It’s a wrap: en verder nog in het nieuws deze week – 26 april 2014

Jongens
Jongens naar Seattle. Dorsvloer vol confetti is openingsfilm van Film by the Sea. Soundtrack Frozen breekt record Lion King. Harro van Staverden geselecteerd voor Producers on the Move tijdens Cannes. Weer prijzen voor Spijt! en Lilet never happened. Cabaretiers gaan aan de haal met filmklassiekers. Tarantino maakt western wellicht toch. Jeroen Willems wordt naamgever van nieuwe internationale theateracademie. Netflix verhoogt abonnementsgeld. Zes films krijgen eerste bijdrage van De Oversteek.
Oorspronkelijk was Jongens alleen te zien op tv, in het kinderprogramma Zapp. Maar in het internationale festivalcircuit doet de telefilm van Mischa Kamp het bijzonder goed. Vooral in de Verenigde Staten slaat de film over een ontluikende liefde tussen twee tienerjongens aan. Het laatste succes is selectie voor het Seattle International Filmfestival, dat plaatsvindt in juni. Distributeur Cinemien heeft bij nader inzien besloten Jongens ook in Nederland nog in de bioscoop uit te brengen. In mei is de film in veertien theaters te zien.
Juryvoorzitter Adriaan van Dis verkondigde het tijdens een optreden in De Wereld Draait Door: Dorsvloer vol confetti is de openingsfilm van Film by the Sea. Het in boekverfilmingen gespecialiseerde festival heeft zich daarmee verzekerd van een spraakmakende titel. De verfilming van Franka Treurs succesdebuut (2009) over een meisje dat zich probeert te ontworstelen aan haar religieuze omgeving, stuitte namelijk op behoorlijk wat protest van de bevindelijk gereformeerde kerkgemeenschap die in boek en film wordt verbeeld. Het naspelen van kerkdiensten is not done in die kringen en Treur kreeg van haar ex-kerkgenoten dan ook het dringende verzoek de verfilming door Tallulah Schwab tegen te houden. De regisseur zette echter door — met opnamen op diverse locatie in Zeeland. Film by the Sea gaat op 12 spetember van start. Vanaf 18 september gaat Dorsvloer vol confetti in de rest van Nederland roulatie.
Twintig jaar lang gold The Lion King als meest succesvolle soundtrack voor animatiefilm aller tijden. Totdat Frozen het record verbeterde. Elf weken al staat de cd van Frozen op nummer 1 in de hitlijst, een week langer dan The Lion King. In werkelijke verkoopaantallen heeft Frozen nog wat in te halen. Van The Lion King-soundtrack werden in 1994 ruim tien miljoen exemplaren verkocht. Frozen haalt nog geen vierde van dat aantal.
Voor de vierde keer organiseert European Film Promotion tijdens het filmfestival van Cannes een speciaal programma rond veelbelovende producenten. Tussen de 24 geselecteerde talenten voor dit Producers on the Move-evenement zit ook één Nederlander: Harro van Staverden. Van Staverden speelde zich in the picture met Secrets of War van regisseur Dennis Bots.
Jeugdfilm Spijt! blijft de successen aan elkaar rijgen. Regisseur Dave Schram kon nu in Toronto opdraven om daar de dertigste prijs op te halen voor zijn. De Carry Slee-verfilming werd tijdens TIFF Kids, het jeugdfilmfestival dat plaatsvindt onder de vleugels van het volwassenenfestival, bekroond met de grote publieksprijs voor beste film.
Ook Lilet Never Happened blijft internationaal waardering oogsten. Hoewel veel minder succesvol in de Nederlandse bioscoop dan Spijt! (goed voor ruim 400.000 bezoekers), raakt de film over een kindprostituee in de Filipijnen een snaar bij festivalbezoekers. Regisseur Jacco Groen en zijn cast en crew hebben inmiddels al tien prijzen gewonnen. De laatste in de rij: de prijs voor beste buitenlandse film van het jaar van het Annual World Fest.
De werktitel is er al: Onceuponatimethegodfatherflewoverthecuckoosnestdoctorzhivagodiedofsaturdaynightfeveraftereatingaclockworkorange. Wat het wordt: een theatervoorstelling waarin cabaretiers Peter Heerschop, Viggo Waas en Erik van Muiswinkel beroemde filmscènes op het podium naspelen, rappen of zingen. Het theaterstuk gaat in mei 2015 in première. Waas en Heerschop maakten eerder al een theaterbewerking van Festen en parodieën op The Godfather en Ben-Hur.
Doet-ie ‘t wel, doet-ie ’t niet? De laatste keer dat we iets hoorden over The Hateful Eight had Quentin Tarantino zijn nieuwste filmidee, na lekken door website Gawker, gereduceerd tot theaterstuk dat maar één keer werd opgevoerd. Maar de western gaat er wellicht toch komen. Tarantino werkt aan een tweede versie van The Hateful Eight, zo maakte hij bekend bij de exclusieve voorleessessie waar ook Kurt Russel, Samuel L. Jackson en Bruce Dern aan meededen. Tarantino’s rechtzaak tegen Gawker loopt overigens gewoon nog.
De naam van de te vroeg gestorven acteur Jeroen Willems zal op meer wijzen voortleven dan alleen via zijn films. Zeven Europese theaterscholen gaan samen een Jeroen Willems Academie opzetten. Het gaat om de academies van Oslo, Helsinki, Warschau, Berlijn, Luik, Brussel en Maastricht. Regisseur Johan Simons is aangesteld als artistiek ambassadeur, die de samenwerking op gang moet trekken. De keuze voor de naam is ingegeven door Willems’ profiel als internationaal acteur. Al in 2004 ontving hij een Teken van Verdienste op een Europese theaterconferentie voor zijn inspanning een Europese carrière op te bouwen.
Door internationale uitbreiding groeit het aantal Netflix-abonnees sterk — vier miljoen gebruikers erbij in slechts drie maanden. Maar de expansie kost de Amerikaanse VOD-dienst ook het nodige geld. Bovendien voelt Netflix de hete adem van concurrenten Amazon en Hulu in de nek als het gaat om de strijd om exclusieve uitzendrechten. En dus is besloten de abonnementsgelden te verhogen. Met één tot twee dollar gaat de maandelijkse rekening omhoog, afhankelijk van het land. Wat dat precies betekent voor Nederlandse abonnees is nog niet duidelijk. Vooralsnog vermeldt de site nog steeds de oorspronkelijke €7,99 per maand.
Een nieuwe, achtste editie van De Oversteek heeft zes titels opgeleverd die elk 8500 euro ontvangen voor een treatmentbijdrage. Het gaat om Broers (regisseur: Bram Schouw, scenarist: Marcel Roijaards), Disorder (regisseur: Daniel Bruce, scenarist: Bastiaan Tichler), Mist (regisseur: Jorien van Nes, scenarist: Saskia Diesing), Quality Time (regisseur/scenarist: Daan Bakker), Scorpius (regisseur/scenarist: Nima Mohaghegh) en #Vind die domme trut en gooi haar in de rivier (regisseur: Ben Brand, scenarist: Ilse Ott, Ben Brand). Later dit jaar worden vier van deze zes geselecteerd om een scenario te ontwikkelen. Daar weer twee van krijgen een realiseringsbijdrage.