It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 26 augustus 2017

  • Datum 26-08-2017
  • Auteur
  • Deel dit artikel

La Holandesa

Ook La Holandesa geselecteerd voor Toronto. Amsterdamprijs voor de kunst voor Fiona Tan. Drie Nederlandse (co)producties maken op longlist European Film Awards. Oeuvreprijs Film by the Sea voor Bruno Ganz. Nominaties de Parel bekend. NFF organiseer Vice Night. Emma Stone is best betaalde actrice van nog steeds ongeëmancipeerd Hollywood. Eén op drie Nederlandse huishoudens heeft Netflix-abonnement. Seizoensfinale Game of Thrones gratis op groot scherm.

La Holandesa beleeft zijn wereldpremière tijdens het Toronto International Film Festival. De debuutfilm van Marleen Jonkman is geselecteerd voor het Discovery-programma en draait daar onder de titel Messi and Maud. La Holandesa vertelt over het Nederlandse koppel Maud en Frank die in Chili proberen hun leven en relatie een herstart te geven na acht jaar vergeefs te hebben geprobeerd een kind te krijgen. Na een knallende ruzie reist Maud in haar eentje verder. Eerder was al bekend gemaakt dat zeven Nederlandse (co)producties waren geselecteerd voor het Canadese festival. Naast La Holandesa komen daar nu ook nog de minoritaire coproducties Oblivion Verses van de Iraanse filmmaker Alireza Khatami en Racer and the Jailbird van Michael Roskam bij.

Geen Amsterdamprijs voor de Kunst voor cameraman Robby Müller of filmmakersechtpaar Peter en Petra Lataster. Wel eentje voor Fiona Tan, de beeldend kunstenaar die met Ascent in 2016 haar debuut maakte als filmmaker. De andere prijswinnaars van de jaarlijks uitgereikte onderscheidingen zijn muziekfestival Appelsap en theaterproducent Well Made Productions. Aan de prijs is een geldbedrag van €35.000 verbonden.

Drie Nederlandse (co)producties maken kans op een European Film Award. Dat blijkt uit de longlist die afgelopen week bekend werd gemaakt. Daar staan 51 titels op. De films van Nederlandse bodem of met Nederlandse inbreng zijn: Brimostone, Layla M. en Krotkaya (A Gentle Creature).

Bruno Ganz krijgt de Grand Acting Award 2017. De 76-jarige Zwitserse acteur krijgt de oeuvreprijs van Film by the Sea uitgereikt op 15 september. Ganz heeft een filmografie die teruggaat tot 1960 en meer dan honderd titels bevat. Het bekendst werd hij in zijn vertolking van Adolf Hitler in Der Untergang. Die film wordt dan ook vertoond tijdens het festival in Vlissingen. Daarnaast gaan twee nieuwe films met Ganz in première: The Party en In Times of Fading Light.

Een dag voordat Ganz zijn prijs krijgt, wordt de Parel uitgereikt, de prijs voor beste boekverfilming. Genomineerd zijn De GVR, Dubbelspel, Julieta, Nocturnal Animals, The Handmaiden, The Light between Oceans en Tonio. Het publiek kan nog tot en met 14 september stemmen via de festivalwebsite. Vorig jaar ging de prijs naar Publieke Werken.

Het Nederlands Film Festival heeft dit jaar een speciale avond gereserveerd voor mediamerk Vice. Tijdens Vice Night worden korte films vertoond en kan er gediscussieerd worden met de makers. De avond vindt op 26 september plaats in het Louis Hartlooper Complex.

Emma Stone is de best betaalde actrice van Hollywood. Volgens de jaarlijkse Forbes-lijst verdiende ze ruim €22 miljoen, voor het grootste deel door haar optreden in het met Oscars overladen La La Land dat wereldwijd €373 miljoen opleverde. Dat is een hoop geld maar een schijntje vergeleken met de jaarinkomsten van de best betaalde acteur. Mark Wahlberg speelde in Daddy’s Home 2 en Transformers: The Last Knight en streek daar bijna €58 miljoen voor op. En Wahlberg is niet de enige die veel meer verdiende dan Stone: veertien mannelijke acteurs kwamen hoger uit. Het is een zoveelste bewijs dat gelijke betaling voor gelijke inspanning nog steeds een toekomstdroom is en dat vrouwenemancipatie ook op dit vlak nog de nodige stappen te maken heeft.

Nederland ver-Netflixt’. De afgelopen twee jaar verdubbelde het aantal abonnementen in ons land tot 2,3 miljoen. Dat betekent dat één op de drie Nederlandse huishoudens een Netflix-abonnement heeft. Kijken via de tv blijft het meest populair maar vooral onder twintigers zijn mobiele apparaten sterk in opkomst. Zes op de tien kijkers consumeert meer dan één aflevering van een serie per keer.

Volgende week wordt de seizoensfinale van Game of Thrones vertoond in zeven bioscopen van Pathé. De aflevering is gratis te zien in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, maastricht, Tilburg en Utrecht. Kaartjes moeten van tevoren worden gereserveerd.