It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 27 augustus 2016

  • Datum 27-08-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Layla M.

Nederland met tien films en coproducties vertegenwoordigd in Toronto. Nieuwe prijzen voor filmtechniek in de maak. Grand Acting Award voor Claudia Cardinale. Toni Erdmann door internationale filmcritici uitgeroepen tot beste film van het jaar. Mulholland Drive door BBC bestempeld als beste film van 21ste eeuw. Meer dan 1 miljoen bezoekers voor Finding Dory. Beeld en Geluid gaat samenwerking aan met Samsung. Steve McQueen als jognste regisseur ooit erelid British Film Institute. Filmhuis Sittard heet nu De Domijnen. Geen Nederlanders op nominatielijst Cartoon d’Or. Europees geld voor IDFA. All There Is wint prijs in Italië.

Dit jaar weer een goede Nederlandse vertegenwoordiging op het filmfestival van Toronto. De selectie van het TIFF, dat plaatsvindt van 8 tot en met 18 september en geldt als een van de belangrijkste internationale festivals, telt vijf films van vaderlandse bodem en vijf coproducties met Nederlandse inbreng. Brimstone van Martin Koolhoven staat op het programma, net als de jeugdfilm Toen mijn vader een struik werd van Nicole van Kilsdonk, de documentaire Bezness as Usual van Alex Pitstra en de kortfilm Import van Ena Sendijarevic. Layla M., de nieuwe film van Mijke de Jong, beleeft in Toronto haar wereldpremière. De negende film van De Jong draait in het onderdeel Platform, dat gewijd is aan gedurfde films van spraakmakende regisseurs. De winnaar van deze competitie gaat naar huis met €25.000 aan prijzengeld. Layla M., een portret van een Amsterdamse moslima op zoek naar haar culturele en religieuze identiteit, dingt ook mee naar de Grolsch People’s Choice Award.

De filmindustrie is in beweging, vooral in technisch opzicht, en dat zal weerspiegeld worden in de uitreiking van de zogeheten Scientific & Technical Awards. Voor dit nerdy broertje van de Oscars mogen ieder jaar nieuwe categorieën worden voorgesteld. Dit jaar telt de lijst al twaalf kandidaten. Voor de hand liggen prijzen voor motion control software of on-set, real-time camera tracking technology. Wel erg specifiek is het voorstel een prijs uit te reiken voor ‘reconfigurable, rideable, life-size, animatronic horses’. Suggesties kunnen nog tot 30 augustus worden ingediend dus de lijst kan nog langer worden.

Claudia Cardinale krijgt dit jaar de Grand Acting Award van Film by the Sea. Ben Kingsley, Morgen Freeman en Jan Decleir gingen haar voor als winnaars van deze oeuvreprijs. De actrice, die aanvankelijk werd gezien als seksbom maar zich snel ontwikkelde tot internationale ster, heeft een indrukwekkend CV. Daarop staan films van onder andere Fellini (), Bellocchio (Henry V) en Herzog (Fitzcarraldo). Haar wellicht meest bekende rol is die uit Once Upon a Time in the West van Sergio Leone. Film by the Sea vertoond voor de gelegenheid een gerestaureerde versie van de klassieker uit 1968.

Maren Ade is de eerste vrouwelijke regisseur ooit om de FIPRESCI-prijs te krijgen voor beste film van het jaar. De Internationale Federatie van Filmcritici riep haar komedie Toni Erdmann uit tot winnaar. Ook tijdens het filmfestival van Cannes, waar Toni Erdmann naast de prijzen greep, kende FIPRESCI de film de prijs toe voor beste competitiefilm.

Op de lijst 100 beste films sinds 2000, opgesteld door BBC Culture aan de hand van lijstjes van 177 critici uit 37 landen, is Toni Erdmann de hekkensluiter. De film neemt plaats 100 in beslag. Op nummer 1 staat Mulholland Drive van David Lynch.

Finding Dory is de eerste film van 2016 om de grens van 1 miljoen bezoekers te passeren. Vlak voor het einde van de zomervakantie wist de Disney-animatiefilm deze mijlpaal te behalen. De best bezochte Nederlandse film van dit jaar is Rokjesdag, maar die kwam niet verder dan 400.000 bezoekers.

Zoals meer Nederlandse culturele instellingen is ook het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de publiek-private samenwerking aangegaan. Door een partnership met elektronicagigant Samsung aan te gaan kan het audiovisuele erfgoedinstituut dichter op technologische innovaties en mediatrends zitten. De eerste keer dat het publiek hier iets van zal merken is tijdens Let’s YouTube, ’s werelds eerste YouTube-tentoonstelling.

Hij staat nu in het lijstje Martin Scorsese, Mike Leigh, Elizabeth Taylor, Vanessa Redgrave. Steve McQueen, kunstenaar en Oscar-winnend regisseur, krijgt op 15 oktober het BFI Fellowship toegekend, de hoogste onderscheiding van het British Film Institute. De 47-jarige McQueen is daarmee de jongste regisseur om ooit erelid te worden van het instituut.

Gemeentelijke en provinciale bezuinigingen hebben een gat geslagen in cultureel Sittard maar film blijft vooralsnog buiten schot. Het vroeger opzienbarende museum voor hedendaagse kunst, Het Domein, is gefuseerd met schouwburg, bibliotheek, streekmuseum en stadsarchief en daarmee gereduceerd tot aanhangsel van wat ‘een culturele verzamelplaats’ wordt genoemd. Het filmhuis met dezelfde naam overleeft de bezuinigingsactie beter. Onder de naam Filmhuis De Domijnen opent op 4 september een nieuw theater met twee zalen, die 55 en 89 stoelen hebben. De filmzalen zijn multifunctioneel. Vergelijkbaar met het in aanbouw zijnde filmtheater op de VU-campus in Amsterdam zijn de zalen overdag als collegezalen in gebruik.

Dit jaar geen Nederlandse namen op de nominatielijst voor de Cartoon d’Or. De prijs voor de beste korte animatiefilm van Europa gaat naar een film die al eerder een prijs heeft gewonnen op een groot, Europees animatiefestival. Dit jaar dingen mee: Alike van Daniel Martinez Lara en Rafa Cano Méndez, Machine van Sunit Parekh-Gaihede, Peripheria van David Coquard-Dassault, Under Your Fingers van Marie-Christine Courtès en Yùl and the Snake van Gabriel Harel. De Cartoon d’Or wordt op 15 september uitgereikt in Toulouse.

Slechts 27 van 130 aanvragen werd gehonoreerd. Het slagingspercentage van de Europese Steun voor Festivals is daarmee ontmoedigend laag. Maar IDFA, dat dit jaar voor het eerst een aanvraag deed, krijgt wel geld. €63.000 om precies te zijn. Eerder kreeg ook al Cinekid geld uit het Europese potje.

All There Is van Jeroen Mourmans doet het goed op buitenlandse festivals. De korte familiefilm was al op veertig plaatsen te zien en won in Barcelona de prijs voor beste soundtrack. Op het Cisterna Film Festival in Italië is de film afgelopen week uitgeroepen tot winnaar in de Next Generation sectie.