It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 26 december 2015

  • Datum 26-12-2015
  • Auteur
  • Deel dit artikel

Bon Bini Holland

Gouden status voor Bon Bini Holland. Geen kans meer op Nederlandse Oscar. Johnny Depp meest overbetaalde acteur van 2015. Zeven nieuwe afleveringen van Buurman & Buurman tijdens kerstvakantie in bioscoop. Weer prijs voor Paul. Tegenslag voor Brein. Esmé Lammers regisseert sequel van Soof. Ruim twee miljoen aan stimuleringsgeld toegekend. Amsterdam-Noord krijgt tweede bioscoop. Lichte stijging bezoek aan EYE. Zes titels in laatste ronde Telefilms.

De ‘onbeskoft grappige’ film Bon Bini Holland heeft meer dan 100.000 bezoekers getrokken. Daarmee heeft de debuutfilm van Jelle de Jong de status van Gouden Film behaald. Bon Bini Holland gaat over oplichter Robertico, gespeeld door Jandino Asporaat, die per ongeluk een crimineel belazert en naar Nederland moet vluchten, waar hij zich opnieuw in de nesten werkt.

De kansen op een Nederlandse Oscar zijn dit jaar definitief verkeken. The Paradise Suite van Joost van Ginkel heeft de shortlist niet gehaald. Tussen de negen overgebleven titels staan wel onder andere Krigen, Son of Saul en Le tout nouveau testament. In de categorieën animatie en documentaire vielen eerder al de Nederlandse kanshebbers Otto en Those Who Feel the Fire Burning af.

Twee jaar voerde Adam Sandler de lijst aan van ‘meest overbetaalde acteurs’. Dit jaar neemt Johnny Depp het stokje over. Voor elke dollar die in 2015 werd geïnvesteerd in een film met Depp kwam 1,20 dollar terug. In sommige gevallen werd zelfs keihard verlies gedraaid. Mortdecai bracht bijvoorbeeld slechts 47 miljoen dollar op, terwijl de film 60 miljoen dollar kostte om te maken. Nummer twee op de lijst is Denzel Washington, Will Ferrrell staat derde.

De film van Buurman & Buurman, over twee klussende mannetjes die razend populair zijn onder kleuters, komt pas uit in 2017. Maar om de jonge fans alvast warm te maken, worden zeven nog niet eerder vertoonde afleveringen tijdens de kerstvakantie vertoond in de bioscoop. De afleveringen worden uitgebracht ter gelegenheid van het veertigjarige bestaan van de animatieserie. Buurman & Buurman ontstond in 1976 in Tsjechië als Pat & Mat en wordt sinds 1986 uitgezonden door de VPRO.

En weer wint surfdocumentaire Paul een prijs. Dit keer was het raak op het Surffilmfestival van Keulen. Eerder al won de film met surflegende Robby Naish in de voioce-over een prijs tijdens het Deense Adventure Film Festival.

Een tegenslag voor Brein. De anti-piraterij organisatie mag niet zomaar de NAW-gegevens van een Ziggo-klant vorderen als niet aangetoond kan worden dat de klant daadwerkelijk inbreuk heeft gemaakt op auteursrechten. Dat heeft de rechtbank in Utrecht bepaald. De Ziggo-klant die Brein op de korrel had, hostte een website met links naar bestanden op Usenet, zoals films en muziekbestanden, waarmee illegaal materiaal kon worden gedownload. De rechtbank vond het recht op privacy zwaarder wegen dan de inbreuk op auteursrechten.

Er komt een vervolg op succesfilm Soof en Esmé Lammers gaat hem regisseren. Antoinette Beumer, die de eerste film draaide, is aan het herstellen van een ongeluk op de set van Loft en heeft bedankt. De subtitel van Soof 2 is Als je je mondhoeken optrekt word je vanzelf gelukkig. Acteurs uit de eerste film — Fedja van Huêt, Dan Karaty, Anneke Blok en Alex Klaassen — keren terug. De film moet eind 2016 in de bioscoop draaien.

In de laatste ronde van 2015 voor de Stimuleringsmaatregel Filmproductie hebben veertien filmprojecten een bijdrage ontvangen. Daar is in totaal een bedrag van €2.261.625 mee gemoeid. Dat brengt het totaal voor dit jaar op tachtig projecten, waarvan vijftig internationale coproducties. In de laatste ronde gaat het om acht speelfilms en zes documentaires. Het grootste bedrag, €503.713 gaat naar Soof, als je je mondhoeken optrekt word je vanzelf gelukkig.

Totdat EYE werd geopend was er in heel Amsterdam-Noord niet één bioscoop. En nu zijn er plannen voor een tweede. Bij winkelcentrum Boven ’t Y komt een nieuw theater met twaalf zalen, die samen 2500 stoelen hebben. Uitbater is de Belgische bioscoopexploitant Euroscoop, die ook al zalen heeft in onder ander Tilburg, Maastricht en Schiedam. Het aanbod zal vooral bestaan uit blockbusters en vergelijkbaar zijn met Pathé. De nieuwe bioscoop zal naar verwachting begin 2018 de deuren openen, ongeveer gelijktijdig met de ingebruikname van de Noord-Zuidlijn.

Het bezoek aan EYE is in 2015 licht gestegen. Ruim 700.000 mensen wisten de weg naar het pand aan de IJ-oever te vinden. Meer dan driekwart kwam voor filmvoorstellingen, tentoonstellingen en andere culturele activiteiten — de rest kwam voor de winkel en horeca. Vooral de William Kentridge-tentoonstelling trok veel publiek. Met 72.000 bezoekers was het de meest succesvolle tentoonstelling tot nu toe.

Zes filmprojecten maken kans om definitief te worden uitgewerkt als Telefilm. De selectie is gemaakt uit 69 voorstellen. Door naar de laatste ronde zijn: Het bestand (regie: Hanro Smitsman, scenario: Judith Eline Goudsmit), Off Track (regie: Sander Burger, scenario: Bastiaan Tichler), Silk Road (regie: nog niet bekend, scenario: Marc & Roeland Linssen), Terugkeer van een wespendief (regie: Stanley Kolk & Diederik van Rooijen, scenario: Philip Delmaar), De val (regie: Jorien van Nes, scenario: Waldemar Torenstra & Philip Delmaar) en Vind die domme trut en gooi haar in de rivier (regie: Ben Brand, scenario: Ilse Ott & Ben Brand).