It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 26 november 2016

  • Datum 26-11-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Double Play

Wereldpremière Double Play op IFFR. Kristallen Film voor Down to Earth. Ruim €4,5 miljoen voor jurk Marilyn Monroe. Extra voorstellingen voor Layla M. Vijfde deel De club van Sinterklaas bereikt gouden status. Matrasfabrikant lanceert slaapzender. Europese prijs voor Toni Erdmann. Rechten Hart Beat verkocht aan tien landen. Paul Verhoeven eregast in Marrakesh. Duits-Nederlands geld voor twee filmprojecten.

Het IFFR heeft z’n eerste grote wereldpremière binnen. Double Play van Ernest Dickerson draait op 27 januari in Rotterdam. Het is de verfilming van Frank Martinus Arions roman Dubbelspel uit 1973, een Antilliaanse zedenschets aan de hand van het dominospel en een absoluut hoogtepunt uit de naoorlogse Nederlandse literatuur. De hoofdrollen worden vertolkt door onder andere Lennie James, Saycon Sengbloh en Oscar-winnaar Louis Gossett Jr. Regisseur Dickerson werd in de jaren ’80 en ’90 bekend als vaste cameraman van Spike Lee en was verantwoordelijk voor klassiekers als Malcolm X en Do the Right Thing. Zelf maakte hij onder andere Juice en Bulletproof en regisseerde hij afleveringen van de serie The Wire.

Down to Earth van Rolf Winters en Renata Heinen heeft de status van Kristallen Film bereikt. De documentaire over ‘earth keepers’ op zes verschillende continenten wist binnen een maand meer dan 10.000 bezoekers te trekken.

Ruim €4,5 miljoen euro voor een jurk. Maar dan ook niet zomaar een jurk. Het kledingstuk dat voor dit bedrag werd afgehamerd op een veiling in Los Angeles behoorde toe aan Marilyn Monroe. Ze had hem aan toen ze in 1962 Happy Birthday zong voor John F. Kennedy, Amerikaans president en misschien, vermoedelijk, waarschijnlijk haar toenmalige minnaar. Een stukje Amerikaanse geschiedenis dus. De koper is rariteitenmuseum Ripley’s Believe It Or Not. De prijs die betaald werd lag hoger dan die voor de opwaaiende witte jurk die Monroe droeg in The Seven year Itch. Die bracht in 2011 €4,3 miljoen op.

Layla M. is een hit in Amsterdam. De nieuwe film van Mijke de Jong is zelfs zo populair dat afgelopen week de grote Pathé-theaters als De Munt en Spuimarkt extra voorstellingen hebben bijgeboekt om aan de vraag naar kaartjes te voldoen. Layla M. gaat over een 18-jarige moslima uit Amsterdam-West die radicaliseert. De film deed het ook al goed op de festivals van Toronto, Londen en Chicago.

Er zitten nog wat Gouden Films in de staart van het jaar. Een logische laureaat voor dit seizoen is De club van Sinterklaas & geblaf op de pakjesboot. Het is de vijfde film in de succesvolle reeks De club van Sinterklaas. In de aanloop naar 5 december zal het bezoekersaantal nog wel verder boven de 100.000 komen.

Spanje had de primeur: een online slaapzender. En nu is er ook een Nederlandse variant genaamd Mattflix, meldt Het Parool. De gaap verwekkende filmpjes die worden getoond, zijn bedoeld om met zo weinig mogelijk prikkels in slaap te vallen. Er zijn bijvoorbeeld beelden te zien van een draaiende roltrap of een vijf uur durend Kamerdebat over het monetaire beleid. Sponsor van het kanaal is een matrassenfabrikant.

De Duitse komedie Toni Erdmann heeft de LUX-filmprijs van het Europese Parlement gewonnen. Met deze prijs wil de Europese Unie niet-Engelstalige films extra in het zonnetje zetten. De prijs bestaat uit het ondertitelen van de film in de 24 officiële talen van de EU. Voor Nederland zal dat niet nodig zijn. Toni Erdmann draait hier al en wist binnen een week meer dan 20.000 bezoekers te trekken — wat uitzonderlijk veel is voor een Duitse film.

Hart Beat gaat internationaal. De rechten voor de muzikale komedie zijn verkocht aan tien landen waaronder Duitsland en Scandinavië. Hart Beat behaalde onlangs de status van Gouden Film en draait nog in ruim tachtig zalen.

Paul Verhoeven is de eregast tijdens het filmfestival van Marrakesh (2-10 december). De regisseur van Elle geeft een masterclass tijdens het festival dat naast Verhoeven ook regisseur Shinya Tsukamoto, actrice Isabelle Adjani en acteur Abderrahim Tounsi in de schijnwerpers zet.

De Nederlands-Duitse filmprojecten My Extraordinary Summer with Tess en The Shocker worden allebei ondersteund door het co-ontwikkelingsfonds van het Nederlandse Filmfonds en de Mitteldeutsche Medienförderung. Dit fonds, dat bestaat sinds begin vorig jaar, is bedoeld voor het ontwikkelen van hoogwaardige kinderfilmplannen met Duitse en Nederlandse inbreng. My Extraordinary Summer with Tess, over de 10-jarig Sam die op vakantie Tess ontmoet en haar helpt zoeken naar haar biologische vader, krijgt een bedrag van €20.000. Voor The Shocker, over een verlegen jongen die van zijn oom horrorles krijgt om pesters af te schrikken, is een bedrag van €10.000 gereserveerd.