It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 26 juli 2014

  • Datum 26-07-2014
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Buitenkampers

Amerikaans succes voor Buitenkampers. Boris van der Ham nieuwe voorzitter NICAM. Lange Nederlandse animatiefilm in première tijdens NFF, plus vijf korte documentaires. Netflix nu boven de vijftig miljoen abonnees. Ook Roel Reiné gaat een film over Willem van Oranje maken. Film met Johanna ter Steege naar Locarno, plus een stevig contigent Nederlandse producties. EYE organiseert Film & Cello. Jongens geselecteerd voor Gifonni Film Festival. En Making it in America vertoond op openingsavond LA Shorts Festival.

In Nederland trok Buitenkampers al ruim tienduizend bezoekers, wat een stevig aantal mag heten voor een documentaire. Nu is de film over Indische Nederlanders tijdens en na de Tweede Wereldoorlog op tournee in de VS en blijkt hij ook daar aan te slaan. Vooral in Amerika woonachtige Indische Nederlanders in Californië en Florida komen op de film van producent Hetty Naaijkens-Retel af.

NICAM, de organisatie die middels de Kijkwijzer verantwoordelijk is voor de leeftijdsclassificaties voor films, DVDs, televisieprogramma’s en games, heeft een nieuwe voorzitter. Boris van der Ham volgt per 12 september Tineke Lodders-Elfferich op, die de functie sinds 2008 vervult. Van der Ham was tien jaar Kamerlid voor D66 en trad daar onder meer op als woordvoerder op het gebied van cultuur en media. Sinds 2012 is hij publicist en eigenaar van een adviesbureau.

Lange animatiefilms van eigen bodem zijn schaars. Maar tijdens het Nederlands Film Festival wordt er weer eentje ten doop gehouden: Trippel Trappel Dierensinterklaas. De film over een stel huisdieren die ook wel eens Sinterklaas willen vieren en de Sint zelf hun verlanglijstje gaan brengen, is volgens makers Albert ’t hooft en Paco Vink de eerste Nederlandse animatiefilm die geheel gebaseerd is op een origineel verhaal. De stemmen zijn van Georgina Verbaan, Hans Somers, Kasper van kooten, Bartho Braat en Reinder van der Naalt. Vanaf 8 oktober is de film te zien in de bioscoop.

Behalve Trippel Trappel Dierensinterklaas gaan tijdens het NFF ook vijf korte documentaires van de omroepen BOS, Ikon, NTR en VPRO in première. Ze zijn gemaakt door veelbelovende makers onder de 35 en zijn 25 minuten lang — vandaar ook de naam DOC25. De films gaan op 28 september in Utrecht in première en worden eind oktober uitgezonden op televisie. Onder de vijf titels bevinden zich Alles is gezegd, over een man die al achttien jaar aan het ‘locked in-syndroom’ lijdt en opgesloten zit in zijn eigen lijf, en Moederskind, over het Haagse homokoor Vox Rosa.

Netflix groeit onstuimig door. In september breidt de VOD-gigant uit naar weer zes nieuwe landen in Europa, waaronder Duitsland en België. Het totaal aantal gebruikers van de videodienst staat nu op vijftig miljoen wereldwijd, van wie er 48 miljoen betalende betalers zijn. Het merendeel van die abonnees zijn Amerikanen. Buiten de VS staat de teller nu op 13,8 miljoen, wat vergeleken met vorig jaar een groei inhoudt van maar liefst 78 procent. Netflix is sinds vorig jaar september actief in Nederland.

Roel Reiné heeft de smaak van het historisch drama te pakken. Hij heeft de opnames van Michiel de Ruyter amper afgerond of hij kondigt alweer aan een film te gaan maken over Willem van Oranje. Het script voor de film over de gespannen relatie tussen Willem van Oranje (a.k.a. de Zwijger) en de Nederlandse vrijheidsstrijders was al een paar jaar in de maak en de release staat gepland voor 2016. Dat betekent dat er in dat jaar twee films over Willem van Oranje verschijnen. Eerder al maakte regisseur Pim van Hoeve bekend te werken aan een film met Barry Atsma in de hoofdrol.

De laatste keer dat Johanna ter Steege het filmfestival van Locarno bezocht, was twintig jaar geleden. Toen ontving ze de prijs voor beste actrice voor haar rol in Tot ziens. Komende maand zal ze weer afreizen naar het Zwitserse festival aangezien A la Vie is geselecteerd voor de competitie. Ter Steege speelt in deze Franse productie een personage geïnspireerd op de moeder van schrijfster Chaja Polak, die in de jaren zestig in een kunstplaatsje twee andere vrouwen tegenkomt met wie ze in het concentratiekamp Auschwitz zat. In flashbacks wordt getoond hoe het de vrouwen na de Tweede Wereldoorlog is vergaan. Ter Steege’s tegenspelers zijn Julie Depardieu en Suzanne Clément.

Nederland is sowieso goed vertegenwoordigd in Locarno. Twee korte documentaires van vaderlandse makelij zijn opgenomen in de sectie Pardi di Domani: Kookaburra Love van Sjoerd Oostrik en Schipbreuk van Morgan Knibbe. Tevens zijn er twee Nederlandse minotaire coproducties geselecteerd voor de hoofdcompetitie: A Blast van Syllas Tzoumerkas en Dos Disparos van Martín Rejtman. De minotaire coproductie Men who Save the World van de Maleisische filmmaker Liew Seng Tat wordt vertoond binnen de Concorso Cineasti del Presente. De 67ste editie van het Locarno International Film Festival vindt plaats van 6 tot en met 16 augustus.

In de aanloop naar de Cello Biënnale die in oktober in Amsterdam zal plaatsvinden, organiseert EYE in september een minifestival getiteld Cello & Film. Tijdens het festival zijn onder meer stomme films te zien die live worden begeleidt door cellisten. Onder andere Blackmail (1929) van Alfred Hitchcock en Die Teufelskirche (1919) van Hans Mierendorff staan op het programma. Er zijn ook films te zien waarin de cello een belangrijke rol speelt en een korte film over het leven van Anner Bijlsma, voormalig eerste cellist van het Concertgebouworkest.

Het Giffoni International Filmfestival in Italië geldt als een van de grootste en belangrijkste kinderfilmfestivals ter wereld. Nederlandse films als Spijt! en Het Paard van Sinterklaas hebben het er in het verleden goed gedaan. Voor de 2014-editie is Jongens van Mischa Kamp geselecteerd. Het is niet het eerste grote festival waar Jongens wordt vertoond. De film won op het Zlin Festival in Tsjechië zelfs de jury- en de publieksprijs. Distributierechten zijn al verkocht voor de VS, Groot-Brittannië, Taiwan, Polen, Frankrijk en Duitsland.

Wie op het LA Shorts Festival in de prijzen valt, maakt automatisch kans op een Oscar-nominatie. Joris Debeij heeft dus iets om voor te duimen. Zijn documentaire Making it in America zal te zien zijn tijdens de openingsavond van het festival. Making it in America gaat over een alleenstaande moeder die met haar drie kinderen El Salvador ontvlucht om een nieuw leven op te bouwen in Los Angeles. Debeij woont en werkt sinds 2010 in Hollywood, waar hij eerder Invisible Cities maakte.