It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 26 maart 2016

  • Datum 26-03-2016
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Transit Havana

Juryprijs Roze Filmdagen voor Transit Havana. Diederick van Rooijen regisseert Amerikaanse horrorfilm Cadaver. Vier Nederlandse titels geselecteerd voor Hot Docs. Grote onafhankelijke filmtheaters verenigen zich. Kino opent deze zomer maar sluit zich nu al aan bij Cineville. Vlaanderen aan de Nederlandse Kijkwijzer. Wandelroute langs 74 ‘Haanstra-plekken’. Carice van Houten en Halina Reijn gaan samen in zaken. Canadese prijs voor Kanthari, Change from Within. Protest van topregisseurs tegen Screening Room. Telescoop-bijdrage voor Taihuttu en Reiné.

Transit Havana
is tijdens de Roze Filmdagen bekroond met de juryprijs voor beste documentaire. De film gaat over een Nederlandse en een Vlaamse arts die één keer per jaar op uitnodiging van Mariela, dochter van de Cubaanse president Raul Castro, afreizen naar Cuba om er transgenders te opereren. Het socialistische eiland heeft een staatsprogramma voor transgenderzorg dat voorziet in hormonen, operaties en een nieuwe identiteit. Filmmakers Daniel Abma en Alex Bakker volgen in Transit Havana de transgenders Odette, Juani en Malú gedurende een jaar.

Diederik van Rooijen gaat een Amerikaanse horrorfilm regisseren. De filmmaker die onder andere 28 afleveringen van de serie Penoza op zijn CV heeft staan, is door productiemaatschappij Screen Gems gevraagd voor Cadaver. De film gaat over een politieagente die na een verblijf in een afkickkliniek weer aan het werk mag maar tijdens een bezoek aan het mortuarium vreemde zaken op het spoor komt.

Nederland is goed vertegenwoordigd op het internationale documentairefestival Hot Docs in Toronto (28 april t/m 8 mei). Vier Nederlandse films zijn geselecteerd. Strike a Pose van Ester Gould & Reijer Zwaan en Ants on a Shrimp van Maurice Dekkers draaien in het festivalprogramma Special Presentations. Van Ester Gould is ook A Strange Love Affair with Ego geselecteerd, die vorig jaar op IDFA de prijs voor beste Nederlandse documentaire won. De Alchemist (Up or Out) van Jona Honer maakt deel uit van het speciale themaprogramma.

Er is sinds deze week een nieuwe club voor filmtheaters: het Nederlands Filmtheater Overleg (NFO). We hadden al de Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB) maar die belangenbehartiger wordt gedomineerd door grote commerciële spelers als Pathé en Vue. Om zelf beter gehoord te worden door de politiek en samen te kunnen optrekken hebben zich nu de grotere onafhankelijke filmtheaters van Nederland verenigd in het NFO. De leden blijven overigens wel gewoon lid van de NVB.

Vanaf deze zomer heeft Rotterdam er een filmtheater bij: Kino. Nog voor de officiële opening hebben de initiatiefnemers besloten zich aan te sluiten bij Cineville. Rotterdamse filmliefhebbers kunnen met hun Cineville-pas dan terecht bij vier bioscopen in eigen stad. Cinerama, LantarenVenster en Worm waren al aangesloten bij Cineville.

Vlaanderen gaat aan de Nederlandse Kijkwijzer. Tot op heden geldt bij de zuiderburen de filmkeuring, een systeem dat als verouderd wordt ervaring. Kijkwijzer, met de symbooltjes en leeftijdsaanduiding, is eenduidiger en Vlamingen zijn er al mee bekend aangezien Netflix het ook toepast. Uiteraard moet over dit besluit nog wel vergaderd worden. De stroperigheid van de Belgische politiek in acht nemend kan het dus nog even duren voordat de Kijkwijzer kan worden bijgeschreven op de lijst van succesvolle exportproducten.

Op 31 mei wordt de honderdste verjaardag van Bert Haanstra (1916-1997) gevierd. Daarop vooruitlopend is een reeks van negen wandelingen uitgestippeld langs steden en dorpen waar de documentaire pionier iets mee had. Zijn geboorteplaats Holten bijvoorbeeld en zijn woonplaats Amsterdam, maar ook Leerdam waar hij de films Glas — goed voor een Oscar, de eerste gewonnen door een Nederlander — en Over glas gesproken filmde. In totaal worden ’74 Haanstra-plekken’ aangedaan.

Carice van Houten en Halina Reijn gaan samen in zaken. Man Up heet het bedrijf dat de actrices eind vorig jaar hebben opgericht. Volgens zakenblad Quote zal het bedrijf een breed scala aan culturele activiteiten ontwikkelen, variërend van film- en tv-producties tot boeken en tijdschriften., theater, kunst en digitale media. Van Houten en Reijn werken al samen in het speelfilmproject Locus of Control, dat zich momenteel in preproductie is.

Marijn Poels heeft met zijn documentaire Kanthari, Change from Within de Dody Spittal Award gewonnen tijdens het International Picture This filmfestival in het Canadese Calgary. In de film volgt Poels de blinde Sabriye Tenberken en haar partner op reis door Oost-Afrika, Tibet en India. Ze runnen het Kanthari-instituut dat ‘social changemakers’ opleidt. Voor Poels is het de tweede keer dat hij de Canadese prijs wint. In 2011 werd hij al onderscheiden voor zijn film The Voice of 650 Million.

Vorige week wisten we te melden dat Sean Parker, oprichter van Napster, een platform heeft ontwikkeld voor het gelijktijdig uitbrengen van films in de bioscoop en op tv. Screening Room, zoals het initiatief heet, kan inmiddels rekenen op stevige tegenstand. En niet van de minsten. Steven Spielberg, Peter Jackson, Christopher Nolan, James Cameron en J.J. Abrams hebben al negatief gereageerd. De regisseurs zijn bang dat Screening Room mensen weglokt uit de theaters waardoor de bioscoopervaring, waar ze hun films uiteindelijk voor maken, verloren gaat. ‘We begrijpen niet waarom de industrie het publiek een middel wil bieden om deze kunstvorm op mindere manieren te ervaren’, verwoordt producent John Landau de bezwaren tegenover vakblad Variety. Het is onwaarschijnlijk dat het protest wat uithaalt. De deal tussen Parker en bioscoopgigant AMC is bijna rond. De theaters hebben immers minder bezwaren tegen het nieuwe systeem; van de vijftig dollar die voor iedere film moet worden betaald gaan er twintig naar de bioscopen.

Er zijn weer twee filmprojecten geselecteerd die in het kader van Telescoop, het programma van NPO, CoBO en Filmfonds, een bijdrage van €1,8 miljoen elk krijgen. Het gaat om twee films met historische thema’s. De Oost, de nieuwe film van Jim Taihuttu (Wolf), speelt zich af tijdens de onafhankelijkheidsoorlog en Politionele Acties in Indonesië. Radboud van Roel Reiné (Michiel de Ruyter) verklaart waarom missionaris Bonifatius in 754 wordt vermoord bij Dokkum.