net als bij de Golden Globes kon Three Billboards Outside Ebbing, Missouri weer rekenen op bijval. Frances McDormand werd onderscheiden als beste actrice. Sam Rockwell werd uitgeroepen tot beste mannelijke bijrolspeler. En de cast kreeg ook nog een prijs. De prijs voor beste acteur ging naar Gary Oldman voor zijn rol in Darkest Hour.

De andere Oscar-indicator van afgelopen week was de uitreiking van de Producers Guild Awards. De belangrijkste prijs, die voor beste film, ging naar The Shape of Water. Dit is niet de eerste prijs voor regisseur Guillermo Del Toro. Eerder won hij al een Gouden Leeuw in Venetië en een lading Golden Globes.

Dat de Fifty Shades-trilogie consequent is afgebrand in de pers doet er niet toe. De films over Anastasia Steele en haar sm-beau zijn razend populair onder vriendinnenclubs. Voor het derde deel, Fifty Shades Freed, zijn inmiddels al meer dan 100.000 kaartjes verkocht voor de Ladies Night-vertoningen. Een record staat op sneuvelen. Dat is in handen van deel 2. De laatste E.L. James-verfilming is vanaf 7 februari te zien in de bioscoop.

Het IFFR heeft geen ijzersterke rode-lopertraditie maar dit jaar staat een bijzondere naam op de gastenlijst: Paul Thomas Anderson. De regisseur komt naar Rotterdam om de Nederlandse première van zijn film Phantom Thread bij te wonen. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest voert live de muziek uit bij de voorstelling. De muziek is gecomponeerd door Jonny Greenwood van Radiohead. De hoofdrol wordt gespeeld door Daniel Day-Lewis — het is zijn laatste rol voor zijn pensionering.

De meeste producenten haten The Pirate Bay maar er zijn ook filmmakers die de downloadsite, bekend om illegale content, omarmen. De makers van The Man From Earth: Holocene behoren tot de laatste categorie. Zij hebben hun film op The Pirate Bay geplaatst in de hoop meer aandacht voor hun film te genereren. De film is het vervolg op The Man From Earth, die in 2007 enkele weken voor release uitlekte op internet, veel werd bekeken en vervolgens positieve recensies kreeg op Amazon en IMDB.

Netflix blijft groeien als kool. De streamingdienst kreeg er afgelopen kwartaal 8,3 miljoen abonnees bij, een recordaantal. Wereldwijd heeft Netflix nu 117,6 miljoen abonnees. In 2017 boekte het bedrijf een totale omzet van $11,7 miljard en een jaarwinst van $558,9 miljoen. Het grote succesnummer van afgelopen jaar was Bright met Will Smith.